Ik woon er al meer dan twintig jaar. Het is geen mooie straat, een typisch Vlaamse straat waar een Vlaams beleid haar sporen heeft nagelaten. De hobbelige brede weg zonder duidelijk afgelijnde parkeerplaatsen staat daar waar het kan vol auto’s. Er zijn wel voetpaden maar die verkeren in een erbarmelijke staat. Dit alles heeft veel, zo niet alles te maken met een lege gemeentekas.
Het andere, de wanorde wat de behuizing betreft, daar heeft de overheid ook schuld aan. Nu staat een ‘landelijk’ huis, ons landelijk huis, naast een nieuw neer gepote appartementenblok van drie hoog. Aan de andere kant staan garageboxen anno 1980 te verkommeren. Die wachten op de dood van een rijke dame uit Gent zodat erfgenamen ook daar plaats kunnen maken voor duplexwoningen of iets dergelijks. Alles verloopt kriskras door elkaar. De bouwwoede drijft het laatste stukje groen weg. Er zit geen enkele orde in de keuze van bouwmaterialen of een eventuele bouwstijl. Elk project krijgt, vaak via politieke krachten, de goedkeuring. Het is een totale chaos met maar één duidelijke gemeenschappelijke noemer; geldgewin.

Onze straat loopt evenwijdig met de hoofdstraat van het dorp. De huizen aldaar worden stuk voor stuk afgebroken en vervangen door vijf etages grote gedrochten. De wettelijk toegelaten uitbreiding van het woonoppervlak hangt als een zwaard van Damocles boven ons mooi huisje van nog geen veertig jaar oud. Precies negen meter, negen simpele meters ver van de buitenmuren er van ligt de toegelaten bouwlijn voor hun nieuwe creaties.

Ooo! De overheid is attent geweest hoor. Per appartement moet er ‘wettelijk’ één garage aanwezig zijn voor koning auto. Gevolg; elke bouwondernemer voldoet via een ondergrondse garage, met uitrit langs mijn straat, wél aan het voorschrift maar later vertikt de bewoner het zijn of haar auto ‘binnen’ te zetten. Die deponeert zijn of haar vehikel liever… in mijn straat… voor MIJN deur.

Dit alles heeft zo zijn gevolgen. Ons huis staat nu al onder druk door wat er is gebeurd en kan niet meer ontsnappen aan de wurgende greep van de op til zijnde veranderingen. Niemand wil dit huis, nu nog met een tuintje en een boompje, kopen om er te wonen. Afbreken en mee doen aan de bouwwoede van de omgeving is onze enige oplossing. Dit is ook ónze politiek geworden. Eigenzinnig tegenstribbelen en vechten tegen de bierkaai is geen optie.

Ach, het lijkt allemaal een beetje negatief maar we zijn er klaar voor hoor. Het huis staat wel op een fel begeerde plaats. Bouwheren met eurootjes in hun ogen zien er in hun verdere dromen al een viertal appartementen. Terzelfdertijd zijn wij op een leeftijd gekomen waarbij kleiner wonen in een goed te onderhouden gezellig appartement aantrekkelijker is dan een eventuele doorgedreven eigenzinnigheid tegenover deze mensen.

Hoe zei Johan Cruijff dat alweer? Elk nadeel heb zijn voordeel…

Categorieën: Algemeen

Meralixe

Er is een smaak, gewoon, een manier van het door het leven gaan, die zo verschillend is van mens tot mens, dat we mogen besluiten dat het eigen gelijk niet bestaat en dat respect voor de andere mening belangrijker is...

10 reacties

StreekSteek · 5 september 2016 op 13:08

Zelfs het romantische Vlaanderen dreigt teloor te gaan. Straks kunnen we niet meer zien aan welke kant van de grens we zijn. Dat zou zonde zijn, maar er kan blijkbaar geen column tegenop. Of liever: geen treurdicht.

Meralixe · 5 september 2016 op 13:15

Voor alle duidelijkheid, anders dan sommige andere verhalen uit mijn straat is dit de pure werkelijkheid.
Misschien was het beter geweest indien deze het eerst was geplaatst maar helaas, de vorige afleveringen waren reeds richting voorblad vertrokken alvorens dit schrijven tot stand kwam.

Mien · 5 september 2016 op 14:37

Er bestaat tevens een groot verschil tussen landelijk en landerig wonen. Zodra ik de grens over ga in het zuiden van mijn woonst bemerk ik dit verschil onmiddellijk. Ik begrijp ook waarom de gordijnen dan dicht zijn. Onoverkomelijke schaamte. En toch. In sommige dorpjes staan dan weer mooie landelijke woninkjes. Van Ollanders. Schrijnende column Meralixe. Tevens geboortegrond? Ik mag het niet hopen. Want dat is extra zuur. Goed neergezet. Succes alvast met de (toekomstige) verkoop en verhuis.

NicoleS · 5 september 2016 op 15:08

Precies hoe het gaat. Nieuw hand in hand met oud. In Volendam natuurlijk niet. ‘Als je stoepje maar skoon is’. Zo gaat dat hier. En elk gat wordt opgevuld door een rijker, nieuwer en groter huis dan voorheen. Mooie column Meralixe.

Bhakje · 6 september 2016 op 07:19

De waanzin van het creëren van leefplekken die het leven onleefbaar maken. Een nachtmerrie, duplexen, appartementen, flats, ondergrondse garages. Meer op steeds minder ruimte.

Ik word een beetje triest van deze geweldige column.

Antonia · 6 september 2016 op 08:51

Verdrietige (woon)situatie, mooi beschreven. Ik zou agressief en wanhopig worden van (bouw)voertuigen voor de deur. Goede column.

Nummer 22 · 6 september 2016 op 09:04

Het doet mij een beeld oproepen uit een Vlaamse binnenstad waar ik de straatnaam las” Heilige Moeder Maria straat, 1778″ of soortgelijke opschriften op oude emaille straatnaam borden. ” De nonnekes van de heilig hart klooster steeg”. Ik word daar vrolijk van. Dus ook van jouw verhaal alhoewel het “trieste”ook te ontdekken is. Knap verwoord door jou??

Yfs · 6 september 2016 op 09:29

‘Terzelfdertijd zijn wij op een leeftijd gekomen waarbij kleiner wonen in een goed te onderhouden gezellig appartement aantrekkelijker is dan een eventuele doorgedreven eigenzinnigheid tegenover deze mensen’

Een hele mooie asluiting Meralixe.

Die laatste regel had je wat mij betreft weg mogen laten.

Graag gelezen!

Meralixe · 7 september 2016 op 10:09

Aan allen dank voor het reageren. Ik ben blij dat het melancholieke het gewonnen heeft van het wrange. Het is zoals het is.
Ergens blijft de schrijver toch een beetje baas over wat hij (zij) kwijt wil. Die ‘voorkant’ die ons stulpje bedreigt is eigendom van Meralica ’s vader. Zij is op haar beurd enig kind…
Daar waar er nu een eventueel moe getergde Meralixe aanwezig was zou er bij dergelijke meldingen een wolf in schapenvacht op het voorplan komen. 😉
Yfs, vandaar die laatste regel…
😉

Spencer · 8 september 2016 op 12:20

Tja, zo gaat het overal… Iets anders: ik ben niet de enige die het opgevallen is dat er veel lelijke huizen in Vlaanderen staan. Waar ligt dat aan? Ontwerpt iedereen zelf z’n huis op een kladblok?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder