Het is een klein appartement, nog maar enkele jaren nieuw. Zij, Elene, woont er nog geen twee jaar en zal binnenkort alweer verhuizen. Ondanks het feit dat ze een garage heeft staat haar kleine autootje steeds op ’t straat. Haar garage zit overvol met brol, bulkt van de prularia en meestal onnodige door de media aangeboden voorwerpen.
Gelukkig, daar ons dametje een vaste baan heeft in de grootstad komt er dan toch nu en dan enige parkeerruimte vrij. Vooral op woensdag ter gelegenheid van de wekelijkse marktdag komen extra plaatsen erg goed van pas.

Mevrouw leeft gescheiden van haar man. Het was van bij het begin een slecht huwelijk heeft ze me eens spontaan verteld. Eén keer heb ik hem gezien en enkel afgaande op het uiterlijke kan ik er me wel één en ander bij voorstellen. Kort samengevat, dat potje en dat dekseltje kon nooit passen.
Nooit? Van waar komt dan dat zoontje van vijf jaar oud?

Tja, alleen staande moeder dus. En, met een ADHD-zoontje dat nagenoeg al de negatieve trekjes van manlief dagdagelijks op de andere bewoners van huisnummer twintig los laat. Zelfs de kat is zijn getreiter beu. Ze ontloopt hem als de pest.

Papa is in geen mijlen in de omtrek te bespeuren. Bezoekrecht of bezoekplicht heeft hij grondig aan de spreekwoordelijke laars gelapt. Nee, over het financiële plaatje kan ik me niet ten volle uitspreken maar ik heb zo mijn vermoedens. Een kei het vel af doen lukt tegen beter weten in alsnog niet en bovendien, tot wie moet zij zich richten? Hij is al jaren als ’t ware van de aardbol verdwenen.

Kantoorwerk zou moeten aangeven dat er een geruststellende verstandelijke aanwezigheid is bij onze Elene maar daar heb ik wel mijn twijfels over. Nee hoor, dat ze er tot nu toe een zootje van gemaakt heeft wil ik haar niet ten volle in de schoenen schuiven. Haar man was een oen en liefde kan behoorlijk blind zijn. Het zoontje is er nu eenmaal en dat het financieel allemaal nog al krap verloopt heeft uiteraard veel te maken met de realistische omstandigheden.

En, en nu begeef ik me op een zeer gevaarlijk terrein, het bewust ongehuwd moederschap, de vrijheid waar menige vrouwen naar streven. Maar, mijn verhaal moet nu eenmaal verder…
Om de één of andere voor mij totaal duistere reden had ons buurtje naast een haperende wasmachine en reeds een zoontje uit haar eerste huwelijk nog steeds… een kinderwens. Dit krijg ik na al wat ze al heeft meegemaakt niet geplaatst.
En de manier waarop?
Een vaste relatie, daar had ze na het eerste avontuur totaal geen zin in. Zwijg haar van de mannen!
Via de medische weg naar de spermabank was duur en zat vol lastige vragen van buitenstaanders.
Grasduinen in de eigen kennissenkring was om meerdere redenen ook geen optie.
Bleef over, de wel zeer korte date, direct aangevuld met een one night standje.
Wat een rare denkpiste maar wel perfect haalbaar binnen een modern denkende Westerse samenleving. De tweede keer was het raak vertelde ze mij zelfs met enige fierheid. Ik kreeg de filter van haar wasmachine maar moeilijk gekuist, zo overweldigend relax vertelde ze het allemaal. Er zat zelfs een erotisch kantje aan haar openheid. Zo ’n verhaal tegen een man alleen in huis, nu ja, in de garage…

Dom wicht!

Nee hoor, we gaan niet de kant op van voor of tegen het bewust ongehuwd moederschap. Ik blijf enkel bij haar, bij Elene en de zorgen waarop ze door deze egoïstische daad afstevent.
Om te beginnen ontzegt ze reeds van bij de aanvang haar toekomstig kind een vader maar verder is het ook nog maar de vraag hoe ze dit alles financieel praktisch en emotioneel zal rond krijgen. En, hier al weigert ze het kind binnen een veeleisende samenleving elementen die een grote rol kunnen spelen voor de toekomst. Wat als hij in een later stadium zelfs haatgevoelens voelt voor het feit dat hij op deze manier en in dergelijke omstandigheden op deze boze wereld is gezet?
Nu, nu al kan ik al duidelijk zien dat haar eerste zoontje één en ander tekort komt. Van degelijk opvoeden heeft Elene niet veel kaas gegeten. Wat als er daar nog een tweede zoontje bij komt?

Ja, het is een ‘hij.’ Geen meisje. Was dit al de eerste ontgoocheling die ik in haar ogen las toen ze me het fotootje toonde van de vier maanden oude foetus?

Verbouwereerd kwam ik thuis. Ik was er kapot van. Enige troost, haar wasmachine draaide weer perfect.

Categorieën: Algemeen

Meralixe

Er is een smaak, gewoon, een manier van het door het leven gaan, die zo verschillend is van mens tot mens, dat we mogen besluiten dat het eigen gelijk niet bestaat en dat respect voor de andere mening belangrijker is...

16 reacties

NicoleS · 6 augustus 2016 op 08:47

Ik kon het een beetje opmaken uit de rest van de zin, dat brol rommel betekent en dagdagelijks een Vlaams woord is. Bij ons is dat dagelijks. Net zoals op ’t straat hier op straat wordt genoemd. Grappig dat je het Vlaams gebruikt in je column, dat vind ik heel aardig om te lezen. De column zelf is ook goed, zo uit het leven gegrepen. Daar houd ik wel van. Kortom, op naar het volgende huisnummer. ?

van Gellekom · 6 augustus 2016 op 11:04

‘Het is een klein appartement, nog maar enkele jaren nieuw’ Ik hou van dat positieve

Esther Suzanna · 6 augustus 2016 op 11:14

Mensen vragen mij het afgelopen jaar waarom ik dagdagelijks schrijf en zeg…
Omdat ik het mooi vind antwoordde ik, niet beseffende dat ik dat van jou heb, Meralixe 🙂

Mooi geschreven.

Nummer22 · 6 augustus 2016 op 15:24

Tsja, een vraag dat mij van het O.I.L. (1955) dan prikkelt:
U beschrijft een “one night” gebeurtenis maar gevolgd door de 2e keer was het raakt.
Is deze 2e keer met dezelfde persoon? Indien ja, dan is het “2 night” Zo nee, was deze persoon zo dronken als lazerus? of

Of overige, t.w. (vul hier uw antwoord zo specifiek mogelijk in)

U hebt toch niet de vuile was , na de reparatie van de wasmachine, opgepakt, bekeken en mogelijk eraan geruikt, voordat u een proef (..) wasje liet draaien om uw reparatie werkzaamheden te verifieren?

Mien · 6 augustus 2016 op 15:49

Een kei het vel af doen … Dat kan ik nog volgen. Daarna wordt het ambetant lastig. Ben benieuwd naar verdere inkijkjes in jouw straatje.

Snarf · 6 augustus 2016 op 17:41

Ach, Meralixe. Wat een schoon verhaalske en wat zijt gij handig met wasmachines. Knap dat je tijdens het luisteren naar het verhaal van Elene je koppie erbij kon houden. Gelezen met een glimlach!

Bhakti · 6 augustus 2016 op 19:01

Mooi, beelden in woorden, gevoelens tussen de regels in. Herkenbaar, ook al ken ik u en Elene niet persoonlijk. Knap geschreven.

Nachtzuster · 6 augustus 2016 op 19:44

Ach Meralixe, ik mag hopen dat dit fictie is. De manier waarop je jouw buurtje veroordeelt op haar manier van leven verdient namelijk geen schoonheidsprijs. Waarom zou een kind niet in een één oudergezin kunnen opgroeien? Beetje kortzichtig en daarom denk ik ook dat het niet op waarheid gebaseerd is. Het is aardig geschreven. De tussenwoordjes die op jouw betrekking hebben zou ikzelf eruit gelaten hebben. Maar dat is inmiddels wel jouw signature geworden. Sorry dat ik wat streng ben. 😀

Arta · 6 augustus 2016 op 20:08

Persoonlijk vind ik dit wel een heel makkelijk inkoppertje om het stereotype ‘Alleenstaand moedertje’ neer te zetten, die zelfs niet zelf het filter van de wasmachine kan reinigen, maarja, ik voed mijn kinderen dan ook al vijftien jaar alleen op en kan dat gewoon wel, evenals schilderijen ophangen, laminaat leggen en voetballen met de kinderen.

Wellicht zorgt mijn achtergrond dan ook wel voor het feit dat ik mij hoe verder het stuk vorderde ik me meer ging irriteren.

    Nachtzuster · 6 augustus 2016 op 20:30

    Ik denk, Arta, dat jij de vinger op de zwerende plek legt. Daar waar het ook voor mij schrijnt. Het stereotype alleenstaande moeder die eigenlijk niets goed doet en niet in staat is haar kinderen een goede jeugd te geven. Daarom hoop ik ook gewoon dat dit uit zijn duim gezogen is.

Ferrara · 6 augustus 2016 op 22:10

Ik heb het gevoel dat er wel degelijk een kern van waarheid inzit. Stel dat het fictie is, dan nog kan het zijn dat Meralixe zijn gevoel heeft verwoord. Niet echt 2016, maar hij zei het al, gevaarlijk terrein.

Meralixe, ik ben wel benieuwd naar de rest van de straat.

Meralixe · 7 augustus 2016 op 07:59

Aan allen mijn dank voor het reageren.
Ach, ik schreef het nochtans reeds in de column, het was me niet te doen om het standpunt over de BOM moeders of naast het klassieke gezin andere vormen van samenleven. Het vertellen van een verhaal, DAT was mijn bedoeling. Tuurlijk sijpelt het eigen denken er dan in door en noem het maar gerust storend hoor. Ik beken, ik ben nog al ouderwets in die dingen.
Dat er een meisje (vrouw) op een eerder ongelukkige manier zwanger geraakt was was mijn enige kern van waarheid. Al de rest was breiwerk. 🙁

Fugazi · 7 augustus 2016 op 21:22

Hallo, ik ben helemaal vers hier en lees me wild. Deze collumn had iets heel dubbels voor mij. Aan de ene kant herken ik er dingen in en snap ik een beetje hoe je ernaar kijkt maar aan de andere kant… Ik zie zoveel stellen die kinderen nemen en dan weigeren om op te voeden, denkende dat het zichzelf allemaal wel regelt, ofzo… Verder genoten van de wonderlijke Vlaamse woorden die het vehaal een sjeu geven die het net wat lichter te verteren maakt.

    Meralixe · 7 augustus 2016 op 22:15

    Hm Fugasi, welkom op column x dan maar…
    Hoogst eigenaardig dat iemand ‘binnenbreekt’ via reacties. Of, staat er een column in de wachtrij? 🙂

Lianne · 8 augustus 2016 op 15:41

Ik geniet elke keer weer van je Vlaamse verhalen. Ik luister in mijn hoofd naar de klanken, glimlach af en toe, en vergeet dan volledig om een oordeel over de inhoud te vormen.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder