De kop boven deze column komt uit een tekst van de vrijdenker Anton Constandse (1899-1985). Vrijdenkers komen net als columnisten voor hun mening uit, zeker over actuele zaken. Dat wordt ze niet door iedereen in dank afgenomen, want ze verstoren de dag- en nachtrust van de ‘brave burger’. De Romeinen ontdekten dat je deze brave burger maar brood en spelen hoeft te geven om hem rustig te houden en de rattenvanger van Hamelen dat je de brave onderdaan naar je pijpen kan laten dansen. En een verdachte van het aanzetten tot haat en discriminatie en racisme en het beledigen van moslims vindt, dat je ongenuanceerd mag schelden zonder je te verantwoorden. En áls hij dan ter verantwoording wordt geroepen, zwijgt hij als het graf. Deed hij dat laatste maar wat vaker! Zijn Nieuwe Politiek is zo oud is als de weg naar Rome, Kralingen en Hamelen. Is het toeval dat hij juist in Duitsland meehelpt een bruine partij op te richten?

Geert’s nieuwe regeerploeg is niet bruin door de herfst. De rechtsstaat wordt stap voor stap uitgehold; de samenleving wordt in tweeën gescheurd met mogelijk verschrikkelijke gevolgen; bepaalde bevolkingsgroepen worden tot tweederangs burgers gedegradeerd; de sociale verworvenheden waar onze ouders en grootouders voor door het vuur gingen worden geniepig maar systematisch afgebroken; de godsdienstvrijheid en de vrijheid van meningsuiting worden bedreigd; links zijn wordt verdacht, kunst en cultuur komen op de tocht te staan. De miljarden die graaibankiers en beursspeculanten stalen worden opnieuw gestolen, maar nu van de zwaksten. De rijken worden rijker en de armen moeten de buikriem aanhalen. De omgekeerde Robin Hood. Dit kleurrijke land, kortom, wordt kil en grimmig.

O ja, weet u nog waar de C van CDA voor stond? Het wil me maar niet te binnen schieten. Was het nou consumeren of commercialiseren? Complotteren of conformeren? Commanderen of controleren? Capituleren of congresseren? Of gewoon collaboreren? Op de foute manier is het CDA, sinds het verkering heeft met de PVV, in niets meer neutraal.


2 reacties

Anti · 15 oktober 2010 op 00:34

‘want ze verstoren de dag- en nachtrust van de ‘brave burger’…, ik ben bang dat ik dit moet tegenspreken JB, gezien de reacties 😀 .

JanBontje · 15 oktober 2010 op 14:42

Ja, collaboratie is kennelijk in… 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder