Dode en gewonde kinderen, vrouwen, mannen. Ontploffingen. Rookkolommen. Gegil. Gehuil. Ook een school van de VN die door Israëlisch tankvuur vernield werd. En een Rode Kruis colonne werd beschoten door het Israëlische leger. Terwijl ik dit schrijf zijn er al bijna 800 Palestijnen gedood in de blitzkrieg tegen Hamas. Wil Hamas de Joden in Israël uitroeien? Het staat anders wel in hun antisemitische Handvest. Misdadig en dom. Weten ze dan niet dat dit nooit zou lukken? Hitler probeerde de joden uit te roeien en hij had veel meer middelen, maar het lukte hem gelukkig niet. De overlevenden richtten zelfs een eigen staat op. Weliswaar ten koste van de Palestijnen, waarvan er velen gedood werden en 700.000 vluchtten. Nu zijn er 6,6 miljoen Palestijnse vluchtelingen. Een klein deel woont in Gaza. En de spiraal van onderdrukking en verzet, terreur van beide kanten, geweld en haat, propaganda en leugens, gaat onverminderd door.

De Israëli’s zweren bij hoog en bij laag dat ze vrede willen. Shalom. Ook de Palestijnen snakken naar vrede. Salaam. Ondertussen gaan de bombardementen door en wordt Gaza, iets groter dan Texel, met anderhalf miljoen inwoners (nog wel…), verwoest. Want Jahweh staat aan de kant van Israël. En Allah staat aan de kant van Hamas. En Balkenende en Rouvoet hebben hún God aan hun kant. En Big Brother Amerika heeft weer een andere dezelfde God on it’s side. Maar een beetje god zou deze waanzin stoppen. Ondertussen kijkt de wereld toe hoe Israël het kleine Gaza vermorzelt. Journalisten mogen er niet in: wat wil Israël verbergen? Op het geluid van straaljagers en bomexplosies na is de hemel stil. Godloos en goddeloos stil.

© Jan Bontje 2009


7 reacties

SIMBA · 12 januari 2009 op 15:48

Mooi stukje over deze waanzin. Goeie titel, waar voor mij best een ! achter mag.

Mosje · 12 januari 2009 op 16:10

Godgeklaagd dus.

Kotsveulen · 12 januari 2009 op 18:09

“God on its side”, dit is een andere constructie. 😉

Verder vind ik het een okay stukje, maar ik heb zelfs echt niks met het midden-oosten, dus ik vind het moeilijk om over de inhoud wat te zeggen. Het is in ieder geval prettig geschreven.

Prlwytskovsky · 13 januari 2009 op 10:37

Die volkeren zouden eens moeten nadenken over mijn en dein en ieder het zijne gunnen.
Vanaf 10.000 voor Christus ongeveer, zijn ze daar al aan het vechten. Weinig hoop op verbetering dan.
Maar het is Godgeklaagd.

Mien · 14 januari 2009 op 07:54

Wat een kou in die warme landen.
Sjaal om sjaal af.
Never ending story.

Mien

Ma3anne · 14 januari 2009 op 08:38

Geweld als middel om de vrede te bereiken, heb ik nog nooit begrepen. Waar onschuldige slachtoffers vallen, haak ik af om wie dan ook gelijk te geven. Ik kan er geen zinnige reden voor bedenken.

Make love, not war.

doemaar88 · 14 januari 2009 op 16:11

Goed stuk, de titel dekt alles. Complimenten!

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder