“Te gebruiken in geval van hoge nood!” Een Chinese busmaatschappij is haar voertuigen aan het uitrusten met bakstenen die passagiers in geval van ellende kunnen gebruiken. Handig bij echtelijke ruzies, stinkende medeweggebruikers of onenigheid met de bestuurder. Of om de ramen mee aan gruzelementen te slaan. Alleen in geval van groot onheil! De klinkers zijn fel geel geverfd en met rode karakters op beide kanten geschilderd: “Dit is een straatsteen!” Ze worden geplaatst onder de stoel van de chauffeur en onder de zitjes achterin. Gezien de agressie tegen buschauffeurs een logische keuze. “Wie werpe de eerste steen?” Faaljeugd en relpubers zitten meestal achterin. Dan krijgt een rotsblok richting de chauffeur al gauw de vereiste snelheid. De passagiersonderneming stopt met het installeren van veiligheidshamers in bussen omdat er daar teveel van gestolen werden. De chauffeurs klaagden over een overschot aan gapende hoofdwonden. “We denken niet dat er ook maar iemand bakstenen zal jatten”. Want in China groeien de wolkenkrabbers tot in de hemel en stapelen ze daarvoor de ene steen op de andere.

We hebben er in de bus allemaal last van: een buurman of -vrouw met een walgelijk lijfaroma. Buschauffeurs van de Zweedse stad Uppsala worden dagelijks geconfronteerd met zo’n onmenselijk stinkdier en ze zijn het stuitende gebrek aan hygiëne van de man meer dan beu. Kwestie van de Arboregels. In een plaatselijke krant doen de geurvreters hun beklag. “Denk aan de goorste stank en voeg daar nog eens tien procent aan toe”, weet chauffeur Göran Frick.

“Het is onmogelijk om in die walm onze klus te doen. We moesten zelfs de stoel verwijderen waar hij op zat omdat de stank er te diep ingedrongen was.” Ondertussen heeft een deputatie van de busmaatschappij, met gevaar voor eigen leven, de rioolrat thuis opgezocht en hem een ultimatum gesteld: of hij neemt regelmatig een douche en gebruikt deo, of hij mag vanaf nu te voet de stad doorkruisen. Hij koos natuurlijk voor het laatste…

De Poolse buschauffeur Mieczyslaw stopte met de besturing van een overvolle touringcar (“Ik ben een beetje misselijk!”) midden op een overvolle rijbaan. Schade aan het materieel is dan niet ondenkbaar. Passagiers raakten in paniek en begonnen te schreeuwen toen de chauffeur (“Ik ben de BOB!”) plots van zijn stoel viel terwijl het vehikel door Kierzemark denderde. Twee vrouwen Jadwiga en Krystyna kregen de bus onder controle. En zijn nu lokale heldinnen. Levenslang gratis bussen.

Wanneer beiden voor het eerst zo’n kolos besturen dan lijkt een een weekje schandpaal meer op zijn plek. Het is gewoon arbeidsverdringing want daar zijn Polen sterk in. De chauffeur, die niet veel leek te mankeren, arriveerde bij zijn laatste halte en kwam met een te fors promillage uit de bus. Hij gaat nu overdag aan de slag in de Nederlandse tuinbouwsector en gaat avondschema’s rijden voor Connexion.

www.clabamsk.blogspot.nl

Categorieën: Gein & Ongein

clabamsk

Liefur sodt dann saay

1 reactie

Harrie · 8 maart 2013 op 11:42

Ik hou sowieso niet van die griezeldiezels. Geef mij maar een step. Die ruikt hoogstens een beetje naar hondenpoep. Overkomelijk. Toch? Groet, harrietje

Geef een reactie

Avatar plaatshouder