Het enige dat in Rotterdam deugt is de nachtsauna. De hele stad eromheen mag van mij met de grond gelijk, als ze die sauna maar laten staan; als het huis van Rachab op Jericho’s muren. De nachtsauna, schemerzone van hitsige, vleselijkheid, baden in een poel van zout, zwavel, liefdeloosheid. Werkmanstad lelijk platvloers
kerels, kontwerk
om rauw in te bijten

Het wordt nog wel eens wat tussen mij en de poëzie. Tussen mij en Rotterdam wordt het nooit meer wat. Kwam hier ter wereld, groeide ergens anders op. Kwam hier weer terecht en toen ging het pas echt mis.

Twintig jaar deed Odysseus over zijn thuiskomst; twintig jaar doe ik al over de ontsnapping; Trojaans Paard in zijn achteruit. Temidden van een ton gruis, wankelend metselwerk… .

De dageraad gloort in vurige verwachting, In het westen, op de kust van ’s werelds schoonste stad wenkt het baken, en toen kreeg mijn vader een herseninfarct.

Dan heb je opeens alle liefde van de wereld in je donder en kun je niet weg. En dan ga je nog maar eens naar die nachtsauna.

THE HIBERNIAN METROPOLIS

heeft er ook een, waar geen alcohol geschonken wordt. Niet helemaal een nadeel; je blijft langer fit. Moet ook wel; het etablissement is vier hoog. Ze kunnen er daar wat van, in ’s werelds mooiste stad.

Hier in Rotstad kun je je ongebreideld lam zuipen aan lekkere Poolse wodka met een spriet bisongras erin. Bisongras en een rimbeurt met een dikke Turk, of bestaat er een goddelijker cocktail.

Mijn vader wil niet meer leven, heeft-ie aangegeven. Of geeft-ie soms aan. Of geeft-ie dat nou aan. Ooit wel eens met een herseninfarctpatiënt gepraat.

Nee ik help je de wereld niet uit. Wat wil je eigenlijk dat ik doe? Hoofdkussen? Plastic zak? Dat doe je zelf maar. Kunt met je linkerhand je haar al kammen. Vasthouden vader.

VASTHOUDEN VADER

Ja je zal wel moeten. Tot morgen.

Bizongras met een Griek is ook helemaal het einde.

Categorieën: Diversen

6 reacties

Mosje · 31 augustus 2006 op 19:40

Wanneer maak jij nou eens waar wat je maanden geleden al beloofde? Verhuizen naar Ierland.
Helemaal met je eens. Rotterveel is een foute stad met een foute koopgoot en een foute burgemeester. De Kop van Zuid is als de Kop van Jut. Er zijn foute politici aan de macht. Je kunt nog steeds filmrolletjes ontwikkelen in het Maaswater. Van die zingende kraanmachinist gaan je tenen krom in je schoenen staan. De paalwoningen zijn een relict uit de tijd dat architecten dachten dat alles kon, zelfs woningen kantelen. Feyenoord wordt ook dit jaar geen kampioen. Almere is het toonbeeld van Verlichting in vergelijking met de Lijnbaan.
Tja, en dan die sauna van jou. Waarschijnlijk komt de temperatuur daar niet boven de 70 graden.
Stuur je vader maar naar de Erasmusbrug. Een beetje wind en hij trilt in de Maas. Geen plastic zak nodig in dat geval.

Dees · 31 augustus 2006 op 20:47

Je noemde jezelf een tijdje geleden de beste hier. Dat weet ik niet, maar ik kan wel ademloos je zinnen lezen. Dit is echt prachtig geschreven.

Anne · 31 augustus 2006 op 21:59

Prachtig. Beeldhouwer van destructie. Prachtig.

WritersBlocq · 31 augustus 2006 op 22:53

Kijk uit, jij maakt Rotstad nog mooi! Puur, mooi, jouw verhaal.

KawaSutra · 1 september 2006 op 02:34

Het wordt nog wel wat tussen jou en de poëzie!

Ma3anne · 1 september 2006 op 16:55

Schitterend beschreven wanhoop. Literatuur.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder