Ik kom zelf uit Utrecht, en woonde een tijd lang aan de Kerkweg, een arbeidersbuurt, wat nu een „prachtwijk“ zou zijn waarschijnlijk. Ook toen werd het daar als niet sociaal betiteld door veel mensen. Het rare is dat het daar juist erg sociaal was, iedereen zorgde voor elkaar wanneer dat nodig was, en als er ruzie was, ging dat er behoorlijk hard aan toe, maar was het daarna ook over.

Mijn ouders stuurden me naar een „Christelijke school met den bijbel“, daar kon ik wat leren volgens hun. Wij hadden niets met het geloof, en ik al helemaal niet. Elke maandag een uit het hoofd geleerd psalmpje opzeggen was aan mij niet echt besteed.
Maar in mijn herinnering was elke maandag ook een soort spannende feestdag. Dat kwam door meester Bijkerk, die toverde (waarschijnlijk in zijn vrije tijd) elke Maandagmorgen een geweldige Bijbelse tekening op het grote zwarte bord wat aan twee kanten uitgeklapt kon worden.

Hij maakte er altijd een geweldig mooi verhaal van, en het was altijd spannend. Zijn zware stem trok ons mee naar de rivier de Nijl waar een rieten mandje werd gevonden met een kindje erin, of hij liet ons het splijten van de Rode Zee zien, en wist daar altijd weer een spannend verhaal omheen te bouwen. Maar ook de moeilijke verhalen van mensen die hun eerstgeborene moesten offeren ging hij niet uit de weg.

Ik keek er naar uit, want dat soort verhalen had ik nog nooit gehoord, daar kwam nog bij dat hij de karakters van de verschillende hoofdpersonen altijd probeerde te duiden. Natuurlijk begreep ik er op die leeftijd nog niet alles van. Maar het heeft mij mede gevormd tot de mens die ik nu ben. Hij vertelde niet alleen verhalen, maar gaf er achtergrond bij, en bracht vaak die verhalen over naar de tijd waarin wij leefden.

En mijn ouders hadden uiteindelijk gelijk, ik heb er veel geleerd maar het belangrijkste was dat de meester ons spelenderwijs normen en waarden bijbracht.

Categorieën: Maatschappij

PKing

Getrouwd, veellezer, Leert nog elke dag wat bij over schrijven. Hoopt op veel opbouwende kritiek...

8 reacties

Mien · 8 juni 2015 op 12:51

Een mooi verhaal over het belang van verhalen verhaald. Het sociaal zijn vind je op de vreemdste plekken en situaties terug. Vaak in noodsituaties maar dat hoeft niet perse. Normen en waarden worden vaak in de jeugd aangeleerd maar verdienen daarna jarenlang toetsing en zo nu en dan fine-tuning. Mooie column wederom. Ik lees jouw miniaturen met groot plezier.

troubadour · 8 juni 2015 op 13:49

Normen en waarden van gelovigen die hun eerstgeborene moesten offeren?

PKing · 8 juni 2015 op 20:41

In Genesis 22:2 zegt God tegen Abraham: “‘Roep je zoon, je enige, van wie je zoveel houdt, Isaak, en ga met hem naar het gebied waarin de Moria ligt. Daar moet je hem offeren op een berg die ik je wijzen zal.’”

Maar het was een proef meneer troubadour :-))

Yfs · 8 juni 2015 op 21:21

Mooi geschreven, mooie boodschap. Dat je nog maar “voor het eerst schrijft” klinkt bijna onwaarschijnlijk.
Mooi om te zien hoe meester Bijkerk een belangrijke rol in je leven heeft gespeeld, hoewel je je daar toen misschien nog niet zo bewust van was. Zijn talent om verhalen boeiend te vertellen en op het schoolbord uit te “beelden” in prachtige tekeningen, zouden misschien wel eens de ‘kiem’ geweest kunnen zijn voor jouw schrijftalent nu.

:yes:

Esther Suzanna · 8 juni 2015 op 21:27

Ik vind het mooi geschreven…er klinkt een soort deemoed in. Wat mij betreft had de laatste zin weggemogen. Waarden vanuit het geloof ja.. zoals mooie maar ook wrede verhalen. Daarin heeft ‘het geloof’ mij ook iets gebracht. Fantasie bijvoorbeeld en metaforen…
Normen daarentegen…misschien is het wijs om die niet aan te halen… we weten allemaal inmiddels wat een ellende ‘de normen’ vanuit religie hebben voortgebracht.

arta · 9 juni 2015 op 08:56

Ik vind het ook een mooi verhaal.

Je schrijft heel dicht bij jezelf en daar houd ik van.

PKing · 9 juni 2015 op 22:02

Allen dank voor de reacties.

Voor Troubadour alleen nog de opmerking dat je het verhaaltje wel in de toenmalige tijdgeest moet zien de zestiger jaren, en de genoemde meester bracht alles over naar de toenmalige tijd, en was ook verlicht genoeg om te zeggen dat we alles wat in de bijbel stond niet zo letterlijk moesten nemen.
Normen en waarden waren redelijk helder in die tijd gelukkig.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder