Even met Henk van der Meyden gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier.” Uit mijn telefoon klonk het geluid van een murmelende stomdronken overjarige riooljournalist. Wilde weten wat ik van hem moest. Dat legde ik hem graag uit: “Henkie, ik las dat je tegenwoordig bezwaar maakt tegen mensen die met mobiele telefoons foto’s maken van flikflooiende beroemdheden in de kroeg of in het park. Omdat je vindt dat mensen de grenzen van de journalistieke fatsoensnormen niet mogen overschrijden. Volgens mij ben je niet goed snik, want jouw hele leven bestaat uit gluren.” Waar ik me mee bemoeide, wilde de afgeserveerde roddelkoning weten. “Nou, het lijkt me nogal eenvoudig. Jij roept vreemdgaande BN’ers op, gewoon thuis aan elkaar te gaan zitten friemelen, en niet in de kroeg. Want thuis is privé. Maar hoe zat dat ook alweer met die fotografen van dat ranzige privé-blaadje van je, die de hele dag met een telelens in het struikgewas lagen om mensen in hun eigen huis of tuin te kunnen fotograferen? Dat is pas écht vies. En daar heb jij een jaar of veertig volop aan meegewerkt, met je ranzige roddelblaadje en je rubriekje in Volk en Vaderland.” Wat een randdebiel, die Van der Meyden. Henkie vond het niet kunnen dat Georgina Verbaan was betrapt tijdens een potje zoenen in de kroeg. Ik snap zo’n meisje best, die heeft ook wel een keer zin in iets anders dan die griezelige Kort Kelder. Maar als je in de kroeg gaat zitten bekken, dan weet je dat je daarmee een zeker risico neemt. Bij de Telegraaf was Henkie ook al niet zo populair. De redacteur die strafcorvee had werd aangewezen om de tientallen taalfouten uit zijn kutstukkies te halen. Klaar ben je ermee… Lysdectische Henk heeft gelukkig meer verstand van fotografenfatsoen. Vindt ‘ie.

Over fotografenfatsoen gesproken. Een zestigjarige dominee is betrapt op het maken van ranzige foto’s van een zevenjarig meisje in een zwembad. Wat een triest bestaan. Ben je een gefrustreerde zestiger, verlaag je je tot het flitsen van jonge meisjes in het zwembad… En op de computer bij de Heilige Herder thuis werd een flinke hoeveelheid kinderporno aangetroffen. De dominee hoorde 15 maanden celstraf tegen zich eisen, waarvan vijf voorwaardelijk. Lijkt me wat aan de magere kant, eerlijk gezegd. Ik ben trouwens benieuwd of de goede man zijn baan bij de kerk mag houden. Want soms zijn die Gristenen erg streng in de leer, maar soms ook uiterst vergevensgezind.

Volgens mij moet in ieder geval een ambtenaar van de gemeente Hardenberg wél voor zijn baan vrezen. Hij had een enquête rondgestuurd over de tevredenheid over de huishoudelijke hulp. Jammer genoeg werd die vragenlijst ook toegestuurd aan een dikke honderd mensen die reeds waren overleden. Wat denkt die vent nou, dat de dode Hardenbergers op die formulieren zouden invullen? In mijn gedachten zie ik schitterende voorbeelden. “Ik ben tevreden over de manier waarop de binnenkant mijn doodskist wordt afgestoft.” Of “Het zou fijn zijn als mijn urn wat beter stofvrij werd gehouden; het ruikt hier naar oude asbakken.” In ieder geval schijnt de discussie over het incident, tussen de mensen die vinden dat een foutje nou eenmaal kan worden gemaakt en diegenen die zo ’n blunder onvergeeflijk vinden, te hebben geleid tot een scheuring in het personeelsfront ten stadhuize.

Maar de knapste scheuring van de laatste tijd voltrok zich in politiek Den Haag. In de parlementaire geschiedenis zie je van tijd tot tijd Tweede-kamerfracties scheuren. Dat hoort er een beetje bij. Maar inmiddels is er zelfs binnen een éénpersoonsfractie een scheuring opgetreden. Dat is best knap. Maar ja, dat komt ervan, Rita, als je niet uitkijkt op de keldertrap.


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

2 reacties

Neuskleuter · 7 april 2008 op 12:46

[quote]Maar inmiddels is er zelfs binnen een éénpersoonsfractie een scheuring opgetreden.[/quote]
Haha, die is wel heel goed gevonden! En terecht als uitsmijter.

Ik ben weer op de hoogte van de hoogtepunten van de week. Prima zo 😉

trawant · 7 april 2008 op 20:57

Weer even bijgepraat.
Van ex Privé voyeurs via dominees naar de ambtenarij..
Driek legt de vinger op elke misstand in het ganse land. Maar steeds weer met mildheid en compassie met het menselijk falen 😉 ..
Keep the good work goïng..!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder