Arme Joost. Het tij is gekeerd. Eerst ging Joost er vol bravoure tegenaan. Lastig journaille moest de mond gesnoerd, GeenStijl moest terug in zijn hok en de Forensenbond moest inbinden. Maar de NS houdt niet meer van hem, en heeft hem publiekelijk te kakken gezet. Een afsluitende terugblik. Inderdaad, het begon wat weg te hebben van een feuilleton. Telkens weer aandacht voor de wonderbaarlijke uitspattingen van Joost. U weet wel: Joost die zich door zijn eigen vrouw liet nomineren voor de Nationale PR-prijs. Joost die de stommiteit beging om GeenStijl uit te maken voor “Anonieme Lafbekjes”. Joost die een open brief aan de Forensenbond in zijn eigen gezicht zag ontploffen. Joost die een Volkskrant-journalist probeerde te laten ontslaan. Joost die op eigen houtje een reclame-boycot tegen GeenStijl probeerde te organiseren. Joost die opnieuw een brief met juridische dreigementen aan de forensenbond naar de krant stuurde.

Dat Joost op GeenStijl nog dagelijks wordt afgemaakt is vervelend. Dat ik Joost zo nu en dan afbrand, ach… Overigens heb ik Joost in het heetst van de strijd, in navolging van GeenStijl vergeleken met Goebbels. Dat ging iets te ver. Het spijt me, Joost.

Maar er zijn ergere dingen aan de hand. Ook Joosts communicatie-vakgenoten hebben nu schoon genoeg van hem. Op fora wordt nu ook door toonaangevende deskundigen met Joost de vloer aangeveegd.

En Joost is op het matje geweest bij zijn baas. Baas? Joost? Maar hij was toch Directeur Corporate Communication? Ach, dat lijkt meer dan het is. De Nederlandse Stoorwegen hebben meer dan 70 “directeuren”. Zoals Directeur Vertragingen. Directeur Klachtenbrieven Zoekmaken. Directeur Damestoiletten. Directeur Herentoiletten. Een NS-directeur heeft in de meeste gevallen gewoon een baas. Joost dus ook. Sorry, ik dwaal af. Joost is dus bij zijn baas geroepen. Hij mag niet langer ruzie maken met GeenStijl. En, net als heel veel andere geheime spoorinformatie, is ook dit nieuws helaas uitgelekt.

Maar het wordt nog erger. Mag ik even de NRC citeren? “Morgen voeren de NS en de Forensenbond overleg over hun wederzijdse verhouding, die de afgelopen maanden ernstig verstoord raakte. Joost Ravoo, Directeur Corporate Communication van de NS, schreef aan de Forensenbond een boze brief: “Aangezien het niet voor het eerst is dat u het niet zo nauw neemt met de werkelijkheid verzoek ik u nogmaals te stoppen laster te verspreiden over onze organisatie. Bij herhaling zie ik mij genoodzaakt deze zaak over te dragen aan NS juridische zaken.” Maar met die juridische stappen zal het volgens NS-topman Veenman zo’n vaart niet lopen. “Wij blijven de Forensenbond zien als een gewaardeerde partij.” ” Ziezo, nu laten de Nederlandse Stoorwegen Joost ook nog publiekelijk vallen. Als je hoogste baas publiekelijk afstand neemt van jouw opvattingen, dan sta je lelijk in je hemd, Joost.

Jammer, Joost! In enkele maanden tijd veranderd van een veelbelovende dertiger tot de risee van het communicatievak. En daarmee komt ook een einde aan dit feuilleton. Naar verluidt kijkt Joost niet meer naar GeenStijl. Vacatures.nl is het tegenwoordig helemaal.


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

12 reacties

Mosje · 6 september 2006 op 22:49

Zo Driek, Joost weg dus. Je kunt weer stukjes gaan schrijven nu.
😀

Ma3anne · 6 september 2006 op 22:52

Hee Mosje, wat doe jij hier?

Driek, het is lekker om te lezen, technisch gezien, maar het is mijn ding niet. 😛

Mosje · 6 september 2006 op 22:56

Tja Ma3, het leek wel even of iedereen moe was, en daar kan ik dan weer niet zo goed tegen.

DreamOn · 6 september 2006 op 23:11

Driek, nu is het hoog tijd om over je fantastische reis te gaan schrijven! Ik ben nog steeds niet vergeten dat je een reisverslag zou maken…… 😀

Eddy Kielema · 7 september 2006 op 12:25

Jammer dat je nog een afsluitend stuk hebt geschreven. Beetje overbodig.

Li · 7 september 2006 op 12:59

[quote]Jammer dat je nog een afsluitend stuk hebt geschreven. Beetje overbodig[/quote]

Precies. Ik dacht; gedver daar heb je Joost weer en heb de column niet gelezen. Sorry.

Li

Trukie · 7 september 2006 op 13:44

[quote]Dat Joost op GeenStijl nog dagelijks wordt afgemaakt is vervelend. Dat ik Joost zo nu en dan afbrand, ach… [/quote]

Op naar “Reisverhalen”?? MetStijl 😛

Eddy Kielema · 7 september 2006 op 13:45

Je feuilleton heeft zijn doel volgens mij wel een beetje voorbij geschoten, want het wekt wel een zekere sympathie voor Joost op.

Dees · 7 september 2006 op 18:31

Helaas, ik sluit me bij Eddy aan. Natrappen in de luwte van berichten op GS, mwah.

Nodig Joost anders uit om een reactiecolumn hierop te schrijven, dan is het nog een beetje ok…

Prlwytskovsky · 7 september 2006 op 19:07

Op naar deel 2? Joost mag het weten! 😉

DriekOplopers · 7 september 2006 op 19:56

Nounou, ik oogst een storm van kritiek. 🙁

Toch even iets over mijn beweegredenen. Het feuilleton over de affaire-Joost was mijn eerste experiment met een vervolgserie. Een vingeroefening: hoe verwijs je in een column terug naar een voorgaande? Hoe laat je de vervolgstappen zien? Ik zou graag van mijn mede-columnisten horen, wat ze vinden dat ik hiervan heb gebakken.

Pech voor Joost dat hij de klos was, qua feuilleton. Maar, en dat heb ik steeds geprobeerd om aan te geven, hij heeft het er ook wel zelf naar gemaakt. Terechte constateringen bij eerdere columns over Joost: Koren op de molen van de man achter Driek Oplopers. Klopt. Je zou een verhaal bij vakgenoten moeten droppen. Is gebeurd.

Nu de Ravoo-serie is afgelopen, kan ik het wel verklappen: Joost weet wie ik ben. Ik wilde niet uit alle anonimiteit dit flikken: ik ben geen anoniem lafbekje. 😀 Toen ik mijn columns ging publiceren, heb ik aan o.a. de NS gemeld dat ik onder het pseudoniem Driek Oplopers mijn schrijfvaardigheid qua hilarische, harde columns verder wilde (proberen te) ontwikkelen, en dat ik daar alle maatschappelijke onderwerpen bij wilde kunnen aanroeren, dus ook het spoor.

Waarom nog een slotcolumn? Twee redenen: ten eerste vond ik dat ook de afloop van de affaire moest worden besproken. Volledigheid was mijn primaire doel, niet natrappen als zodanig. En ten tweede wilde ik ook van de gelegenheid gebruik maken om een keertje publiekelijk sorry te zeggen: achteraf vind ik dat ik een ietsje te ver ben gegaan door Joost met Goebbels te vergelijken.

Driek

KawaSutra · 8 september 2006 op 01:31

De inhoud kan ook mij niet boeien maar de uitsmijter maakt wel weer een hoop goed. 😀

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder