Jules Verne fantaseerde er al over, maar we zijn er ook in de 21e eeuw nog nooit geweest. De kern van de aarde, zo’n kilometertje of zesduizend onder ons, moet bestaan uit een ongelofelijk hete kokende massa van gesmolten steen, getuige de vulkaanuitbarstingen waar de aarde hier en daar mee verrast wordt. We wonen eigenlijk maar op een dun korstje, dat zelfs af en toe een barst vertoont en soms plotseling verschuift. Een korstje waar plassen op liggen waar scheepjes in varen. Het ziet er allemaal zo onschuldig uit. Maar diep onder ons pruttelt en kookt het dat het een lust heeft. Witheet moet het daarbinnen zijn. Een turbo hoogoven.
Waarom winnen we daar eigenlijk geen energie uit? Waarom doen we zo verrekte moeilijk met windmolens, kolencentrales en kernenergie. Hee, kernenergie? Dat woord zou toch eigenlijk iets anders moeten betekenen. Is er niet een techniek denkbaar die neerkomt op een lange pijp, diep in de aarde, om de hitte op te vangen en om te zetten in mechanische beweging of elektriciteit? Of nog beter: er rechtstreeks stadsverwarming van maken. Ook handig in Siberië, waar het soms kouder dan min veertig is.
Kernenergie zou eigenlijk echt kernenergie moeten zijn. Maar het zou me niet verbazen als ook dat weer ongekende gevolgen voor het milieu zou hebben. Valt de aarde dan wellicht eerder ineen? Smelten de ijskappen dan mogelijk nog sneller? Krijgen we dan een super broeikaseffect? Gaan we dan onze vaste baan om de zon verlaten?
De zon, waarom kijken we toch altjid omhoog naar de zon, in plaats van naar beneden, daar tussen onze voeten, diep onder ons, waar de kern van de aarde zich bevindt? Kernenergie, ja!

[img align=left]http://www.deboekenplank.nl/naslag/aut/v/verne_j/verne_j_jjb_084_1957.jpg[/img]

Categorieën: Diversen

6 reacties

Ma3anne · 21 mei 2004 op 17:09

[quote]Is er niet een techniek denkbaar die neerkomt op een lange pijp,[/quote]

Dat moet dan wel een zware pijp zijn van materiaal dat we nog niet kennen. En het is wel een heel eind pijpen hoor… 😛

Mosje · 21 mei 2004 op 19:08

Beste Yoyo,

Die vorm van energiewinning bestaat al een tijdje hoor. Typ maar eens “aardwarmte” in op google.
Maar ja, zolang olie nog voorradig is en enigszins betaalbaar……
Op IJsland is het overigens al heel lang heel gewoon om gebruik te maken van aardwarmte.

Enne Ma3anne, pijpen kost energie, het levert geen energie op. Alhoewel……. 😛

Louise · 22 mei 2004 op 10:59

Helaas leven we nog steeds in een tijd van “waarom moeilijk doen, als het makkelijk kan?”
Maar het is wel iets om over na te denken.

Zeg dr. Mosje, het is maar net hoe je het bekijkt hoor 😉

Eftee · 22 mei 2004 op 15:08

Nog niet zo lang geleden heb ik de film “The Core” gezien. Dat gaat over een team dat naar het middelpunt van de aarde gaat.
Lees hier maar eens: [url=http://www.filmkeuze.nl/cgi-bin/loader?/cgi-bin/pm/frec-6a962c.html]The Core[/url]
Ze gaan er dan wel niet heen om energie uit de kern te winnen, maar ik vond het wel een leuke film.
Leuke column, Yoyogro!

Bakema_NL · 22 mei 2004 op 20:49

Ach, veel van wat die man geschreven/beschreven heeft is ook daadwerkelijk tot wording gekomen, dus wie weet of we nog een keer het middelpunt gaan bereiken? Of het goed is is een tweede, we hebben tenslotte al zoveel naar de klote geholpen………………maar ook daar zijn al science fiction verhalen over geschreven…die ook wel eens uit zouden kunnen komen.

Irma · 23 mei 2004 op 14:25

[quote]De zon, waarom kijken we toch altjid omhoog naar de zon, in plaats van naar beneden, daar tussen onze voeten, diep onder ons, waar de kern van de aarde zich bevindt?[/quote]

Omdat wij mensen het ‘hoofd’ laten regeren. Altijd omhoog kijken betekent de ratio raadplegen bij je gang door het leven. Naar beneden kijken, betekent innerlijk schouwen naar het gevoel (en het ‘intuïtieve weten’ en ineens ontdekken dat alles zich in het hier en nu, onder ons en IN ons bevindt. Maar dat is bedreigend…!! Vooruitkijken of omhoog kijken is veiliger.
😉

Het zal nog wel een klein half eeuwtje duren voordat men massaal tot dit soort inzichten komt.
Symbolische column!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder