Vroeger was het al zo dat de buurvrouw klappen kreeg van haar man en dat mijn moeder op de muren bonkte en haar stem verhief met de gezellige woorden “Hé dooie diender, mot je mij neme, laat je wijf met rust!” Wij als kleine kinderen waren stil van angst en onbegrip door de geluiden die wij achter die flinterdunne muur van de buren hoorden, keer op keer. Het gehuil van de buurvrouw, het geschreeuw van de dronken buurman, de kinderen die door elkaar huilend en schreeuwend riepen dat ze op moesten houden.

Tegenwoordig zie je spotjes op de televisie, iedereen schrijft erover, in blogs of in dichtvorm, maar ineens is het een hot item. Hoezo hot? Het was al in mijn kindertijd dat vrouwen afgetuigd werden door de man die meestal dronken thuiskwam en de klappen waren vaak te horen door de rijstpapieren muren die de ouwe huizen van Amsterdam bezat. Althans waar wij woonden.

En als het de spuigaten uitliep dan waren de buren eromheen eensgezind de deur aan het verbouwen om de man met de losse handjes even op het matje buiten de deur te roepen, dan was het altijd snel over. Alleen was dan de angst van moeder de vrouw het grootst natuurlijk, want wat wanneer de mannen weer terug gingen naar hun eigen rustige gezin? Juist, het feest begon opnieuw.

Dus niets nieuws onder de zon helaas. In de loop der jaren zijn er Blijf van mijn Lijf huizen gekomen, opvang voor vrouw en kinderen, opvang voor mannen die regelmatig geslagen worden. Doch daar lees en hoor je weinig van, oorzaak? Schaamtegevoel van de man zelf.

Altijd de spijtbetuiging achteraf, wanneer het leed geleden was, de kinderen weer rustig, maar toch weer die angst voor de volgende keer. Vroeger had je die opvangcentra niet, alleen het Leger des Heils deed iets voor deze vrouwen, niet veel want ze konden eigenlijk niet veel doen. Vaak gingen de vrouwen door angst vanzelf terug met alle gevolgen van dien.

Het zal altijd een heikel punt blijven. Je hoort geen vrouw te slaan in een huwelijk, dat toont alleen maar aan dat je een zwakke kerel bent, een lamlul in pocketformaat. Je frustratie wegmeppen op de vrouw waar je dan van houd? Ik heb het nooit begrepen en zal het ook nooit begrijpen dat mannen een vrouw kunnen slaan of vernederen en dan later zeggen: “Schatje ik heb het niet zo bedoeld, het spijt me!”
Het blijft namelijk nooit bij één keer, het gaat steeds verder, zorg dan als vrouw dat je na die eerste keer al weg bent met je kinderen, want je denkt in een droomhuwelijk te zitten en eigenlijk zit je in een donkere kelder opgesloten door een gefrustreerde held die nooit zijn gelijke durft te slaan..
Stel je voor dat hij zelf klappen krijgt….Hij kijkt wel uit.

Categorieën: Actualiteiten

klapdoos

Gewoon een Amsterdamse vrouw die met een vrouw getrouwd is, ziek is, zodanig dat de neerwaartse spiraal steeds verder zakt. maar een kniesoor die daarop let. Ik lach graag, heb genoeg traantjes gelaten om mijn ziekte en nu is het tijd om via mijn nieuwe boek eens door te gaan met uit het leven te halen wat er te halen valt, zeker in een crisistijd is het de kunst om toch vrolijk te blijven. Mijn motto is dan ook: Een dag niet gelachen is zeker een dag niet geleefd.

10 reacties

LouisP · 23 oktober 2010 op 11:25

Klapdoos,

en toch….er zijn er…nee hoor triestig allemaal!
Ondanks het geen vrolijk onderwerp is moest ik met onderstaande zin wel glimlachen..

“En als het de spuigaten uitliep dan waren de buren eromheen eensgezind de deur aan het verbouwen om de man met de losse handjes even op het matje buiten de deur te roepen, dan was het altijd snel over..”

gr.
Louis

Ontwikkeling · 23 oktober 2010 op 13:17

[quote]een lamlul in pocketformaat[/quote]
:hammer: :hammer:
En de zin die Louis ook aanhaalt vind ik ook briljant.
Zo ging het vroeger. Opgevoed en afgevoerd door de buren, vrouwenmeppen werd simpelweg niet teogestaan.

Mishandeling gebeurt nog steeds. Ook als de vrouw zwanger is, gewoon doormeppen. Regelmatig zien we schrijnende voorbeelden op de poli verloskunde. Soms kun je hulp verlenen, maar meestal niet doordat de vrouw te angstig is om hulp te vragen. En bemoeien is nog steeds een werkwoord dat niet mag voorkomen in de ziekenhuis Van Dale.

Op de kraamafdeling is het een nieuwe trend om niet alleen de kraamvrouw lastig te vallen maar ook de kraamzusters openlijk te bedreigen en te beledigen, wanneer de bevalling niet snel of goed genoeg gaat, volgens de meneer.

Ik zeg: loslaten die mannen, op weg naar een eiland en onderweg de stop eruit. Zinken die hap.

pally · 23 oktober 2010 op 13:50

Jezus, ja, Leny, zo ging het vroeger. Al heb ik het zelf nooit zo van dichtbij meegemaakt. Hoewel mijn vader erg driftig kon worden en dan weleens dreigend achter mijn moeder aanliep. Tot klappen kwam het nooit. In mijn eigen huwlijk heb ik altijd gedacht; één klap en ik ben vertrokken. Gelukkig is die klap nooit gekomen…
Heel goed geschreven, met nuance. :wave:

groet van Pally

Prlwytskovsky · 23 oktober 2010 op 14:30

Triest Klapdoos, heel triest. Maar je zal ze de kost geven die ondanks alles in die donkere kelder blijven zitten.

klapdoos · 23 oktober 2010 op 15:14

Louis vroeger kwamen de buren nog voor elkaar op, maar nu praat ik over héél lang geleden. En zeker in de volksbuurten waar ik opgegroeid ben, waar elke vrijdag het geld van de baas kwam en pappa altijd dronken binnenstierde, dan was het altijd wel ergens bal.
Dank voor je reactie

klapdoos · 23 oktober 2010 op 15:16

Het is ook van de gekke dat je zelfs in een ziekenhuis als hulpverlener/ster niet meer veilig bent voor dit soort van mannen (?) die zich de taal van het slaan meester denken te zijn, die zijn ziek en gestoord en moeten subiet opgesloten worden, maar zoals Peter al schijft er zijn nog zoveel donkere plekken..
Dank voor je reactie

klapdoos · 23 oktober 2010 op 15:18

Dat is zo Pally, het blijft nooit bij één en dan gelijk: Het spijt me, zal nooit meer gebeuren!” Heb het regelmatig met mijn overleden zus meegemaakt, trof altijd de verkeerde kerels, heb wat moeten knokken met die mesjoggenen, want het was en bleef mijn zus, totdat de kruitdampen van het zweet opgetrokken waren en zij vrolijk weer met heb naar binnen ging en ik op het bureau op mijn moeder moest wachten om mij vrij te praten..Dank voor je reactie

klapdoos · 23 oktober 2010 op 15:20

Peet ik heb een tijdje in diverse Blijf van mij Lijf huizen als vrijwilligster meegedraaid, de ellende die je hoort en ziet gaat je niet in de koude kleren zitten, alleen de angst van die vrouwen al, doch ook mannen die moeten vluchten voor hun vrouw, alleen is dat een ontzettend groot taboe doch net zo erg hoor..
Dank voor je reactie in deze….

sylvia1 · 23 oktober 2010 op 18:27

Goed stuk, met veel overtuigingskracht geschreven. Daarom vind ik je keuze voor het woord ‘heikel’ in de beginzin van de laatste alinea wat vreemd. Want juist in die alinea geef je aan dat het zonneklaar is dat je niet hoort te slaan. Daar ben ik het helemaal mee eens!

Mien · 25 oktober 2010 op 15:40

Dit soort geklap verdient absoluut geen applaus.
Hopelijk neemt de agressor hier aanstoot aan en laat ie voortaan de wapperende handjes thuis.
Evengoed, vernietigende blikken kunnen ook dodelijk zijn, net als doodzwijgen.
Hoe onfortuinlijk en triestig het leven soms kan zijn. Heb elkaar lief met respect.
Goed neergezet Klapdoos.

Mien

Geef een reactie

Avatar plaatshouder