De wegbermen van Ede bloeien rijkelijk als nooit tevoren. Zie daar mijn rankende vriend de vogelwikke. Hij omarmt het gras dat nu nog fris is – maar wacht maar tot de zomer komt, de lucht stilstaat en alles bedekt lijkt met een trillend laagje stof. Wikkepaars doet het goed tussen het groen, maar er is meer! Stoere lupines, mooie gele cruciferen. Ik herken ze niet vanaf hier, anderhalve meter boven het asfalt. Misschien is het herik, misschien koolzaad? De kroonblaadjes komen in ieder geval in vieren… margrieten, een paar verdwaalde korenbloemen die blauwpaars staan te zijn, met in hun schaduw roodgele rolklaver en (ik weet het zeker) slangenkruid en zuring, klaar om de hemel aan te raken.

Grens rijmt op mens, zouden we er daarom zo dol op zijn? Hoe dan ook, deze bermen laten zich niet inperken door barrières van asfalt. Vind je het gek? Rechte lijnen van A naar B zijn vindingen van de mens, maar kunnen nooit een partij zijn voor de spiralen en Fibonacci-reeksen van de natuur. Alles wentelt, vertakt en is springerig, en zo overwoekeren de bermbewoners het grensgebied met het donkergrijze [i]terra incognita[/i] van het fietspad.

Ze doen het stil. Terwijl ik voorbijrijd in de bus, op weg naar een ander verhaal, put ik heimelijk genoegen uit dit soort overpeinzingen. Ik zie klaprozen, klaprozen opgetrokken uit twee dimensies (want zo dun zijn de blaadjes). Als je ze aanraakt vallen ze uiteen, maar dat is maar schijn.

Klaproosrood is onwerkelijk en volgens mij vliegen er vonkjes van je netvliezen als je er naar kijkt.
Klaproosrood zweeft boven de bermen, onaanraakbaar maar wel van mij.

Categorieën: Diversen

18 reacties

WritersBlocq · 9 juni 2005 op 17:10

Mooi Archangel!
[quote]Terwijl ik voorbijrijd in de bus, op weg naar een ander verhaal, put ik heimelijk genoegen uit dit soort overpeinzingen.[/quote] Heerlijk hè, je laten rijden en rondkijken, genieten, ipv tegen de klok in racen. Zouden meer mensen moeten doen. Groetje, Pauline.

Kees Schilder · 9 juni 2005 op 17:56

Eindelijk weer eens iets van Archangel. en direkt een ijzersterke. met heel veel plezier gelezen

Wright · 9 juni 2005 op 18:42

[quote]Rechte lijnen van A naar B zijn vindingen van de mens, maar kunnen nooit een partij zijn voor de spiralen en Fibonacci-reeksen van de natuur. Alles wentelt, vertakt en is springerig, en zo overwoekeren de bermbewoners het grensgebied met het donkergrijze terra incognita van het fietspad.[/quote]
Genieten in optima flora!

Louise · 9 juni 2005 op 20:12

Ik geloof dat ik dit echt wel mooi vind. Even moest ik wennen tijdens de eerste regels (huh, vogelwikke?! Wikkepaars?!), maar toen kreeg ik beet en liet ik me lekker meevoeren.
Bijzonder geschreven en bijzonder mooi om te lezen…

champagne · 9 juni 2005 op 20:27

Mooie overpeinzing, mooi verwoord ook!

Mosje · 9 juni 2005 op 21:17

Tja, als onze bioloog in ruste dan weer eens schrijft, dan maar gelijk iets moois!

KawaSutra · 9 juni 2005 op 22:56

Gebiologeerd gelezen! 😀

Troy · 10 juni 2005 op 00:23

Heel mooi 🙂

Grt Troy

archangel · 10 juni 2005 op 00:38

Hey Mosje 🙂 Dat had ik natuurlijk tijdens mijn schandelijke absentie nog niet echt laten doorschemeren, maar ik ben tegenwoordig volop bioloog! Ik ben begonnen met een promotie-onderzoek in Wageningen… terug in de moederschoot 😀 (en meteen ook de enige reden waarom ik ooit de bermen van Ede (Hof van Eden??) van dichtbij heb waargenomen ;-))
Misschien kun je me voortaan columnist-in-ruste (of in columnist-in-coma) noemen, gezien mijn output *grijns*

Michaël

Li · 10 juni 2005 op 00:43

Mooie bloemlezing Archangel 😉

Raindog · 10 juni 2005 op 00:49

Oogstrelend!

sally · 10 juni 2005 op 01:24

Lang gewacht op een column van jou.

Verrassend mooi.

Romantisch.

groet Sally

Mosje · 10 juni 2005 op 09:45

Archangel, van harte! Als insider weet ik dat het best lastig is een dergelijke plek te bemachtigen in een wetenschappelijke instelling.
Harstikke tof!
(en columns schrijven met een wetenschappelijk tintje, dat zal je best goed af gaan, dus wordt geen columnist in ruste nu!)

WritersBlocq · 10 juni 2005 op 13:05

[quote]Misschien kun je me voortaan columnist-in-ruste (of in columnist-in-coma) noemen, gezien mijn output *grijns*[/quote]
Gelukkig is het een site voor schrijvers EN lezers, mijn output is ook beneden niveau. Van schrijven komt het eventjes niet, het lezen gaat door, gelukkig maar. Anders had ik deze ook gemist 😉

KawaSutra · 10 juni 2005 op 16:25

[quote]Als insider weet ik dat het best lastig is een dergelijke plek te bemachtigen [/quote]

Mosje, voor jou is het toch een dagelijks gebeuren om een dergelijke plek (de berm) toe te voegen aan je territorium? 😀

Ma3anne · 10 juni 2005 op 19:54

Wil jij mijn buren een keer komen uitleggen hoe mooi mijn tuintjes erbij staan? Het bordertje met boterbloemen en klaprozen, de digitalissen, de munt en solidago, korenbloemen, chigorei, teunisbloemen, judaspenning en wilde margrieten.
Die schitterend begroeide bermen hier in de buurt vinden ze ook maar niks.

Wat ontzettend mooi beschreven. Heerlijke column!
En wat fijn dat je een baan hebt naar je zin! Gefeliciteerd.

melady · 12 juni 2005 op 01:27

De papaver somniverum bloeit hier niet..maar geeft wel de nodige kick.
[quote]Grens rijmt op mens,[/quote]

ook op wens…mooi geschreven…meer van dit arch!

pepe · 12 juni 2005 op 11:51

Mooi, en nog eens mooi Archangel.

En wat tof dat je je plekje heb gevonden en veel suc6. Niet te lang in coma blijven a.u.b.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder