Kleurvegen

Tegenover mij in de trein zit een meisje van rond de twintig. Ze leest aandachtig in een losbladige map met muzieknoten. Het donkerblonde haar is nonchalant in een wrong gedraaid met wat krullende pieken los om haar gezicht. Ze heeft lange fragiele handen met hele korte nagels. Misschien bijt ze wel nagels. Een wollige sjaal in zwart-wit etnisch motief met franje hangt over één schouder. Haar jeans met bewuste spleetopeningen bij beide knieën, eindigen in opvallende laarsjes, met wazige kleurvegen alsof ze willekeurig met een kwastje zijn aangebracht. Als echte schoenenfreak kan mijn ogen er bijna niet van af houden.

‘Wat een leuke laarsjes heb je aan’.
Met een schok verlaat het meisje haar muzieknoten, maar glimlacht daarna bijna meteen naar mij.
‘Ja, leuk, hè? Ik moèst ze echt kopen en nou draag ik ze al twee weken elke dag. Ik heb gewoon helemaal geen zin om andere aan te doen’.
‘Nou, ze zijn echt heel apart’.

Heel even glijden haar ogen, verrassend donker, vluchtig langs mij heen. Ze probeert me waarschijnlijk in een categorie te plaatsen. Jammer dat ik niet weet wat ze denkt. Of misschien juist niet jammer.
‘Studeer je muziek?’
‘Ja, op het conservatorium, ik doe daar zang en dwarsfluit. Zit nu in mijn tweede jaar’.
‘Mmm, best pittig, lijkt me’.
Ze haalt haar schouders op. Glimlacht. ’Soms’.
‘Heeft u vandaag iets leuks gedaan in Amsterdam, iets bijzonders misschien?’ Het klinkt als een beleefdheidsvraag doorspekt met een vleugje interesse.
‘Ik was vandaag met mijn schoondochter naar het IDFA filmfestival, we hebben twee documentaires gezien’.
‘Oh, Welke?’
‘Even denken, hoor, de eerste heette ‘True Love’, of nee, ’Love True’. De filmtitel verschoof voor onze ogen’. Ik zie haar belangstelling toenemen.
‘In die eerste documentaire ging het over drie gezinnen in totaal verschillende omstandigheden, heel dicht op de huid gefilmd. Ze overleefden allemaal op hun eigen manier in een soort blije ellende. En in de tweede film, na onze lunch, zagen we drie stokoude joodse broers terugkeren naar Florence, om te zoeken naar het ondergrondse hol in de bergen waar ze als jongetjes in de tweede wereldoorlog ondergedoken hadden gezeten’. Eh, de titel ben ik vergeten, iets met ‘Shalom’, geloof ik.
‘Aanraders?’
‘Ja, zeker, eigenlijk allebei, maar totaal verschillend’.
Ze duikt terug in haar studiemap. En ik in mezelf.

Ik word opeens een beetje nerveus omdat ik niet alles exact meer weet: alsof ik een examen afleg in bijdehand ouder worden of zoiets. En natuurlijk wil ik wel scoren.
Jaloers ben ik niet op mooie jonge mensen die hun verlangens, plannen en illusies heel duidelijk uitwasemen. Ze vertederen mij eerder. Maar het geeft soms toch wel een klein heimwee naar een tijd die absoluut, absoluut, voorbij is, en waarvan ik nog zo pijnlijk precies weet hoe die voelde.
Het laarsjesmeisje streept hier en daar wat muzieknoten aan. Heel zacht neuriet ze een paar keer automatisch een paar hoge tonen. Ze kijkt mij aan, kleurt, lacht verlegen. Ik knipoog.

We stappen bij hetzelfde station uit. ‘Fijne dag nog’, roept ze vriendelijk naar me voordat ze met jonge snelheid in de stroom mensen opgaat. Ze werkt vast in de avonduren bij Albert Heijn.

Jij ook, hoor’, roep ik net iets te laat terug.

Categorieën: Algemeen

pally

Genieten van leven en mensen en natuur om mij heen. Schrijven als belangrijke drijfveer om te ordenen, te relativeren en te communiceren.

14 reacties

NicoleS · 18 januari 2017 op 07:53

Zo zit ik ook al in de trein naar jongeren te kijken. Dat betekent dat ik oud ben dus.???leuke column Pally?

    pally · 18 januari 2017 op 15:20

    Welnee, helemaal niet oud, Nicole. En soms voel ik me gewoon 27 al ben ik ( bijna) 72…Dank je wel

Mien · 18 januari 2017 op 07:58

Genoten.

Karen.2.0 · 18 januari 2017 op 09:15

Heerlijk dit, mooi geschreven Pally!

Esther Suzanna · 18 januari 2017 op 13:14

Wat een prachtig stukje dit, Pally.

Ik zie je voor me (voor zover dat kan 😉 ), beetje mijmerend, observerend, analytisch. Ik had gevraagd waar je die laarsjes kunt kopen…

Een soort Dorothy laarsjes misschien?

pally · 18 januari 2017 op 15:22

Ja, had ik best kunnen vragen, eigenlijk…Dank je wel, Esther

Arta · 18 januari 2017 op 15:59

Ik houd van dit soort stukken, pure observatie zonder oordeel. Jouw melancholie lijkt los te staan van het verhaal, terwijl het er toch echt aan vast zit.
Bijzonder stuk, mooi geschreven!

van Gellekom · 18 januari 2017 op 16:00

Groots geschreven en vol gevoel. Ik kan heel erg genieten van dit stilistische schrijven!

pally · 19 januari 2017 op 09:19

Erg bedankt, van Gellekom

Bruun · 20 januari 2017 op 08:27

Hele leuke observatie. Met veel plezier gelezen.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder