In het winkelcentrum kom ik mijn nieuwe buurvrouw tegen. Een jaar drieëntwintig schat ik haar.
‘Dag buurman,’ zegt ze. Ik kan niet lang praten hoor want ik ga een koffietje doen bij mijn vriendin.’

Koffietje…..

Als ik ergens een hekel heb is het aan woorden als koffietje. Of andere verkleinwoorden. Omeletje gegeten… Theetje gedronken….biertje besteld… poepje gedaan…. autootje gekocht…..huisje schoon gemaakt.
Ze ratelt door. In drie zinnen heeft ze al zes keer, zeg maar gebruikt en twee keer, een soort van..

Daar krijg ik jeuk van. Na zestien zeg maar’s en vierentwintig een soort van’s komen we eindelijk op de kern van het gesprek: “ik besef me”
De jeuk is niet meer te harden. “Het is ik besef,” corrigeer ik haar midden in haar monoloog over de voor- en nadelen van wokken op een inductie kookplaat.
Ze kijkt verschrikt. Ogen iets wijder. “Wablief?”
“Het is ik besef en niet ik besef me,” herhaal ik.

“Dat is toch een soort van hetzelfde, zeg maar?,” stamelt ze
Haar wereldbeeld stort in elkaar.
“Dat is het niet,” zeg ik en ik begin haar omstandig uit te leggen dat het werkwoord beseffen niet-wederkerend, is zoals dat heet.
“Wél wederkerend is bijvoorbeeld verhangen, leg ik behulpzaam uit. “Dat gebruik je zo: zij verhangt zich, hij verhangt zich enz..”

Ze doet een stapje achteruit en loopt snel weg: “Nou doeg doeg, buurman” en weg is ze.
Doeg doeg..….

Die jeuk..

OOK VIA DE PODCAST VAN PACO TE BELUISTEREN

Categorieën: Overig

van Gellekom

Observeren, zelfspot, humor. En niet persé in die volgorde, bepalen mijn NU moment. Kortom; I love my cat, as much as I love you..

2 reacties

Nummer 22 · 8 juni 2020 op 07:54

Goedemorgen! Ik besef dat als je jeudig bent er momentjes zijn of saampjes koffietjes te drinken op een terrasje of binnen ook aan een tafeltje na een paar uurtjes shoppie shoppie te hebben gedaan in winkeltjes met niemandalletjes om saampjes thuis op de bank nog te genieten en daarbij een glaasje pleegzuster bloedwijn of liever de heke fles leeg te zuipen, zeg maar dronken van leeghoofdigheid en dat saampjes te delen. Zozo saampjes op het bankje en plasje plasje in jullie slipjes of zijn het stringetjes, kijk eens aan het is natjes op het tapijtje maar dat geheel terzijde want ik drink liever een sapje versgeperste sinasappeltjes!

Marieke · 8 juni 2020 op 18:07

Leuk stukje! Sorry, leuk stuk!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder