Vroeger wisten we het van tevoren: zodra het buiten heet is, dansen de journalisten op de redactietafel. Waar haal je immers nieuws vandaan als de veroorzakers ervan op het strand liggen? En dat het liefst onder landgenoten, dus niet tussen de Katwijkse kuilen maar exotisch ver weg. Daar maken ze en passant dagtripjes naar aardbevingsruïnes, orkaanschade en gloeiende lavastromen. Desondanks moeten de krantenkolommen hier gevuld worden. Een gesignaleerde wolf, uitermate vaag gefotografeerd, ging er eind vorige eeuw nog wel in en veroorzaakte drukte in de bossen. Dat is achterhaald: de wolf is er nu zelf in. Dit markeert een belangrijk keerpunt: zodra de krant bladvullingberichten verspreidt die uitkomen, is het spel uit: erkend nepnieuws lijkt dan verzwegen nieuws te zijn. Dat is de dood in de drukinktpot! Maar gelukkig is vandaag aan de dag het echte nieuws al net zo ongeloofwaardig en vele malen gruwelijker dan dat in de droogste komkommertijd. Ik begin steeds vaker te vermoeden dat dit woord niet is afgeleid van de groene vegadildo, maar een mystieke aankondiging of een cryptisch versleutelde onvervulde wens en vurig verlangen vertegenwoordigt naar de tijd dat er weer echt wat te melden valt. Hoe ver moet de verslaggever tegenwoordig gaan om de lezer ervan te doordringen dat zijn scoop niet waar is? Schrijven dat op de Vaalserberg honderd jaar geleden nog een Vierlandenpunt lag? Dat het platteland bezaaid ligt met levensgevaarlijke miltvuurbosjes? Of wil hij ons laten geloven dat de top van de Mont Blanc in Teylers Museum in Haarlem ligt?

11 augustus 2018  #BinnenDoorDenker

Categorieën: Algemeen

Robert

Robert Beernink auteur van verhalen, #BinnenDoorDenkers en lichtgedichten. Zijn motto: elk verhaal is waar, elke waarheid slechts geloof.

3 reacties

Nummer 22 · 11 augustus 2018 op 14:06

Kwamkwammersloeg de… plank mis in kommerkommertijden met herhalingen, een verhaal dat een opa met zijn geamputeerde vinger vast zat in een ventiel van een luchtband. Een buurman een wesp heef gered van de dood en zelf daarbij omkwam. Een sharmabroodje opeens zichzelf verplaatste na het opdienen. Het gemeentebestuur op vakantie is met goed gevulde zakkeng en het geld gejat uit de bijstand ruif! Vakantiegangsterd.. gestrand zijn op weg naar Termunterzijl door een kudde loslopende konijnen op de rug van Koe 123. De 534e herhaling op de televisie verschijnt over Goede Tanden Slechte tanden. Het druppelen van urine een groot probleem is onder bejaarden in verzorgingshuis ‘ De laatste dweil’ en de weduwe van de Berg haar kunstgebit verloren is op weg naar de eetzaal en mijnheer Jansen er glimlachend van profiteert tijdens het nuttigen van de vegaburger met varkensvlees. Komkommertijd nieuws… niets nieuws onder de zon en in de regen voor de verdwaalde en dolende toerist in- noem ’s een dorp- Lochem, Aagterkerkje, Horn, Diever en – hoe kom je aan deze naam- De Dood!
Kom’s hier komkommer… het is tijd om te vertrekken naar de hol van de journalist en Peter R. De Vries om maar een komkommer eikel te noemen. Over Barbie zwijgen we even want die heeft het echt moeilijk. Echt?

Nummer 22 · 11 augustus 2018 op 17:42

Ook komkommertijd bij de columnx reageerders.. slappe hap..

Geef een antwoord