Voetbal en de supporters. Er is al weer heel veel over gezegd. In Milaan steken de supporters zoveel vuurwerk af dat er gevaar voor lijf en goederen van spelers, scheidsrechter ontstaat. De wereld staat op zijn kop. Marc Smeets komt met zijn treurigste hoofd op de vaderlandse televisie en spreekt schande. Het nieuws komt er op terug. Bovendien zien we vijftig keer een herhaling van een vuurpijl die de keeper raakt. Resultaat? Paar wedstrijden zonder publiek en the show must go on. Rotterdam j.l. zondag één groot slagveld. De Burgemeester schreeuwt moord en brand. Vijfentwintig agenten behoorlijk gewond, één miljoen schade aan treinstellen, negen uur geen of beperkt treinverkeer rond Rotterdam. Een gestremd metronet en dit alles voor een paar duizend figuren die niets anders zijn als genetisch afval van de maatschappij. Helaas hebben wij niet de mogelijkheid die figuren preventief te ruimen zoals we met varkens doen die de pest hebben. Maar de maarregelen die de tweede kamer voor staan zijn ook weer super halfbakken. Geen uit publiek mee. Mooi verhaal dan staan ze voor de poorten van onze stad rotzooi te trappen. Afgelopen zondag kwamen ze ook de kuip niet in. Melden op het politie bureau. Stelt u zich de zondagmiddag van een politiediender eens voor als hij dienst heeft. Er komen binnen die negentig minuten 500 van die ééncellige halvezolen zich melden. Ik denk dat de politie geen opvangcentra is voor ontspoorde voetbalgeschiften met het IQ van een dood nijlpaard. Lampenlullen die een trein vernielen en een deel van ons land lamleggen horen gewoon 10 jaar opgesloten te worden in werkkampen op onze overzeese gebiedsdelen als de Waddeneilanden. En voetbalclubs waarvan de supporters zich misdragen horen gewoon 10 punten in mindering te krijgen. Is ook lekker spannend voor de competitie. Bij herhaling moet een stadion gewoon dicht gespijkerd worden. Dat dan we ook met een kroeg waar herhaaldelijk ruzie is. Maar nee dat durft de overheid niet. We zijn bang van de hooligans en voetbal is heilig. Bah, laf hoor. Durf toch eens een jaar de hele rot competitie te verbieden. De KNVB denkt nog even na en studeert nog even over de onstaande situatie. Och, kom die denken dat waait wel weer over. We sturen commando’s naar Afghanistan terwijl de voetbal terroristen hier zijn. Het is toch eigenaardig dat bij een popconcert wel veel mensen in een stadion kunnen zijn. Laten we ze daar maar voor gebruiken.
Zet koningvoetbal af. Die koning heeft lang genoeg geregeerd.
We hebben lang genoeg van zijn onderdanen geleden. Leve de revolutie.


16 reacties

champagne · 26 april 2005 op 13:53

[quote]Helaas hebben wij niet de mogelijkheid die figuren preventief te ruimen zoals we met varkens doen die de pest hebben.[/quote]

Daar is geen woord Spaans bij!:-o

Ik ben het hartgrondig met je eens dat de overheid te soft is wat betreft de aanpak.
De minderheid verziekt het voor vele trouwe en oprechte voetbalfans en dat moet hard aangepakt worden m.i.
Goede column!

pleuro · 26 april 2005 op 13:56

Ik ben blij weer eens iets van je te lezen Hans! En ook nog eens een onderwerp waar ik wekelijks mee te maken heb. Je weet precies te omschrijven wat wij als “echte” supporters denken. De mensen die dit soort wanordelijkheden veroorzaken zijn geen supporters. Ze staan niet als de 12de man achter hun club. Het zijn slechts een stel oproerkraaiers die slechts 1 ding voor ogen hebben…. Als we ze op het veld niet uit kunnen schakelen, dan doen we het wel in de derde helft!!!!!

WritersBlocq · 26 april 2005 op 18:24

[quote]Marc Smeets[/quote]
ik dacht dat ie Mart heette, maar ik bel voetbalanalfabeet. En ik noemde als kind bepaalde ledematen emmerbogenen en dijers dus kan het ook aan mij liggen hihi.
[quote]ontspoorde voetbalgeschiften met het IQ van een dood nijlpaard[/quote]
je overschat ze nog, dat stelletje etters. Ik ben het helemaal met je eens, opzouten met die klerelijers! Goeie optie: meer concerten in voetbalstadions. Gesponsord door gemeentegeld dat bespaard wordt doordat er geen extra ME etc. ingezet hoeft te worden.
Zo hoeven veel mensen niet meer te likken, plakken, knippen aan en in supermarkt zegeltjes en folders om te sparen voor dure kaartjes. Zullen we de Simple Minds eerst laten spelen? Als aandenken aan dat trein-tuig?

Wright · 26 april 2005 op 19:08

Ik heb niks met voetbal.
Dat gehuppel achter zo’n balletje door een stelletje overbetaalde oeka’s, met als enig doel het doel.
Waarschijnlijk overgehouden uit mijn vroegste jeugd.
Mijn vader moest en zou altijd studio sport zien op zondagavond.
Nou vond ik de zondag altijd al een rampdag, eerst naar de kerk met je netste zondagskleren aan, en als toetje, jawel voetbal.Brr
Na 5 minuten koekeloeren viel hij altijd in slaap, maar wee je gebeente als je het in je hoofd haalde, om dan een andere zender op te zetten.
Hij werd dan met een harde snurk wakker, zei dat ik met m’n tengels van de tv af moest blijven, want hij zat voetbal te kijken.
Waarna hij weer in slaap viel..:-?
Nog meer getraumatiseerd raakte ik door de nabeschouwingen.
Pfff, het zit wel diep geloof ik.
😀

pepe · 26 april 2005 op 19:36

[quote]zondag één groot slagveld. De Burgemeester schreeuwt moord en brand. Vijfentwintig agenten behoorlijk gewond, één miljoen schade aan treinstellen, negen uur geen of beperkt treinverkeer rond Rotterdam. Een gestremd metronet [/quote]

Degene die dit op hun geweten hebben zijn geen voetbalfans, die komen immers voor het spelletje. Voor de lol ga je al niet meer naar zo’n wedstrijd toe, maar kijk je liever bij de f-jes van plaatselijk clubje.

Leuk weer wat te lezen van jou hier!!

Ma3anne · 26 april 2005 op 20:22

Fijn hier weer wat van je te lezen ouwe mopperkont. Deze keer heb je helemaal gelijk!

Kees Schilder · 26 april 2005 op 20:55

Ik blijf het zeggen: geef die randviolen allemaal een bal, haal de keeper weg en iedereen is tevreden.
Ik voel je helemaal aan,Hans 😀

Hans · 27 april 2005 op 00:23

Je hebt helemaal gelijk. Maar ik ben ook niet echt een sport fanaat dus noemde ik Mart Marc. Mijn nederige excuus, voor de Heer Smeets onze nationale sportgoeroe 😛

Louise · 27 april 2005 op 07:15

Hé Hans, leuk dat je er weer bent. En gelijk heb je ook 😉

viking · 27 april 2005 op 09:27

‘zoals we met varkens doen die de pest hebben???’
Je bedoelt: ‘zoals we met varkens doen die niet eens de pest hebben’, het is tenslotte preventief.

Is het mogelijk een soort zeecontainer-stadion te bouwen, groot genoeg voor alle Neerlandsche clubs, spelers, spelershoeren, trainers, bobo’s, supporters (ook de gematigde), de Mart en Marc Smeetsen van deze wereld en als toegift alle VMBO-ers ergens midden in de oceaan te dumpen en ze daar hun ding te laten doen. Wedden dat het hele probleem zich binnen enkele dagen oplost?

😡

KingArthur · 27 april 2005 op 13:17

Dat is zeker even geleden wat van je gelezen te hebben. Ben het voor een groot deel met je eens. Alleen de hooligans uitzetten op de wadden eilanden? Volgens mij krijg je dan last met de milieubeweging. 🙂

pleuro · 27 april 2005 op 14:54

[quote]Is het mogelijk een soort zeecontainer-stadion te bouwen, groot genoeg voor alle Neerlandsche clubs, spelers, spelershoeren, trainers, bobo’s, [b]supporters (ook de gematigde)[/b], de Mart en Marc Smeetsen van deze wereld en als toegift alle VMBO-ers ergens midden in de oceaan te dumpen en ze daar hun ding te laten doen. Wedden dat het hele probleem zich binnen enkele dagen oplost?[/quote]

Je wordt bedankt lange dweil!!!!!! En ik maar denken dat je een vriend was.. zucht… 😡

ignatius · 27 april 2005 op 20:28

[quote]Helaas hebben wij niet de mogelijkheid die figuren preventief te ruimen [/quote]
Oh jawel hoor. Onze oosterburen hebben dit procede jaren geleden al eens uitgevoerd. Ze hadden er ook een woord voor, hetgeen me ontschoten is, iets met lösung of zoiets. Ik denk dat er best een paar oude knarren bereid zijn om hun ambachtelijke stiel weer op te pakken en een kleine demonstratie te geven. Wordt het weer lekker ‘rustig’ in de stadions.

sally · 27 april 2005 op 20:49

Hééééééé Hans, jij er ineens ook weer.

Typisch, ineens komt na tijden Mercurius weer te voorschijn en Ignatius, ook al een tijdje niet gezien en Godspeed.

Gezellig…

En Hans, je column is natuurlijk helemaal waar.
In triest is het!
groet
Sally

KoningVoetbal · 29 april 2005 op 11:05

Waarde Hans,

Koning Voetbal voelt zich genoodzaakt je aanklacht tegen ondergetekende van enige repliek te voorzien. Het Voetbal goed besturen is geen makkelijke opgave voor een Koning. Zeker als een spelletje zoveel verschillende sentimenten losmaakt. Maar Voetbal verbroedert en vermaakt ook. Daarnaast geeft Koning Voetbal veel plezier aan haar onderdanen. Helaas houden niet alle onderdanen zich altijd even goed aan de wetten van de Koning. Het zijn er niet veel, maar ze zijn wel hardleers. Maar om Koning Voetbal nu meteen af te zetten en de revolutie te prediken dat is wat makkelijk. Koning Voetbal memoreert een incident met Marokkaanse jongeren in de Diamantbuurt. Moet daarom de ganse Marokkaaanse gemeenschap het land uit? Nee toch. Denken in oplossingen ipv problemen is een veelgehoord cliche maar zeker van toepassing op jouw één dimensionale column. Koning Voetbal regeert nog wel even door, maar staat open voor alle goede argumenten het probleem structureel aan te pakken.

Groet,
Koning Voetbal
check: koningvoetbal.web-log.nl

Hans · 30 april 2005 op 04:11

Was ik maar één dimensionaal.
Maar het is van uit de hoekjes van de NS, de normale burger uit Nieuwerkerk aan den IJssel, de burger uit Rotterdam, de politie, de RET reiziger, de eigenaren van vernielde auto’s ge en bezien.
Te veel dimensies om op te noemen. Dus Koning voetbal mag dood Leve de republiek van het popconcert. Voetbal was leuk maar helaas passé net zo als hoepelen en tollen. Op een dag stop je er mee omdat het niet meer leuk is.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder