Ik kan heel goed tegen kritiek, zeker als het over een ander gaat. Moet degene die kritiek levert het zelf eigenlijk beter kunnen dan degene op wie de kritiek betrekking heeft, zelfs als de methode die daarvoor wordt gebruikt zelf een kunstvorm is? De ultieme wijze van kritiek uiten duldt geen verder weerwoord, vanwege haar eigen vorm, schoonheid en scherpte. Sinds enkele weken publiceer ik geregeld op een website speciaal voor columns en wacht steeds vol verwachting de reacties af. Positieve feedback is natuurlijk leuk, maar veel leuker zijn de pogingen om valse noten te kraken. De criticasters op de genoemde site vormen een beetje een breiclubje dat de steken die een ander laat vallen zelf op de pen neemt maar meestal zonder het af te hechten. Waar ik echt van geniet zijn de belerende opmerkingen reikend van misplaatste komma’s tot betogen dat ik geen idee heb waarover ikzelf schrijf. Heerlijk! Hoogtepunt tot dusver was een bericht in mijn persoonlijke mailbox, die je er gratis bij krijgt, waarin een bezorgde lezer zich zorgen maakt om het beperkte aantal reacties op mijn stukjes. Tussen de spelfouten door begreep ik dat mijn toon te negatief zou zijn. Ik ervoer het eigenlijk als positief: je gaat toch ook niet zeiken over de Venus van Milo of de Mona Lisa! Kom maar weer op! Ik zie altijd weer uit naar de reacties van degenen die zo graag zelf ongewild en onbedoeld onderdeel willen worden van de sarcastisch ironische satire.

25 november 2011
Robert

Categorieën: Algemeen

10 reacties

Bhakje · 30 november 2011 op 17:09

Even borrelen bij mij een stapel kritische opmerkingen naar boven. Maar ik durf ze nu niet meer te uiten. 😀

Heerlijke column en met mateloos plezier gelezen. :wave:

LouisP · 30 november 2011 op 19:22

Tussen de spelfouten door begreep ik dat mijn toon te negatief zou zijn. Ik ervoer het eigenlijk als positief: je gaat toch ook niet zeiken over de Venus van Milo of de Mona Lisa! Kom maar weer op! Ik zie altijd weer uit naar de reacties van degenen die zo graag zelf ongewild en onbedoeld onderdeel willen worden van de sarcastisch ironische satire.

Sarcastische ironische satire, sarcastische ironische satire.
Arrogant, goed geschreven. Waarom krijg ik nu een deja-vu en Droste gevoel bij ’t stukje?
Mooi stukje, dat wel.

Ferrara · 30 november 2011 op 19:57

Duidelijke taal, niet vrij van arrogantie, dat gevoel bekruipt me ook als ik op je site lees.
Schrijven kun je.

Nou ja, we weten in elk geval hoe je over een aantal reageerders hier denkt.

Libelle · 1 december 2011 op 04:05

Sarcastisch, ironische satire? Ik vind het overkill van de eerste orde. Zag je de komma? Enerzijds wacht je vol verwachting reacties af, anderzijds zeg je dat reacties niet kunnen vanwege de eigen vorm.
Ik maak deel uit van het theekransje en zeg gewoon vanuit mijn eigen mogelijkheden wat ik ervan vind, ongeacht mijn eigen prestaties.
Als jij een drol op de trottoir plaatst, met de mededeling dat het kunst is, dan vind je het misschien best interessant om te zien welk type mensen en hoeveel, die drol achter de struiken mikken en wat ze ervan zeggen.

sylvia1 · 1 december 2011 op 07:56

Ik sluit me aan bij Libelle. Eigenlijk heb ik geen zin om negatief te reageren want heb het gevoel dat je dat juist wilt, en dat gun ik je niet meer, na deze column. Maar toch, 1 opmerking, het is mij wat te gemakkelijk om kritiek te geven op reacties als je zelf nog nooit een reactie onder andermans column hebt geplaatst.

pally · 1 december 2011 op 10:28

Ik volsta met te zeggen dat ik dit een verre van sympathieke column vind en wil er verder niet veel tijd aan verspillen. Alleen nog dit: heb je weleens bedacht dat columnschrijven, behalve provoceren, ook een middel tot communiceren is?

Pally (lid breiclub b.v.)

Boukje · 1 december 2011 op 13:35

Ik heb juist van de kritieken van de ‘breiclub’ heel veel geleerd over mijn eigen schrijfgedrag. Door later ook zelf te proberen me een mening te vormen over andermans columns leerde ik nog meer over de in’s en out’s van het schrijven. Ik vind dit CX systeem bijzonder zinvol!

Maar misschien is het voor onverbeterbare genialen zoals jij te kinderachtig, wat doe je hier dan eigenlijk nog? :eh:

embee · 1 december 2011 op 18:16

Breipennen kunnen soms ook scherp zijn.

Dees · 2 december 2011 op 09:41

[quote]Ik kan heel goed tegen kritiek, zeker als het over een ander gaat. [/quote]

Dit alleen al maakt voor mij deze column goed. Maar nu nog even de rest lezen…

Ah, ok. Het is een stukje om je eigen superioriteit tov de breiclub weer te geven. Als je dat nodig vindt, twijfel je daar misschien toch nog een tikje aan, denk ik zo.

En eerlijk gezegd, de tweede alinea leest moeizaam, aan de hoogdravende kant, ook om iets te bewijzen?

Niet alle kritieken hier zijn even fantastisch. Maar ja, daar is dit dan ook een publieke site voor. Iedereen mag publiceren en reageren. Als je daar niet de charme van kunt inzien, of je daar boven verheven voelt is dat jammer.

DACS1973 · 2 december 2011 op 10:57

Ik vind het een prima stukje, want je hebt alle komma’s correct geschreven. Sarcastisch ironische satire, poeh, poeh…nog een geluk dat het geen cynisch-ironische parodie op satire is, waar al die zeikerds hier ongewild en onbedoeld onderdeel van uitmaken.

O shit, nou vergeet ik helemaal een taalfout te maken.

Nou ja, hier is in elk geval nog een [url=http://examedia.nl/columnx/modules/news/article.php?storyid=12387][u]breicolumn[/u][/url] voor je.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder