Wie langs de eerder geschetste lijn Spinoza, Hegel, Kant en Nietzsche heeft meegeprakkiseerd over zuiver denken en handelen, komt tot de conclusie dat het een smalle eenrichtingsstraat is; een neergaande spiraal zonder weg terug. Het is het pad naar eenzaamheid, naar de ultieme reine waarheid, die op den duur stilstand veroorzaakt door het ontbreken van onbalans en beweging. Het is de weg naar de hemel, het paradijs. De ultiem verenigde these en antithese, zuivere balans. De dood. De zuivere mens is een dode mens. Dat is wel even schrikken! Maar is er een uitweg? Hoe kun je zuiver denken en doen en toch de dood voorblijven? Het is onvoorstelbaar dat daar in al het gedachtegoed dat de mensheid heeft verzameld geen oplossing voor zou zijn. Ik heb er uiteindelijk een gevonden in de verbeeldingskracht van de kunstenaar. In de kunst ligt de kracht om met behulp van emotie en gevoel, de reiziger op de bestaande en gebaande kronkelende en oneffen wegen over de werkelijkheid, de actualiteit, het beeld of de creatie zelf, heen te laten vliegen. Pure kunst biedt profetische ervaringen en openbaringen in de geest aan en verlaagt de drempel naar een andere werkelijkheid. Maakt die realiteit zichtbaar en voelbaar. Presenteert de volgende these vanuit de bestaande, zonder de omweg via de antithese. Deze overgang is de reine sublimatie van de zuivere werkelijkheid en kennis. Niet de weg naar stilstand maar naar beweging. Een spiraal omhoog. Het pad naar de kern van het leven. Het zuiver kloppende hart.

11 maart 2017

Naar het Paneel van Inspiratie op www.robertbeernink.nlEerder verschenen in deze reeks: “Paneel”, ”Bento”, “Dialectiek”, “Verlichting” en “Mens”.

Categorieën: Algemeen

Robert

Robert Beernink auteur van verhalen, #BinnenDoorDenkers en lichtgedichten. Zijn motto: elk verhaal is waar, elke waarheid slechts geloof.

4 reacties

Mien · 12 maart 2017 op 09:31

Blijven schrijven dus, op de keper beschouwd. ?

NicoleS · 12 maart 2017 op 09:58

Heel mooi Trebor.❤

Karen.2.0 · 12 maart 2017 op 11:11

Mooie tekst Trebor, geen allemanskost 😉

Nummer 22 · 12 maart 2017 op 11:36

Trebor. Seidenberg, u wellicht bekend,leerde mij lezen dat geschiedenis een overgangsfase is. De overgang van instinct naar intelligentie als sturende instantie. Collectief bedacht..de computer, het internet en de vele ander bedachte zaken. Klopt dit?
Nee… zeker geen intelligentie. Onze waarden, vrijheid, persoonlijkheid en bewustzijn zijn voorbijgaande verschijnselen dat het einde nadert. Kijk naarde wereld. De dood blijven we niet voor, hoogstens stellen we het kunstmatig uit terwijl als we zelf vinden dat ons leven voorbij is wij dan zelf mogen bepalen een einde te mogen maken.

De reine pure waarheid bestaat niet! Want ook die’ toestand’ van de individuele geest (wat dat ook moge zijn) is vanuit perceptie

Geef een reactie

Avatar plaatshouder