Op mijn werk is weer iets nieuws geïntroduceerd: feedback. En dan niet op de persoon, maar op de inhoud. Zo kreeg ik laatst commentaar op mijn vocabulaire.
Dat ging ongeveer zo:
“Eh, ik waardeer je erg als collega en als mens, maar ik zou je er graag op willen wijzen dat je nogal vaak, eh, kut zegt.”
“Wat zeg je?”
“Ehm, kut.”
”Oh, kut! Zeg dat dan meteen.” Ik zou het woord te vaak te luid met teveel passie gebruiken. Voor teveel gelegenheden. Verder kreeg ik te horen dat het niet vrouwelijk is om luid ‘kut’ te roepen- vloeken als een bootwerkster wordt nog steeds niet bijzonder elegant gevonden.

Nou vind ik dat het woord ‘kut’ in de Nederlandse taal onderschat wordt. Weinig woorden hebben zulke rijke semantische gebruiksmogelijkheden als dit zelfstandig naamwoord én aanwijzend voornaamwoord. Je kunt het gebruiken als uitroep van algemene ontsteltenis (“kut!”), als indicatie van iemands karakter (“kutwijf”) of om de vervelendheid van een situatie aan te duiden (“kutzooi”). Bovendien is het een praktisch woord: iedereen kan het uitspreken, en het is kort en krachtig, dus voor ieder intelligentieniveau te spellen (k-u-t. kut.).

Ik ben de beroerdste niet, dus heb ik naarstig gezocht naar een vervangende uitroep. Maar deze missie is niet geslaagd. Sommige woorden dekten wel een deel van de lading, maar zijn te braaf: “drommels” en “verdikkie” krijg ik niet met welgemeende hartstocht mijn keel uitgeslingerd. Een goede ontlading voor agressie of ontsteltenis moet wel een bepaalde mate van obsceniteit bevatten, anders roept het gewoon niet lekker. Een alternatief was om over te gaan tot een ander geslachtsdeel, maar ook dat leidde niet tot positieve feedback van mijn collega’s. (Bovendien vind ik lulwijf en lulzooi redelijk kut klinken.)

Ik zie me daarom genoodzaakt op te komen voor de rechten van het woord ‘kut’ als algemeen geaccepteerd woord in de Nederlandse taal. Het moet voor eens en voor altijd afgelopen zijn met dat misplaatste politiek correcte gedoe. Persoonlijk vind ik het veel chiquer om iemand een vrouwelijk geslachtsdeel toe te wensen dan een vervelende ziekte als tyfus of kanker. Voor diegenen die zich storen aan de seksuele referentie van dit woord, zie het maar zo: als je heel vaak achter elkaar ‘fiets’ zegt (fietsfietsfietsfietsfietsfiets), raak je na een tijdje de connotatie ‘rijwiel’ kwijt en is het gewoon een gek woord. Fiets. Kutkutkutkutkutkutkutkut. Zie je wel, een heel leuk woord, eigenlijk. Kort, krachtig en gezellig. Niks kuts aan.

Categorieën: Algemeen

12 reacties

KingArthur · 28 januari 2005 op 09:26

Waar het hart vol van is? 😀

viking · 28 januari 2005 op 09:32

Ik denk dat het makkelijker zal zijn om het vrouwelijk geslachtsdeel anders te benoemen en het woord ‘kut’ dus die betekenis te geven die jij er met zoveel passie aan geeft. Vooruitlopend op jouw gevoelens en inzichten (zouden meer vrouwen moeten hebben) zijn wij alvast begonnen:

Doos
Fluit
Pruim
Grot
enz (jammer dat Raaf niet meer onder ons is, die had met dit lijstje wel raad geweten)

Maar ook dit zal mettertijd verwarring en ongerief kunnen oproepen.
‘Mag ik een onsje kabeljouw mevrouw?’
‘Jazeker meneer, gaat het zo mee?’
‘Nou… heeft u misschien een doos?’

DirkJan2 · 28 januari 2005 op 10:10

Kut is een prachtig woord. Voor een vrouw dan. Ik als man heb persoonlijk meer met het woord Piemel. Heerlijk woord. Piemel. Alsof je het zo vast kunt pakken. Beetje zweterig maar immer fier.
Ik zou er een verhaal over kunnen schrijven.
[url=http://www.durieux.nl/www/index.asp?id=15]http://www.durieux.nl/www/index.asp?id=15[/url]
😉

Mup · 28 januari 2005 op 10:15

[quote]Ik zie me daarom genoodzaakt op te komen voor de rechten van het woord ‘kut’ als algemeen geaccepteerd woord in de Nederlandse taal. Het moet voor eens en voor altijd afgelopen zijn met dat misplaatste politiek correcte gedoe.[/quote]

Nee, dan wordt het een gewoon woord, dat zou pas echt 😡 kut zijn,

Groet Mup.

Martijn · 28 januari 2005 op 10:47

Toch….

[img]http://www.schrijversnet.nl/schellekens/deelder.jpg[/img]

[url=http://lyrics.qualitysign.nl/lyric/13]Synoniemen[/url] voldoende.

Groet Martijn 😀

Kees Schilder · 28 januari 2005 op 13:08

Hee, Martijn Amice, kan het een beetje ja! Ik had net willen voorstellen om het woord kut te vervangen door MIEN. Staat een stuk netter vind je ook niet. Alhoewel…Martijn kan ook best 😀

Zie columnxcafe Pot Jan Dikkie

Louise · 28 januari 2005 op 13:15

Als ik dit zo lees, valt het met mij nog reuze mee, geloof ik 😉

Ma3anne · 28 januari 2005 op 14:47

Dit k-woord komt me nog steeds niet spontaan als vloek uit mijn mond rollen. Ben te lang bezig geweest het mijn kinderen af te leren, denk ik. Heeft niks geholpen, overigens.

Ik houd het altijd maar bij ‘sjips’. Kan niemand over vallen en het mag dan oubollig klinken, het werkt even goed.

Kut als positieve benaming van vrouwelijke geslachtsdelen vind ik geen punt. Vagina (die staat er niet bij, Martijn!:-o ) vind ik het ergste woord, want dan wordt minstens de helft doodgezwegen.

Leuke column. Helemaal kut! 😀 [img]http://www.examedia.nl/columnx/images/subject/icon14.gif[/img]

tontheunis · 28 januari 2005 op 18:54

Persoonlijk associeer ik ‘kut’ altijd met iets uitermate prettigs…

Maar ik kan me vergissen, natuurlijk.

TT

sally · 28 januari 2005 op 20:45

Wat een “KUT”column.

maar dan in de positieve zin van het woord.
zoals Maaike het bedoeld heeft.

liefs
Sally 😀 😀 😀

Ik vind het zelf ook nog steeds het meest krachtige woord om m`n gevoelens op dat moment weer te geven.

melady · 29 januari 2005 op 00:22

Fuck

Melady 🙂

Dees · 29 januari 2005 op 10:10

‘Kut’ bekt nou eenmaal lekker (no pun intended :-D)

Supercolumn trouwens!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder