Één van de mooiste uitdrukkingen die ik als buitenlander leerde tijdens mijn eerste jaar in Nederland was: “Daar zakt mijn broek vanaf.” Op dit moment is het ook de meest toepasselijk.

Het kan gewoon niet waar zijn!!!! Het is een mooie zondagochtend. Het gevoel van de aankomende lente hangt in de lucht. Ik ben op weg in mijn autootje naar de supermarkt, raampje open, heerlijke, frisse, koele bries in mijn haar. Heel handig die supermarkt. Daar kan ik ook tanken en recyclen. Want ze hebben een maand of zo geleden een prachtige machine geïnstalleerd. Daar kan je je flessen, blikken en papier allemaal instoppen en het wordt automatisch verwerkt. Als ie het doet, want 50% van de tijd accepteert-ie geen flessen of blikken en 80% van de tijd zitten de papierbakken al stampvol. Er kan geen postzegel meer in.

Maar goed. De supermarkt doet haar best om een bijdrage te leveren, en ik ook. Want het is ons verteld dat het belangrijk is, dat recyclen. “Every little helps”, is de kreet. Dus ik stop mijn flessen (plastic en glas) erin en laat mijn plastic zakkie vol papier op de grond staan, naast die prachtige machine, want er kan echt niets meer in.

Dan rij ik door, luisterend naar de nieuwsradio.

En wat hoor ik? Een journalist is uitgenodigd naar de studio om zijn commentaar te geven over het nieuws van de week. Bij zijn eerste woorden veroorzaak ik bijna een ongeluk. Hij citeert uit de Sunday Times van diezelfde dag: “Green storm over empty aircraft.”

Het blijkt dat er tussen Londen en Cardiff (zuid Wales) elke dag, HEEN en WEER, een leeg toestel vliegt. Zes dagen per week. Twaalf vluchten dus. Sinds oktober vorig jaar.

Je vraagt je natuurlijk meteen af waarom!? Om de route open te houden, want daar betaalt British Mediterranean Airways (BMed) ongeveer 10 miljoen pond voor en die routes kom je niet zomaar aan. Het mag niet verloren gaan aan een andere maatschappij.

UNBEFUCKINGLIEVABLE!!!

Elf jaar woonde ik in Nederland en leerde van de allereerste dag om te recyclen. Ook toen ik terugkwam naar Engeland was ik blij om te merken dat de mensen hier ook tegenwoordig hun best doen om een bijdrage te maken aan het verminderen of compenseren van hun CO2-voetafdrukken. En waarvoor? Voor fucking niks!!!

Elke week gaan we naar die prachtige machine, maar dat wordt allemaal ongedaan gemaakt door die kutvlucht tussen Londen en Cardiff. In die vijf maanden heeft die vlucht dezelfde hoeveelheid CO2 uitgestoten als een stad van 2000 inwoners.

Godgloeiendenogaantoe, waar zijn wij nou helemaal mee bezig???!!! Want, wat nog veel erger is, het kost die luchtvaartmaatschappij ook nog twee miljoen pond erbij tot nu toe om die lijn open te houden – alleen voor het geval dat zij hem in de toekomst misschien zou kunnen gebruiken.

Economie, heet dat. COMPLETE FUCKING MADNESS, noem ik het.


13 reacties

pally · 19 maart 2007 op 13:55

Helemaal gelijk, Mens!Wat een idioterie. En wij maar spaarlampen kopen etc. Wat ik toch blijf doen hoor.
Maar dit is nu gepubliceerd, betekent het dan ook dat er iets aan verandert?
Goeie boze column,

groet van Pally

KingArthur · 19 maart 2007 op 13:55

Ja soms zijn er idd van die momenten dat je je afvraagt waarvoor je het doet. En terechte vraagstelling dus.

[quote]Je vraagt je natuurlijk meteen af waarom!? Om de route open te houden, want daar betaalt British Mediterranean Airways (BMed) ongeveer 10 miljoen pond voor en die routes kom je niet zomaar aan.[/quote]
Deze zin rammelt. om de route open te houden is nog onderdeel van je vraag.

Ik stoor mij een beetje aan het ‘grof’ taalgebruik. Niet dat ik daar an sich iets op tegen heb maar het moet dan wel functioneel zijn. Dat idee heb ik niet in deze tekst of had anders gekund om toch nog dezelfde lading te krijgen.

DreamOn · 19 maart 2007 op 14:02

@King:

[quote]Ik stoor mij een beetje aan het ‘grof’ taalgebruik. Niet dat ik daar an sich iets op tegen heb maar het moet dan wel functioneel zijn. Dat idee heb ik niet in deze tekst of had anders gekund om toch nog dezelfde lading te krijgen.[/quote]

Ik dacht precies hetzelfde, toen ik je column las. Ik begrijp je verontwaardiging, maar dat kan ook op een andere manier, zonder dat het afbreuk doet aan de boodschap die je de lezer te vertellen hebt.
Ook de titel vind ik niet zo goed gekozen.
Maar goed, in tegenstelling tot je vorige column is de boodschap dit keer helemaal duidelijk! 😉

Groetjes DO

Mup · 19 maart 2007 op 14:46

Om te beginnen conplimenten voor je Nederlands. En het uitdiepen van dit onderwerp.
Om daarna meteen te zeuren over een spellingsfout:-) Het moet toepasselijke zijn:-)Heb je the Undutchables al eens gelezen, ik kan hem aanraden.
Ik heb me niet gestoord aan je taalgebruik, was volgens mij een beetje met opzet van je, al dat ge-fuck, vond het er wel bij passen,

groet Mup.

SIMBA · 19 maart 2007 op 16:00

[quote]Godgloeiendenogaantoe, waar zijn wij nou helemaal mee bezig???!!! [/quote]
Inderdaad!!!!!

Ronaldjecas · 19 maart 2007 op 16:26

Een FUCKING geweldige column. 😆

Thundercat · 19 maart 2007 op 17:02

Hey, kei goed en zeker waar!
Ik heb genoten en me ge-ergerd. Wij maar afval scheiden. Ik begin me zo langzamerhand ook af te vragen waarom ik er nog aan mee doe!

Voor de mensen die zich storen aan het taalgebruik (ik overigens niet).. Had gewoon de column niet geopend. Het woord “kutvlucht” zegt al genoeg. Dan kun je dat soort taalgebruik verwachten. :eh:

pepe · 19 maart 2007 op 18:20

[quote]“Daar zakt mijn broek vanaf.” [/quote]

Nou hou die broek maar liever aan het is te koud voor blote benen;-)

Weer een column waarop je trots mag zijn als buitenlander(EM).
Het is absoluut absurd dat dit gebeurt en wij moeten meer de fiets pakken en auto laten staan.
Ik geloof ik meer de baan moet berijden, anders ben ik straks mijn plekje kwijt in de file:-)

datmensinkenia · 19 maart 2007 op 19:00

Het is nooit mijn bedoeling om (op deze manier) mensen te beledigen, dus mijn excuses. Maar je ziet het – sommige mensen vinden het erg, anderen weer niet. You can’t please all of the people all of the time.

Mup – ik heb The Undutchables helemaal terug in 1988 gelezen, tijdens mijn eerste jaar in NL, en sindsdien weer een paar keer – echt geweldig – ik kan hem aan ieederen aanbevelen.

Ennuh, dank aan iedereen die de moeiete heeft gedaan om te reageren.

schoevers · 19 maart 2007 op 19:26

Een echte Vutklucht!
Hulde voor de column.

Dees · 19 maart 2007 op 19:44

Could you fucking stop apologising!? Thank you! Nee, je kan niet iedereen tevreden houden en af en toe eens tieren is fucking lekker. Dus vooral doorgaan (om met Barry Stevens te spreken).

Milieubewust zijn is een teken van beschaving, vind ik. Ook als anderen het (te)niet doen. Maar dat je dit aan de kaak stelt vind ik helemaal top.

Joy · 19 maart 2007 op 20:11

Met je verontwaardiging ben ik het helemaal eens, ik voel me al schuldig als ik te veel plastic tasjes krijg.
Het taalgebruik is voor mij niet ergerlijk alleen lijkt het bedoeld om kracht achter je verhaal te zetten. Ik krijg door de overmaat ervan alleen het idee dat het de kracht van je verhaal wegneemt en dat vind ik jammer.

Li · 20 maart 2007 op 22:03

[quote]Economie, heet dat. COMPLETE FUCKING MADNESS, noem ik het.[/quote]

En ik noem het Kwalitatief Uitermate Teleurstellend. 😀

Je hebt helemaal gelijk.
Het is te gek voor woorden.:-x

Li

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder