Toen ik hoorde dat het Hof in Amsterdam heeft besloten dat Geert Wilders alsnog vervolgd moet worden voor discriminatie en haatzaaien, kreeg ik een zeer onprettig gevoel. Ik vind het kwalijk om te zien dat het Hof met haar uitspraak niet alleen stelt dat Wilders vervolgd moet worden, maar hem tevens al veroordeeld voor het beledigen van Moslims, discrimineert en haat zaait. Daarnaast deel ik de mening van Wilders dat het debat thuis hoort in de Tweede Kamer, op televisie en in de krant en niet in de rechtszaal.

Ik ben het zelden met Wilders eens en zijn manier van dingen zeggen is absoluut niet de mijne, maar hoe ik het ook met hem oneens ben, ik zal er altijd voor staan, dat hij en met hem ieder ander mag en kan zeggen wat die vindt en denkt. Dat geldt voor alle burgers, maar misschien nog wel in het bijzonder voor een volksvertegenwoordiger. Een man die met zijn opvattingen een flink deel van de kiezers vertegenwoordigd.

Zijn we allemaal alweer vergeten wat er op 6 mei 2002 en 2 november 2004 is gebeurd? Toen werden twee vertegenwoordigers van de vrijheid van meningsuiting vermoord. Er waren veel mensen het oneens met Pim Fortuyn en Theo van Gogh. Hoe oneens je het ook bent met iemand, laten we alsjeblieft met zijn alle waken voor de vrijheid van meningsuiting, laten we de mensen die hun mening nog wel kunnen en durven geven, alsjeblieft niet het zwijgen opleggen.

In die vrije Nederlandse samenleving, met als absolute hart de vrijheid van meningsuiting, is eenieder vrij om het met Wilders oneens te zijn. In zo’n vrije samenleving ontwikkel je, zoals Hans Teeuwen het prachtig verwoorde tegenover de meiden van Halal, een schild daarvoor, omdat je geconfronteerd wordt met meningen van anderen, waardoor mensen zich beledigd of gekwetst kunnen voelen. Kunnen voelen.

De jurisprudentie die deze vervolging met zich mee gaat brengen is onomkeerbaar. Wordt de man veroordeeld, komt bij elke duidelijke mening die kan kwetsen een golf aan discussie op gang of degene niet vervolgd moet worden. Mocht Wilders worden vrijgesproken is dat een vrijbrief voor hem en ieder ander om harde uitlatingen te doen en neemt de angst voor een aanslag op Wilders bij mij toe en dat de kloof tussen ‘wij en zij’ alleen maar toeneemt.

Gister waren bij De Wereld Draait Door en Pauw & Witteman vanzelfsprekend alleen tegenstanders van Wilders aan het woord. De man werd neergezet als crimineel, die misschien wel voor twee jaar de bak in draait. Het werd erg van één kant belicht en hoewel de presentatoren nog enigszins tegengas gaven, konden de gasten hun beledigende mening wel uitslaan. Journalist Bram Vermeulen maakt een vergelijking tussen Wilders met een jeugdleider van een regering in Afrika: “Ik ben bereid te moorden en te sterven.” Hun mening ging door als waarheid en ook met hun mening was ik het oneens, maar van mij mogen ze het zeggen. Maar we gaan wel weer richting demonisering en karaktermoord, dat moeten we toch niet willen.

Waar gaat het heen met ons land. Er worden nu al vergelijkingen gemaakt door de buitenlandse pers naar de Arabische wereld, waar mensen ook niet alles mogen zeggen. Voor mij blijft de vrijheid van meningsuiting het grootste goed. Dat is Nederland. Als je discussie de mond snoert is het einde zoek. En de grens ligt voor mij bij geweld of daartoe oproepen. Dat heb ik Wilders niet zien doen.

SchrijfBlok


10 reacties

maurick · 23 januari 2009 op 17:09

Ik ben ’t helemaal met je eens.
Censuur begint dus vaste vorm te krijgen in onze samenleving. Censuur is een bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting en daar toe leidend tot de afschaffing van onze westerse ideologie waar we zo hard voor gevochten hebben. Spinoza gaf ons het recht op vrijheid van meningsuiting al in de 17de eeuw. Het is tekenend voor onze politiek dat we het dictatoriale regime in China altijd bekritiseerd hebben, terwijl in ons land het censuur wordt toegejuicht. Het duurt niet lang meer tot we een volledige censuur hebben, waarin de staat bepaalt wat wel en wat niet mag. Onze democratie staat te wankelen en dreigt langzaam te veranderen in een dictatuur.

Prlwytskovsky · 23 januari 2009 op 18:37

Een toevoeging op de preek van dominee Gremdaad. En ja, daar kan ik mij helemaal in vinden.

DriekOplopers · 23 januari 2009 op 22:46

Topcolumn. Inderdaad, de vrijheid van meningsuiting mag nooit onder druk komen te staan. En triest maar waar: dat is nu in ons land wél het geval.

Ma3anne · 24 januari 2009 op 10:25

Schelden, schofferen, kleineren. Het mag allemaal tegenwoordig onder de noemer van ‘vrijheid van meningsuiting’.
Schei toch uit.

Dees · 24 januari 2009 op 10:38

Ja. Ik gruwel nog steeds van de man en nog meer van mensen die ermee weglopen, maar liever out in the open met bijbehorend tegengeluid, dan ondergronds. Ik vind dat je het uitgebalanceerd hebt opgeschreven, dus petje af.

Mosje · 24 januari 2009 op 11:24

Tja, de juridisering van onze maatschappij. Ik vind het erg jammer dat steeds meer mensen hun gelijk proberen te halen bij de rechter. Liever zie ik dat Wilders een kopje kleiner gemaakt wordt met argumenten, met meningsuiting.

pally · 24 januari 2009 op 12:15

Als absoluut geen fan van Wilders, geloof ik met jou dat deze procedure geen oplossing is.Vrijheid van meningsuiting is een verworven goed in een democratie als de onze. Dus inhoudelijk ben ik het grotendeels met je eens.
De vele fouten, waar ik al lezend altijd onder lijd, zijn je vergeven als je zo vers van de pers schrijft.
Goed stuk, dus. :wave:

groet van Pally

Mien · 24 januari 2009 op 18:13

Mooi pleidooi voor vrije meningsuiting.

Deze actie is een oerhollands en laf zwaktebod.
Ik schaam me diep in het buitenland.
Wat slaat Nederland hier een flater.
De angst regeert weer eens.

Neersabelen met scherpe woorden die opvattingen van Wilders en niet met oordelen en het vingertje omhoog. Dat is Nederlands op z’n smalst.

Big brother van George Orwell komt overigens akelig dichtbij in Nederland.

Uieindelijk hoe je het wendt of keert, het blijft de rede die zegeviert. Helaas is de heer Wilders hier zeer vaardig in al blaast hij wel hard van de toren. In de arene van de Griekse wijsheren zou hij echter levend gevild zijn.

Wanneer gaat Nederland nu eindelijk eens een stevig inhoudelijk debat aan met die man.
Er zijn genoeg mensen die hem een fatsoenlijk weerwoord kunnen bieden.

Dan valt ie vanzelf van z’n gekleurde sokkel.

Mien Uch

axelle · 25 januari 2009 op 13:18

Mee eens.
Axelle

klapdoos · 25 januari 2009 op 14:03

Goed geschreven stuk. Hoe dom kan men zijn bij justitie als die hele film al nergens meer genoemd wordt en dan ineens gaan ze Wilderrs weer in de spotlihts zetten, te stom voor woorden. Het hele justitieapparaat moet lekker wegen gaan aanleggen zodat de files eens onpgelonst konden worden, want misdadigers laten ze vaak lopen door vormfouten en nu hebben ze even niets te doen pakken ze net iemand die nu gelukkig niets te melden heeft. Krijgt hij weer de aandacht die hij net niet verdiend…Logisch dat de misdadiger in ons de Nederlandse justitie uitlacht door die domme kinderachtige grappen van ze….Te gek voor woorden, juist omdat je nergens en niemand meer over die film hoorde. Nu staat internet er weer vol van en de haat wakkert weer aan…Goed gedaan officier van justitie. Soms schaam ik mij dat ik in Nederland geboren ben. Aan de andere kant, was mijn wiegie een stijfselkissie en mijn deken een baaie rok van opie…daar is ook wat voor te zeggen natuurlijk.,.
groet van leny

Geef een reactie

Avatar plaatshouder