Bruce Springsteen, Amerikaans singer-songwriter van Groningse afkomst, trad onlangs op in een uitverkocht Olympisch Stadion in Berlijn.

In Amerika hebben veel mensen hun baan verloren, zei de 62 jarige artiest tijdens zijn 3 uur durende optreden voor 58.000 fans – in hetzelfde stadion waar Hitler in 1936 de Olympische Spelen misbruikte terwijl een groot deel van de wereld wegkeek. Dat gebeurt nu weer in de Oekraïne… Ook Europa en Berlijn beleven moeilijke tijden, zei Springsteen. Daarom droeg hij een liedje op aan iedereen die knokt om niet kopje onder te gaan in deze crisis: Jack of All Trades, een vernietigende aanval op de graaibankiers. Een van de regels uit deze song: “The banker man grows fat, working man grows thin.”

Muzikanten, dichters, schrijvers, kunstenaars: uit je over het onrecht dat de 1% graaiers de overige 99% aandoet. Jullie hebben een stem die verder reikt dan welke microfoon ook. Jullie invloed is groter is dan de slaapmiddelen van de media. Door jullie talenten in te zetten leveren jullie een bijdrage aan de strijd voor een rechtvaardiger samenleving.

Verhef je stem, dichter. Sing it out, zanger. Roer de trom, laat de trompetten schallen, verbreek met het zwaard van jullie woorden de ketens, laat de muren van Jericho instorten onder het geweld van jullie instrumenten, laat de muziek aanzwellen tot een tsunami van hoop, liefde en solidariteit!
We hebben al te veel verloren, veel van onze zwaar bevochten rechten worden ons afgenomen, maar jullie kunnen veel winnen: aandacht voor jullie prestaties en onze solidariteit met jullie strijd.

Op muzikanten, sluit de rijen! Open de harten! Laat de saxen klinken!


7 reacties

Avatar

Yfs · 10 juni 2012 op 09:05

Heftig en pittig geschreven met een paar ijzersterke uitdrukkingen ‘slaapmiddelen van de media’ en ‘een stem die verder reikt dan welke microfoon ook’ Heel mooi! Mijn hart staat wagenwijd open! 😉

Avatar

Sagita · 10 juni 2012 op 11:23

Ja de kapitalisten zijn de nieuwe Adel en wij zijn gewoon weer lijfeigenen die geplunderd mogen worden. Cut off their heads!

Avatar

Libelle · 10 juni 2012 op 13:51

Ik pak de bankieten aan en leer hekeldichten schrijven.
Deze krachtige oproep is niet aan dovemans oren gericht. Nog even artiest worden.

Avatar

Mien · 11 juni 2012 op 08:58

Ja, en liefst met de moed der Saksen.

Mien Wittekind

Avatar

JanBontje · 13 juni 2012 op 19:40

🙂 :hammer:

Avatar

JanBontje · 13 juni 2012 op 19:41

Bankieten: leuk nieuw woord voor bankiersbandieten!

Avatar

JanBontje · 13 juni 2012 op 19:42

Yes. (We can!)_ :hammer:

Geef een antwoord