Raden maar! Een jongen die het opnam voor een meisje dat werd lastig gevallen, werd in elkaar geslagen: gabberfeest? Bij een vechtpartij werden vuistslagen en trappen uitgedeeld, waarbij het slachtoffer drie ribben kneusde: Ajax weer op bezoek in de Kuip? Klap op het hoofd met een Duralex-glas leidt tot hersenschudding: LPF-congres? Nee, dat kan natuurlijk niet, want LPF’ers hébben geen hersens. Maar de andere veronderstellingen waren ook fout. Het gaat hier over een half jaartje feesten bij Minerva. Gillend van de lach sloeg ik de krant dicht. Opeens weet ik hoe het zit. Corpsballen zoeken elkaar hun hele leven weer op. Ze klitten aan elkaar dat het een lieve lust is. Dat heet “old boys network”. Ik dacht dat ze dat vrijwillig deden, maar dat is niet zo. Want naast de eigen inteelt wil niemand nog met die eikels omgaan. Want het is toch wel een erg raar type, de corpsbal.

Dixieland is leuk. Net als om 5 uur ’s nachts stomdronken tegen de voordeur van de buren pissen. Dat is cultuur. Vindt rechten-studerend Nederland. Ook in Leiden is men die mening toegedaan. Met name Minerva is beroemd. Daar oefent de harde kern van conservatief Nederland zijn omgangsvormen. Men traint het in elkaar trappen van corpsgenoten. Men gaat met beangstigende alcoholpromillages met de auto eropuit. Tragisch dieptepunt van het afgelopen half jaar was de aanranding van een 18-jarig meisje. Kunnen de heren vast oefenen voor later, als ze ook niet met hun poten van hun secretaresses kunnen afblijven.

Op het hockeyveld hoor ik ze steeds zeggen dat ze meer blauw op straat willen. Dat hebben ze hun pa ook regelmatig horen roepen, als die weer met een stinksigaar in zijn bek stond te fulmineren tegen de losgeslagen maatschappij waarin we leven. Maar met “blauw” wordt niet gedoeld op VVD-blauwe blazertjes met koperen knopen, sukkels! Maar ja, weten zij veel? Hun hersens zijn er op de soos al uitgetimmerd.

Werkelijk, die knullen zijn echt heel erg stom, met hun doorgezopen rudimentaire hersens. Als ze met hun zatte kop een of andere sloerie met jong hebben geschopt, en het resultaat is geboren, zijn ze te dronken om zelfs de zorgvuldig uitgekozen naam van de boreling te onthouden. Met een ondergekotst jasje staan ze bij het Bevolkingsregister te reutelen. Enkele antwoorden op de vraag van de ambtenaar hoe de baby heet: “Willem, geloof ik, of Alexander” , “Bea, of nee, doe maar Trix”. Daarom heten veel kinderen hun hele leven W.A. of Beatrix.

Echt hard studeren doet men niet, daar in Leiden. Denken doet pijn met een kater. Maar op kosten van Pa mag de studie best wel wat langer duren dan de weinige tijd die arbeiderskindertjes van de VVD-staatssecretaris toebedeeld krijgen om hun studie af te ronden. En er gaan geruchten dat het in Leiden wel is voorgekomen dat een achterlijk prinsje aan een bul is geholpen…

Er zit maar een ding op. Radicale aanpak, om te voorkomen dat ons land naar de klote gaat. Laatste kans! Op mijn verzoek gaat de aanhang van FC-Utrecht binnenkort gezellig op de thee. Bij Pinoké.


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

11 reacties

WritersBlocq · 17 maart 2006 op 22:29

[quote]Op het hockeyveld hoor ik ze steeds zeggen dat ze meer blauw op straat willen.[/quote]
Blauw in de zin van toetertjelam :dunno:
Verder schijnt het zo te zijn dat Juliana en haar zus(sen?) keihard gestudeerd hebben in Leiden, maar de kans niet kregen om te bewijzen dat ze hun prestaties zelf verworven hebben. Zoiets. “Omdat je als je koninklijk bloed hebt, sowieso al geslaagd bent”, en daartegen wilden zij zich verzetten. Triest wel, toch.

En bij mij aan de lunchtafel ging het verhaal dat het om een groepsverkrachting ging i.p.v. een aanranding, bij dat Minerva-verhaal. Ik weet het niet, maar àls dat zo is… wat mij betreft is aanranding al ver over de schreef.

Wie is Pinoké? Of moet ik me schamen om die vraag en stiekum Googlen? Goeie column, groetje, Pauline.

Ma3anne · 18 maart 2006 op 07:39

De Vindicaters en Magna Petenten uit Groningen van 30 jaar geleden hadden ook model kunnen staan voor deze column.
God, wat heb ik me destijds geërgerd aan die lui.

Bestaat dit echt nog steeds? 😮

Chantal · 18 maart 2006 op 09:32

Mijn neef zit bij Minerva en hij moet verplicht (ja je leest het goed, verplicht!) een keer in de week “borrelen”. Binnenkort gaat hij op kamers, omdat hij “nu al zoveel feesten mist”. Het is maar waarvoor je studeert natuurlijk…

Goede column weer! 🙂

Li · 18 maart 2006 op 16:06

Op humoristische wijze een actualiteit beschrijven waar de verontwaardiging van afdruipt.
Dát vind ik Driek op z’n best…

Li

Kees Schilder · 18 maart 2006 op 17:59

Als altijd een goede column weer.

Dees · 18 maart 2006 op 18:30

Heerlijke column over een bloedirritant fenomeen. Idd, DO op zijn best.

Mosje · 18 maart 2006 op 19:17

1-0 voor jou Driek. Prachtig stukje.

Martijn · 18 maart 2006 op 20:02

Driek, trouwen? Op één voorwaarde…huwelijkse!

Ik geloof dat je met deze column mijn top 10 ergernissen bent binnengedrongen. U lijkt een optimistische fatalist die steeds van het Dixieland het Drixieland weet te maken. Chapeau!

Mup · 18 maart 2006 op 21:56

Weet ook niets van [quote]Bij Pinoké.[/quote] en nog minder van het studentenleven, daarom is het misschien niet kies een reactie te plaatsen. Doe het lekker toch:-P maar weet wel dat ik het weer een goed stuk vind Driek, alleen al omdat het voor mij onbekende onderwerp me door jouw manier van schrijven bleef boeien,

Groet Mup.

Trukie · 18 maart 2006 op 23:20

Inderdaad, af en toe was/is er een exces. Studenten – en zeker de coreballen – zoeken hun grenzen op. Maar de meesten weten bij de grens te stoppen en komen tot andere hoogten op de universiteit. Zo niet, dan worden ze er wel afgedroogd en afgevoerd. De portemonne van Pa wordt op allerlei manieren te veel geplaagd en de studiebeurzen moeten met noeste arbeid worden aangevuld voor de torenhoge lasten.
Maar de kift van buitenaf blijf je houden.

Maar ondanks dat ik de inhoud apekool vind, heb je het wel weer meesterlijk verwoord.

EDIT: Ik heb Pinoké gevonden voor WBtje [url=http://www.ad.nl/rotterdam/sport/article211350.ece]Hockeygrasexperts[/url]

sally · 19 maart 2006 op 00:54

Leuk geschreven Driekop!
“Ik vind je lief” als aanvang en als eind en je hebt een prachtige thema column.

😀

Ik vind je lief
Sally

Geef een reactie

Avatar plaatshouder