Ja het leven bij ons thuis was best wel vet! Lekker relaxed, echt je van hét. Vroeg uit de veren, op tijd naar bed. Bij ons op het platteland!

Good old “thank God I’m a country boy” John Denver zong zijn eigen versie met verve en hij had gelijk. Het leven bij ons op de boerderij was niet anders en er gebeurde altijd wel iets. De geur van hooi, maïs, mest, vers gemaaid of ingekuild gras, koeiengeloei, het roept nog steeds herinneringen op aan mijn jeugd op de boerderij, een gemengd bedrijf met koeien, varkens en akkerbouw. Kortom voor elk wat wils. Mijn vader maakte om de zoveel tijd een bedrijfstechnische inhaalslag en zo kocht hij eens, samen met de buurman, een gierton. Een gezamenlijke investering want zo’n ding gebruikte je immers toch niet elke dag. Vergeleken bij de huidige giga blubbermonsters die je wel eens voorbij ziet komen, was het een speelgoedtonnetje, maar voor ons was het al heel wat. Eenmaal aangeschaft moest het ding natuurlijk worden uitgeprobeerd en de twee zoons van de buurman, Martien en Piet, zouden dat varkentje wel eens wassen.

Die middag keken mijn broers en ik, zoals zo vaak, vanuit onze keuken door het raam uit over de uitgestrekte weilanden van buurman. Daar kwamen Martien en Piet, met tractor en de nieuwe gierton, het tegenover ons gelegen perceel opgereden. Ze stopten, stapten van de tractor af en liepen samen naar de achterkant van de gierton. Er ontstond een discussie tussen de twee broers over hoe het nu verder moest. Piet bleef achter de ton staan terwijl Martien met veel misbaar terugliep richting tractor. Onderweg kreeg hij het hendel vooraan de ton in de gaten en trok deze zonder enige waarschuwing met een ruk naar beneden. De stinkende smurrie werd met geweld uit de ton geperst en we zagen zijn broer volledig verdwijnen in een zwarte wolk. Vervolgens zagen we vanuit die wolk een tot zwarte Piet getransformeerde buurjongen door het weiland richting boerderij rennen. Het had een scene uit een film van Laurel en Hardy kunnen zijn. Wij lagen in een deuk, en renden daarna om het snelst naar buurman’s huis.

We troffen Piet aan, terwijl hij zich voor een wastafel smurrievrij stond te maken. Hij had juist de ene helft van zijn gezicht zuiver gemaakt, maar de andere helft ging nog verscholen onder een dikke laag drek. Wat zag hij er uit. En stinken! Hij kon er niet echt om lachen, maar tegen de tijd dat wij weer naar huis gingen, zag hij er toch de humor wel van in. Ja, het leven bij ons thuis was best wel vet!

Categorieën: Algemeen

G.van Stipdonk

Gerard van Stipdonk. Mijn motto: Wie schrijft die blijft.

15 reacties

Nummer 22 · 4 juli 2019 op 07:32

Herkenbaar😀 . Het boerenleven leerde ik jaren geleden pas goed kennen ‘Mam en Papa, we komen straks naar de boerderij. We? Ja, mijn vriend wil ik voorstellen. Da’s goed..hoe laat, eet hij mee? Zo kwam ik in een Oosterbeekse/ Eldense boerenfamilie. De koeien, de gigantische stieren, hooien, mest scheppen en eten wat het land bracht. ‘Hier piem, verse sperciebonen en vlees’. De geur van stront..excuseer me ‘ mest’ rook ik weer bij het lezen van jouw verhaal. Ik zat helemaal onder na instructies van mijn schoonvader om de zakken open te houden terwijl hij begon te scheppen. Zo, piem de geur van mest is zo heerlijk om te ruiken en daar wordt jullie tuin nog mooier van. De boerderij is nu een zorgboerderij met een theetuin en de deel is nu een biologisch restaurant. Wij komen daar vaak maar..die geur van mest raak ik maar niet kwijt.

Gerard, voorwaar een mooi verhaal van jou!

G.van Stipdonk · 4 juli 2019 op 13:46

Dankjewel voor deze leuke reactie. Het is een verhaal dat al eerder op Columnx is geplaatst, maar vanwege de hardnekkige April opdracht op de voorpagina kon ik het niet laten deze oude koeien nog eens uit de sloot te halen.

Suus · 8 juli 2019 op 23:26

Ik was ooit met een groep van 30 kleuters op de boerderij van een klasgenootje. Een leuke rondleiding
en alles verliep vlekkeloos tot het moment dat er werd geroepen dat het schoentje van Anneloes in de put was gevallen. Ik zag een schattig roze sandaaltje in de gierput liggen met 29 lachende en 1 huilende kleuter. Pak hem juf, riepen de kinderen. Pak hem juf, riep de boer. Pak hem juf, snikte Anneloes. En verdomd, ik ben gewoon met mijn vingers tussen de stangen doorgegaan en kon er net aan. Ik weet nog steeds niet voor wie ik het deed, maar wat ik me wel herinner is dat ik de koffie met vlaai uit het vuistje heb afgeslagen.

    Nummer 22 · 9 juli 2019 op 07:23

    Koeienvlaai?… en de strontvliegen erbij…

    G.van Stipdonk · 9 juli 2019 op 19:30

    Mooie anekdote. En goed dat kinderen (en juf) kennismaken met het goede oude boerenleven. De afstand tussen boeren en burgers wordt alsmaar groter, dat moet niet de bedoeling zijn.

Mien · 9 juli 2019 op 00:53

Onlangs nog eens ouderwets gehooid. Ach, ja. Ut boerenland- en leven tis toch wa. Boerenpsalm van Felix komt dan acuut bovendrijven in mijn bovenkamer. Evenals Guus … die op vakantie is. Leuk stukje drek!

    G.van Stipdonk · 9 juli 2019 op 19:33

    Gehooid! Jij! Wat moet ik mij daarbij voorstellen? De laatste keer dat ik heb gehooid was nog met mijn vader in 1981. Dat was nog eens aanpoten. Sjouwen en zweten, echt niet normaal. Dat zou ik nu niet meer kunnen volhouden, denk ik.

      Mien · 9 juli 2019 op 21:10

      Ik wel. Pakketjes van om en nabij de 20 kilo. De vierkante balen waren nog ouderwets met touwtjes gespannen. De eerste twee lagen kun je nog op de aanhanger gooien. De hogere lagen heb je knietje bij nodig om ze vervolgens op de aanhanger te stoten waar deze wordt opgevangen door iemand die op de aanhanger staat. Knap staaltje arbeid. Tussen de bedrijven door veel water gedronken natuurlijk en aan het einde bier. Veul bier. In de containers waar de hooibalen gestouwd moesten worden was het pakweg 45 graden. Heerlijk stofhappen. Eh … strohappen.
      Het hooien vond p[laats op de heetste dag van juni. Om 19:00 uur begonnen bij 37 graden en geen wind. Om 23:00 uur was alles van het land en in de containers en schuur gestouwd. Erg leuk om te doen. Één keer per jaar.

Nummer 22 · 9 juli 2019 op 07:24

Guus… die komt voorlopig niet thuus…

G.van Stipdonk · 9 juli 2019 op 19:37

Ah, Guus kom naar huus, wie kent hem nog?
https://www.youtube.com/watch?v=MCnebAvna40
Alexander is ook al jaren niet meer onder ons. ‘T is nog seund. I’ll never drink again.

G.van Stipdonk · 9 juli 2019 op 22:42

Geweldig! Wat zo’n aprilopdracht nog teweeg kan brengen. Dankjewel.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder