De woorden file, cancel, enter, restore, language zijn voor onze buur-Opa een doolhof waar hij in verdwaald of verdrinkt. Het knopje aan en uit dat lukt nog net, maar netjes afsluiten via start dat kon hij niet. Ook al is hij behoorlijk op leeftijd, hij wil wel bijblijven. En dus heeft hij van zijn kleine kleinzoon een oud pjoetertje gekregen. Gewoon om wat te oefenen, te spelen voor hij zelf een echte PC gaat kopen. Heel lief en leuk van zijn kleinzoon, maar die is vast vergeten dat zijn Opa (in de zeventig) geen Engels verstaat of begrijpt. Opa weet alles van kwasten, potloden en de natuur, maar Engels heeft hij nooit geleerd. Dus zal je begrijpen dat bij elk woord er in het engels verschijnt komt hij bij mij vragen wat het betekent. Een beetje lastig voor hem, want ten eerste versta ik zijn engels niet. Sjansel, fiele en lagune (zo spreekt hij het uit, hij vertelde daarbij dat hij een franse of engelse lagune kon kiezen) die woorden alleen, zeggen mij ook niets als ik niet weet in welk programma hij die vensters te zien krijgt.

Dus de laatste regenachtige tijden was het een heen en weer geloop van zijn huis naar het mijne en weer terug. Bij mooi weer heeft hij wel wat anders te doen.
Hij voelde zich niet gelukkig bij het steeds maar weer vragen, hij wil niet lastig zijn zegt ie dan.

Wij mogen al jaren zijn ochtendkrant tweede hands lezen, die hangt hij keurig elke ochtend in een plastic tasje aan zijn tuinhekje, zodat of de kinderen of ik zelf hem mee neem als we langs lopen of fietsen. Maar vandaag kwam hij hem zelf brengen, want hij had nieuws en een vraagje. Oma had er ook nog wat snoepgoed in gedaan voor de kinderen, dat doet ze wel vaker. Hij heeft nu een Nederlandse versie windows 95 kunnen regelen, dus vandaag was het tijd voor de metamorfose van de PC. Blij als een kind was hij.

Het was begin van de middag toen ik bij hem binnen stapte en hij dacht dat het wel een eitje zou zijn, hij schat mijn computerkennis altijd wat hoger in vrees ik.
Nu lijkt het voor hem natuurlijk dat ik heel slim ben op dat gebied, want hij snapt er niets van. Dus als ik weet wat een file is en weet wat cancel betekent, dan ben ik in zijn ogen al een genie.

Ik begon dus simpel, cd-rom er in en een setup proberen, helaas te weinig schijfruimte. Maar 60 mb te kort, dus even zien wat er weg kan.
En goed opletten dat ik niet het verkeerde weggooi. Ik ben tenslotte ook maar een eenvoudig huismusje en geen computerdeskundige, maar dan wel een musje dat verder kijkt dan de wasmachine, sopdoek, boodschappen en stofzuiger.
Na ruim een half uur hebben we genoeg ruimte vrij en begin ik aan de setup via dos-prompt, het lijkt allemaal goed te gaan. Maar ik juich niet eerder dan ik alles oké heb. Het begin gaat geweldig, maar dan komt de vraag serial-nummer in toetsen. Op zich hoeft dat geen enkel probleem te zijn. Maar helaas we hebben grote pech, het nummer klopt niet volgens de pc.

Na lang zoeken en bellen heeft de kleinzoon dan toch het juiste nummer terug kunnen vinden, we waren inmiddels al wel enkele uren verder. Opa vindt het allemaal zo vervelend dat ik er zolang werk aan heb, hij dacht dat het een kwartiertje zou duren om alles even te vertalen.
Maar gelukkig voor hem kan hij nu hartenjagen in het Nederlands, en als we weer eens regenachtige dagen krijgen en hier de kinderen naar school zijn, ga ik hem leren internetten en vooral mailen.
Door al dit nieuwe digitale gebeuren in zijn leven hebben we nu nog meer contact dan in de zomer. Wat heerlijk is het echte leven, als je er kan zijn voor elkaar! In de zomer komt hij mij weer helpen met tuinieren of hij haalt ergens een kwastje overheen. Dat laatste kan hij als de beste.

Over een aantal weken, maanden wil hij een echte pc gaan kopen, maar als het niet te lastig is zou hij het fijn vinden als ik mee ga om er een uit te zoeken. Natuurlijk ga ik met hem mee!

Categorieën: Actualiteiten

pepe

Vrouw, (schone)moeder, leerling-creatief schrijven en nog veel meer. Wil je meer lezen? Hier schrijven wij (meiden van Mary)www.meidenvanmary.wordpress.com. Ik mag één van deze meiden zijn. Schrijven is schrappen, het schrijven schrappen is geen optie.

15 reacties

Kees Schilder · 6 januari 2004 op 13:28

Het is ook te krankzinnig voor woorden dat gewoon niet alles in het Nederlands wordtgeleverd.
Mooi geschreven Pepe

Mup · 6 januari 2004 op 14:24

Ondanks dat ik dit stukje al van je had mogen lezen, (ben ik stiekem trots op) was het toch leuk hem nog eens door te nemen. Je hebt een leuke manier om mensen weer eens over de gewone, zeker niet minder belangrijke dingen van de dag te laten nadenken.

Groet Mup.

Tasz · 6 januari 2004 op 21:06

Hallo Pepe,

Inderdaad een gegeven waar wij ‘jongeren’ niet veel meer over nadenken. Leuk onderwerp om een column over te schrijven, wat ook redelijk gelukt is. Ik heb een aantal andere columns van je gelezen, waar ik je iets scherper en gevatter in vond dan in deze column, dat vond ik jammer. Mijn inziens kun je veel beter.

Wat ik een sterk stukje vond was:
Een beetje lastig voor hem, want ten eerste versta ik zijn engels niet. Sjansel, fiele en lagune (zo spreekt hij het uit, hij vertelde daarbij dat hij een franse of engelse lagune kon kiezen) die woorden alleen, zeggen mij ook niets als ik niet weet in welk programma hij die vensters te zien krijgt.

Kijk echter wel nog een keer naar de zin die daar aan voorafgaat. Deze loopt niet helemaal.

Ook gebruik je een aantal keren verleden tijd terwijl je dan tegenwoordige tijd zou moeten gebruiken. Probeer dit in de gaten te houden, anders kan de lezer denken dat de goede, oude man al is overleden.

Eindzin is leuk, maar zou sterker zijn als je het ‘Natuurlijk ga ik mee!’ weg zou laten. Dan wordt het een sterker geheel.

Verder leuke column. Ik hoop dat je iets met mijn feedback kunt en ook hier geldt… ik ben nieuw dus ik weet niet of het okay is om op deze site feedback te geven waardoor de columnist eventueel e.e.a. kan herschrijven, verbeteren of gebruiken in een ander stuk.

Bye
Tasz

pepe · 6 januari 2004 op 21:32

Kees
Daar moeten we eens iets aan doen, als ik de jeugd af en toe hoor praten. Dat moet maar eens over zijn, ik versta onze eigen kinderen soms niet eens;-)

Mup
Ik laat mijn columns voortaan eerst door jou keuren 😛
Ik lees soms gewoon over mijn minder goede stukjes tekst heen.

Tasz
Of je nu nieuw bent of niet, een goede feedback daar kan ik wel iets mee!! Dank je daarvoor.
En ja soms kan ik scherper zijn, soms mis ik net even wat spirit.
Misschien moet ik ook eens proberen een fles wijn erbij te nemen zoals Li 😀

Li · 6 januari 2004 op 23:55

Heel even snel een reactie van mij (glas jus onder handbereik) Mijn persoonlijke PC-dokter wil namelijk daarna mijn computer aanpassen en weet-ik-al-niet-meer. En dat vind ik doodeng want ik ben altijd bang dat ie dood gaat! ( Mijn PC)

Heerlijk dat je zo’n goed contact met je buurtjes hebt! Ik heb de column weer met veel plezier gelezen.

Li

deZwarteRidder · 7 januari 2004 op 09:09

Ieder heeft zijn eigen schrijfstijl.. die van pepe is meestal de stijl (voor mij) van een heerlijk bakkie koffie en dan glimlachen om de herkenbare dingen van u en ik /jou en mij.. kortom pepe hij is weer herkenbaar en genietbaar..kan het me zo goed voorstellen die oudjes en dan de techniek-lawine,.
Buitenn dat…niet iedere column leent zich voor scherpte..een column moet aanspreken, dus………..lekkere column.Rich@Rd

pepe · 7 januari 2004 op 17:39

Li ik hoop je nog veel mag lezen met plezier en met net zo veel plezier schrijven, met jus of wijn 😉
Beterschap met je PC… ik ben wat dat betreft maar een kwakzalvertje, maar soms lukt het een diagnose te stellen en het mankement te verhelpen. En dan weten de mensen je snel te vinden.

Zwarte ridder die glimlach op jouw gezicht daar schrijf ik voor 😉
En geloof me, dit pepe-tje staat haar mannetje wel. Geen storm of orkaan krijgt deze taaie klein. Kritiek ben ik wel gewend en daar kan ik goed tegen, zolang ik er iets mee kan dan.

Tasz · 7 januari 2004 op 23:08

Beste Zwarte Ridder,

Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen stijl, mijn feedback is opbouwend gegeven en altijd mijn persoonlijke mening. Volgens mij heeft Pepe er absoluut geen moeite mee, maar door jouw reactie heb ik er nu wel moeite mee om inhoudelijke feedback te geven.

Ik weet niet wat gebruikelijk is bij deze site. Is dit louter en alleen een leessite waar iedereen zijn stukken kan laten plaatsen of is het de bedoeling dat we hier ook nog iets leren? Laat het mij weten en ik pas me direct aan.

Ik ben zelf het leergierige type, maar weet dat de wereld vaak wat anders in elkaar zit. Desondanks veel schrijvers hebben er behoefte aan om eerlijke feedback te krijgen en vaak is verbeterfeedback (ook voor mij 😉 ) even slikken, maar uiteindelijk kan sommige feedback echt tot verbetering leiden. Ik zelf vind het prettig om mijn stukken zo optimaal mogelijk te maken, ik moet nog zoveel leren en elke feedback is dan meegenomen. Soms doe je er iets mee en soms niet.

Ook feedback die soms niet alleen maar de woorden knap geschreven, leuk of geweldig bevat, kan uiteindelijk zeer positief zijn. Maar nogmaals, als dit niet gebruikelijk is op deze site dan pas ik mij aan en zal mijn feedback voortaan ook alleen maar de gepaste aardigheid bevatten.

Groet,
Tasz

pepe · 7 januari 2004 op 23:33

Ik heb geen problemen met die feedback, maar begrijp ook wel wat zwarte ridder bedoelde.

Ik ben kritiek ook best wel gewend, het is goed zo!!

Maurits · 8 januari 2004 op 00:20

Tasz, ik sluit me bij je aan. En wie geen behoefte heeft aan opbouwende kritiek die moet het maar laten weten.

Moderator-Jr · 8 januari 2004 op 08:42

CX-ers,

Ofschoon een ColumnX lid al direct een reactie op zijn / haar column kan krijgen is het [url=http://www.examedia.nl/columnx/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=329&forum=5&1]leerforum[/url] in het leven geroepen om feedback te ontvangen van je medeschrijvers.
Leden die behoefte hebben om door anderen hun column onder de loep te laten nemen kunnen op dit forumonderdeel terecht.

Niet iedereen heeft de ambitie om door te stoten als professioneel schrijver en zit mogelijk niet te wachten op kritiek in welke vorm dan ook.

Voor hen die wel graag een beoordeling willen van collega-schrijvers kunnen dus op [url=http://www.examedia.nl/columnx/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=329&forum=5&1]dit[/url] forum terecht…

Tasz · 8 januari 2004 op 10:33

Prima als dat de regel is dan zal ik mij voortaan zoveel mogelijk van inhoudelijke feedback onthouden. Ik zie mijzelf niet zo snel naar dat forum toegaan (heb even snel gekeken, wordt ook niet veel gebruik van gemaakt), ik vind het prettig om direct te reageren op een stuk en als ik iets goed vind wil ik daar vaak de energie insteken om iemand van goede feedback te voorzien. Ik ervaar dat als een compliment, iets is de moeite waard om serieus naar gekeken te worden.

Daarbij als je je stukken naar een site toestuurt waar een reactie op gegeven kan worden dan lijkt me het logisch dat je reactie kan verwachten… toch?

Maar ik zal proberen me aan de gevestigde orde aan te passen. 😉

Bye Tasz

Maurits · 8 januari 2004 op 11:09

Op deze manier opgezet heeft een leerforum geen zin. Er is geen directe koppeling met een bepaalde column. Dit ontmoedigt reakties op basis van schrijfstijl. Bovendien is het niet alleen aan de schrijver van een stuk of er (opbouwende) kritiek mag worden gegeven op zijn of haar stuk. Anderen kunnen er ook iets aan hebben. Het staat ieder tenslotte vrij om zich al dan niet iets aan te trekken van commentaar. Anders is het misschien een idee om een aparte reaktiepagina te maken voor een discussie over de schrijfstijl van een bepaalde column.

P.S. Tasz, Ook als nieuweling op de site hoef je je niet zo bescheiden op te stellen op de site.

pepe · 8 januari 2004 op 11:20

Mensen, lezers en schrijvers, we zijn dacht ik allemaal vrij te reageren op iets of iemand.
Een schrijver weet dat als hij/zij zijn schrijfsel deelt dat er kritiek op kan komen.
Zoals ik al eerder meldde ik heb er beslist geen problemen mee.
Wel wil ik mijn stijl houden zo hij is, maar ik kan ook nog veel leren van wie dan ook hier!!

Mochten jullie nog verder willen discussieren over wel of geen feedback, misschien is het beter dat wel te doen in het leerforum!!

De Redactie · 8 januari 2004 op 12:04

Het leerforum is juist in het leven geroepen om te discusseren over hoe men zich kan ontwikkelen tot een betere schrijver.

Op dit moment wordt er onder de column van Pepe een discussie gevoerd over het wel of niet geven van kritiek, dit heeft dus NIETS te maken met de column van Pepe (dus offtopic).

Gebruik de het café en/of het leerforum voor dit soort zaken. En houdt daarbij rekening met de
[url=http://www.examedia.nl/columnx/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=45&forum=3&0]gebruiksvoorwaarden[/url] van Column X.

Inhoudelijk commentaar op een column kan altijd gegeven worden onder de column. Offtopic commentaar graag in het [url=http://www.examedia.nl/columnx/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=329&forum=5&1]leerforum[/url].

En Tasz, dat het leerforum is pas sinds deze week in het leven geroepen, en moet nog meer gaan leven. Grijp deze kans dus aan en probeer van elkaar te leren in het [url=http://www.examedia.nl/columnx/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=329&forum=5&1]leerforum[/url].

[quote]Er is geen directe koppeling met een bepaalde column.[/quote]
Maurits, het is natuurlijk wel de bedoeling dat diegene die iets plaatst in het leerforum een directe link plaatst (d.m.v. de knop URL), zodat men weet over welke column het gaat.
Het [url=http://www.examedia.nl/columnx/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=329&forum=5&1]leerforum[/url] is dus de aparte reactiepagina voor een discussie over de schrijfstijl van een bepaalde column.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder