Op zaterdag 20 mei is het Eurovisie Songfestival. Daar ga ik beslist naar kijken.
Ik ben voor Bosnië. Heel erg. Zelfs ondanks het feit dat onze Nederlandse Treble-meisjes (die overigens niet geplaatst zijn) uit mijn eigenste Limburg komen. Kun je nagaan. Afgelopen donderdag keek ik naar de laatste halve finale. Bijna alle liedjes die langskwamen blonken uit in Amerikanisme. Daarvan ben ik geen fan.
En toen kwam Bosnië, eindelijk. Ik kende het liedje al. De Bosnische televisie had het al vaak vertoond, met bijhorende clip. En telkens als ik het zag wist ik niet wat ik mooier vond: het liedje of het filmpje. Het harmonieuze samengaan was in ieder geval betoverend. Dus vroeg ik me af of het zonder filmpje ook die magie zou hebben.

Ja dus. En nog meer. Zanger en medemuzikanten waren gekleed in het wit, het geluid was goed, hun presentatie sober maar trots en de zang…..fantastisch. Meer dan ooit was ik overrompeld, totaal vervuld, compleet gevloerd door dit lied. De schoonheid ervan vormt een klankkast waarin het Balkan-gevoel klapwiekt, een vogel van vreugde en verdriet. Dat gevoel dat héb je, als buitenlander, of je heb het niet.
Ik heb het.

Toen het lied voorbij was steeg er een werkelijk grandioos applaus op en ik moest bijna huilen van ontroering. De presentator van de Bosnische televisie was net zo ontroerd als ik. Ik kon de brok in zijn keel horen; hij deed geen moeite die te verbergen, en stamelend zocht hij naar woorden om zijn trots en zijn vreugde over deze prachtige vertolking uit te drukken.

Tien minuten later kwam de beloning. Bosnië-Hercegovina is geplaatst voor de finale op zaterdag 20 mei 2006.

Ik ben voor Bosnië. Nu meer dan ooit.

Categorieën: Diversen

22 reacties

Eddy Kielema · 20 mei 2006 op 12:27

Ik heb de voorrondes gemist en Bosnië dus niet gezien, maar ik vond Finland in de vooraankondigingen wel erg grappig, moet ik zeggen. Het wordt tijd dat er een frisse wind door het festival gaat waaien en het meest originele lied een prijs gaat winnen. Nationalistische gevoelens (vooral als gevolg van het televoten) moeten naar de achtergrond worden verdrongen. Als een lied slecht is, is het slecht. Ook al ben ik een Nederlander, ik zou nooit op K3, eh pardon, Treble hebben gestemd.
[img]http://www.headbanger.hu/be/htdocs/updir/lordi.jpg[/img]

KingArthur · 20 mei 2006 op 14:21

Ik heb niet zo veel met het songfestival. Maar je tekst vind ik goed geschreven. Toch een paar zeurpunten van mijn kant: “Ik heb het.” had van mij weg gemogen. Dit was voor mij wel duidelijk geworden in het voorgaande. Oja, ik vraag me ook af hoe een brok klinkt :-).

Anne · 20 mei 2006 op 14:55

Beste King,
Hoe een brok klinkt? Geloof me, dat kan je horen. Dat je dat wellicht nog nooit hebt gehoord op de Nederlandse t.v. is dan weer begrijpelijk, en typerend voor het verschil tussen oost en west.
Anne

Troy · 20 mei 2006 op 15:18

Ik heb het nummer niet gehoord, ben nu wel een beetje benieuwd. Heb zelf weinig met de muziek van het songfestival, maar dat terzijde. Je hebt toch een mooie ode met deze column neergezet.

Mup · 20 mei 2006 op 18:30

Je hebt iemand die wel in muziek interesse heeft, maar niet in het Songfestival erg weten te boeien met je stukje. Ik zou bijna ongehoord al op Bosnië stemmen,

Groet Mup.

Bakema_NL · 20 mei 2006 op 19:31

Het songfestival is een drama apart, wat een suffe ellende. Met Amerikanisme heeft het niks te maken, het is Europese droefheid troef. Ik heb het Bosnische lied nog niet gehoord, maar weet al haast zeker dat ik daar ook geen mallemoer aan vind……maar ik kan me vergissen natuurlijk, ik houd die slag om de arm. Ik heb meer het idee dat je zoveel met het liedje hebt omdat je zoveel met het land hebt, dat druipt namelijk uit al je stukjes en zoveel voorliefde kan ook de objectiviteit wegdrukken.
Van mij mag Lordi winnen……zie Eddy’s foto. Helemaal geweldig. Niet het muziekstuk hoor, dat nog geeneens. Het zal zeer waarschijnlijk het meest aansluiten bij wat ik wel leuk vind, maar een cd zal ik nooit van ze halen, want er is veeeeeel betere muziek uit Finland. Gewoon het feit hoe ze zich presenteren op zo’n stupide door vriendjespolitiek….waar de Balkanlanden zich nogal schuldig aan maken ook……totaal overbodige happening waarin de muziek doorgaans van bedroevend niveau is. Het is slechts door de aanwezigheid van Lordi dat ik nu eens ga kijken. 🙂

Chantal · 20 mei 2006 op 20:19

Leuke column, hoewel ook het songfestival mij niet kan boeien 🙂

Anne · 20 mei 2006 op 20:55

Bakema,
Voor zover ik begrepen heb ben jij net als ik een liefhebber van Prince.
Daar houdt alle overeenkomstigheid dan ook op.

Inderdaad heb ik “iets met het land”, ik woon er en mijn kinderen zijn half Bosnisch, dus dat lijkt me logisch. Dat dat mijn objectiviteit zou beinvloeden geloof ik niet. Ik ben zeer muzikaal, zelf, heb een uiteenlopende muzieksmaak en herken gewoon een mooi liedje als ik het tegenkom.

Anne

Bakema_NL · 20 mei 2006 op 21:19

Prince is inderdaad geweldig. En ik weet niet of de vergelijking daar ophoudt, je wilt niet weten wat ik allemaal in de kast heb staan aan muziek, mijn smaak is ook zeer uitgebreid.

Je stukjes zijn doordrenkt met Bosnië, Bosnië en nog eens Bosnië, vandaar mijn reactie. Misschien heb ik het mis hoor, maar ik kon me niet aan het idee onttrekken. Die flauwekul staat nu aan dus ik zal het liedje zo ook horen. 🙂

Bakema_NL · 20 mei 2006 op 22:05

Het muzikale stukje in het refrein vond ik goed klinken…..behalve waar het bombastischer werd op het eind, maar verder heb ik er helemaal niks mee.
Tot nu toe valt Noorwegen me nog het meest mee.

Anne · 20 mei 2006 op 22:21

Goh Bakema, we zijn het weer een beetje eens! Mij viel ook Noorwegen tot nog toe het meeste mee.
Afgezien dan van Bosnie natuurlijk. Enne, leuk dat jou dat refreintje meeviel.

Mijn stukjes ademen Bosnie, Bosnie, en nog eens Bosnie. Dat krijg je als je vol bent van iets. Waarschijnlijk zou je dat pas snappen als je zelf een dergelijke ervaring had in een ander land dan je eigen land.

Fijn dat je toch even reageerde. Wat mij aan jouw reacties nogal eh…prikkelt, is de scherpe toon.
Niet de inhoud. Daar kwam ik vanavond achter.

groet van Anne.

Bakema_NL · 20 mei 2006 op 22:22

Leeft dit festival niet alhier? 🙂

Favoriet tot nu….Griekenland. Blaast alles en iedereen tot nu toe compleet weg, ook al is het een 13 in een dozijn powerballad-achtige song.

Maarrrrr, toen kwam Lordi. Toch echt mijn favoriet, maar verdorie ze hadden echt beter een andere band kunnen sturen. Waarom in vredesnaam Nightwish een aantal jaren geleden niet uitgezonden werd begrijp ik echt niet, niemand komt vocaal in de buurt van zangeres Tarja Turunen…..inmiddels ex-zangeres van Nightwish helaas, dus dat feest kan al niet meer doorgaan.
Maar had dan een feestband als Finntroll gestuurd, dan had je folklore gehad gecombineerd met metal en feestelijke muziek wat kwalitatief met kop en schouders boven Lordi uitsteekt. Maar goed, het was lollig. 😀

Bakema_NL · 20 mei 2006 op 23:17

Eeeeh ja, ik kan nogal eens een scherp toontje hebben, ik houd niet zo van dat voorzichtige eromheen gelul, doe mij maar recht voor zijn raap, open duidelijk en eerlijk. Ik ben de kwaadste nog niet hoor, maar heb wel een mening en kan die best laten horen. 😉
En het vol zijn van iets, of dat nu een land is of wat anders kan ik me best voorstellen hoor. Laat je ook door niets of niemand, ook mij niet, weerhouden om er mee door te gaan, ik zou me ook door niets of niemand laten weerhouden namelijk, opzouten, dan heeft die ander pech. Wel kun je je misschien afvragen of die ander misschien niet een punt heeft, daar is niks mis mee en daarmee kan ik ook mezelf aankijken hoor. 🙂

Ja, dat refreintje was mooi, ik houd wel van strijkers en dan zo’n fluit er doorheen, erg mooi, het is hier gewoon het totaal wat me niet aanspreekt, al is het niet slecht natuurlijk, we hebben het over smaak en voorkeur, dat is wat anders dan kwaliteit van de muziek. Zo is er ook veel metal hoor met mooi vioolwerk er in verwerkt, of een zangeres die ook blokfluit speelt zoals in Sunterra. Dat geeft die muziek vaak net dat beetje extra…..zoals een zangeres dat ook al doet, want voorheen waren het vrijwel uitsluitend heren die de vocalen deden en dat is gelukkig veranderd en heeft veel moois gebracht. Alleen maar metal omwille van de herrie hoeft van mij ook niet, dat is even leuk hoor, maar dan niet meer, er moet wat meer in zitten. Ook het figuur achter het keyboard van Lordi brengt met de vocalen net even iets meer ook al is het simpel op zichzelf, maar het leidt de aandacht wat af van de toch wel zwakke zanger.

Misschien dat Finland volgend jaar Finntroll kan sturen? Muzikaal stukken beter, folkloristische muziek vermengd met metal en gewoon een feest op zich….waar je wel van moet houden natuurlijk 😀 . Een video van de heren… http://www.youtube.com/watch?v=lh09Kegy7G8&search=finntroll

Bakema_NL · 20 mei 2006 op 23:45

Even tussendoor hoor………..het lijkt er op dat Finland dik gaat winnen. 😛

Bakema_NL · 21 mei 2006 op 00:00

BWAHAHAHAHA, Lordi wint, prachtig. 😀

Anne · 21 mei 2006 op 00:09

Nou Bakema, voorspellende gaven heb jij, zou ik zo zeggen. Maar ja, jij bent dan ook vissen, toch? Die zijn hypergevoelig voor alle tekenen aan de hemel, de hel, de aarde en …het wateroppervlak. Dus. Logisch.

Een mooie derde plaats voor mijn Bosna.
Niet slecht.
Anne

Bakema_NL · 21 mei 2006 op 00:13

Whoah, ik heb inderdaad vissen als sterrenbeeld, nooit geweten dat dat er achter zat, maar ik houd me ook niet bezig met sterrenbeelden op zich….al krijg ik de indruk dat je het niet of niet alleen daarvan hebt. Vertel, waar komt deze wetenschap bij jou vandaan?

Anne · 21 mei 2006 op 00:23

De scherpte, het is precies dat. Het psychologisch inzicht. Ook dat. Ik ken vissen, die zijn voor mij als zijnde tweelingen de meest moeilijke sterrebeelden die er zijn. Partner is ook vissen en jij wilt niet weten hoe dat spannend kan zijn. Of wel natuurlijk. Hoe dan ook, het is een hobby van mij om sterrebeelden te raden, ik raad steeds vaker goed, maar jouw sterrebeeld wist ik al, uit het columnx-cafe.
Wat voor mij heel boeiend is aan sterrebeelden en dan met name tussen de elementen is hoe de diverse elementen op elkaar inwerken. Water, wat jij bent, en lucht, wat ik ben, heeft namelijk altijd invloed op elkaar, dat kan niet neutraal blijven.
En dat is precies mijn ervaring.
Anne

Bakema_NL · 21 mei 2006 op 00:42

Ok. Op zich is het wel interessant en ik heb ook best wel wat gelezen er over en moet zeggen dat het soms akelig dicht in de buurt komt van mijn persoonje….beetje afhankelijk waar je de info vandaan haalt natuurlijk…
Voor jou is het spannend, voor mijn vrouw is het soms frustrerend, want ik ben niet makkelijk vaak, een introverte opkropper waarbij het constant maalt aan de binnenkant van de hersenpan en ze kan me nog steeds niet helemaal doorgronden, iets wat niemand echt lukt trouwens. Zij is trouwens stier van sterrenbeeld. 🙂
Wat kan zo’n topic ineens veranderen zeg, hahaha.

Nog even over het songfestival trouwens. Op Ned3 ging het nog even door en daar zong Treble net een heel ander liedje………waarom hebben ze dat in godsnaam niet naar het songfestival gestuurd? Want ik vond het niet verkeerd klinken.

Anne · 21 mei 2006 op 00:53

He jammer, dat kan ik dan weer niet ontvangen.

Maar ik geloof je.

Tot de volgende reactie Bakema. Ik ga douchen en naar bed. Groet van Anne.

Ma3anne · 21 mei 2006 op 00:57

De column zegt me deze keer niet zo veel, ik heb het hele songfestival gemist geloof ik?

Maar dat gesprek tussen Anne en Bakema is zeer vermakelijk. 😀

Dees · 21 mei 2006 op 13:12

Sluit me aan bij Ma3..

😀 😀

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder