Terwijl ik mijzelf royaal vetmest en de spanning op mijn uitgegroeide ‘love-handle’ naar ongekende hoogte opvoer, breekt enkele duizenden kilometers verderop de pleuris uit. Op het zelfde moment dat ik mijn derde stuk vlees, hertenbiefstuk in een pittige sinaasappelsaus in mijn gorgel schuif, is het enige wat duizenden anderen naar binnen krijgen, water. Dodelijk en niets en niemand ontziend water. Op het moment dat in Azië een ramp plaatsvindt waarvan wij ons dagen later nog steeds geen reëel beeld kunnen vormen, televisie flateert enorm, zitten of liggen de meesten onder ons uit te buiken na de zoveelste schranspartij. En laten we eerlijk zijn, hadden we ons niet te buiten gegaan aan deze overdaad, was het leed er niet minder om geweest. Met andere woorden: moeten wij ons gedrag aanpassen omdat er duizenden kliometers verderop mensen met duizenden tegenlijk verzuipen?

Beginnen je nekharen al te kriebelen?

We zijn inmiddels enkele dagen verder. De balans wordt voor zover mogelijk opgemaakt. Familieleden zoeken wanhopig tussen bergen met gezwollen en verkleurde lijken. Onherkenbaar verminkt door zon en water. Moeders lopen kermend door de straten, op zoek naar hun kinderen, man en familie. De doden staan nu ter indentificatie op internet. Hulpverleners komen namelijk handen te kort. Zoveel lijken.

Kom, laten we gaan feesten en zuipen. Hoeren en snoeren!

De ramp heeft zich net voltrokken. Een groepje Hollanders (het kunnen ook Belgen zijn geweest, weet ik niet meer) zit in een Aziatische discotheek, omringd door hoeren en medelanders. Ze zijn op vakantie. Lekker! Effe een pilsje en een kutje scoren. Want ja… het leven gaat door. Wij kunnen toch niks doen en het is tenslotte wel even onze vakantie. Het had toch weinig gescheeld of die was goed verzopen. De lokale overheden verwelkomen dan ook de Jan Kazen die de gewillige adolescenten voor een paar dollar een avondje ‘gezellig’ mee uitnemen. Sucky fucky one buck?

De touristische sector moet snel weer worden opgebouwd. Het bestaansrecht van velen valt of staat met de glimlach van een welwillende koopman die buigt en bukt en zijn eeuwige dankbaarheid betuigt aan de westerse weldoener. Op het strand rangschikt een groepje touristen enkele babylijkjes. Leuk voor op de foto. Je moet thuis wel kunnen laten zien dat je er bij bent geweest. Wellicht vinden de ramptouristen ook nog wel enige overlevenden die samen met hen èn hun zojuist geïndentificeerd kindje op de foto willen. Voor een paar dollar. Hee joe, jes joe deer… joe en mi on de piktsjer? Ai gif joe monnie. Jes?

Moeten wij ons gedrag aanpassen omdat er duizenden kilometers verderop mensen met duizenden tegenlijk verzuipen?

Misschien toch wel een beetje hè? Niet?


16 reacties

Kees Schilder · 4 januari 2005 op 13:02

hear,hear!!!Column van de week!

iris · 4 januari 2005 op 13:54

Verbaasd heb ik ook zitten kijken hoe mensen gewoon hun vakantie zaten te vieren.
Op het strand lagen met iets verderop lijken.
In zee zwemmen waar elk moment een lijk op kon duiken.
Ik kan er ook niet over uit.Hoe groot kan het bord zijn dat je voor je kop hebt.
steengoede column.
🙁

Mup · 4 januari 2005 op 14:18

Hier moest ik aan denken toen je in een reactie op Fred’s column schreef dat er geen onderscheid gemaakt is tussen arm en rijk, jong en oud. Het onderscheid kwam wel toen mensen met geld eerder aan medicatie kon komen dan mensen zonder. Ook realiseerde ik me toen dat alle vakantiegangers snel met een plain huiswaarts konden, de bevolking met alle ellende achterlatend. Meer als 555 doen we hier ook niet, en tja, aanpassen,

sterke column, groet Mup.

Li · 4 januari 2005 op 15:11

Ik heb het ook gezien en kan er met mijn pet niet bij Viking. Het is toch godsgeklaagd 🙁 Als ze daar dan toch zijn, laten ze dan hun handen uit de mouwen steken i.p.v onder een rokje 😡

Dan geven ze het geld maar zonder dat daar een wip tegenover moet staan.

Ma3anne · 4 januari 2005 op 16:05

En dan hebben we Remkes ook nog, die gewoon door blijft vakantievieren in Thailand.

In de wacht mijn column over hetzelfde onderwerp in een ander licht.

Las vanmorgen in de krant dat een plaatselijk internetcafé aldaar een CD verkoopt met foto’s van de ramp en ze schijnen nog goed te verkopen ook nog als souvenir. Mag ik even kotsen?

Bakema_NL · 4 januari 2005 op 18:35

Ik kan met mijn hoofd niet bij al die hypocriete Nederlandertjes die nu ineens zuid-oost Azië willen helpen……want die mensen hebben niets meer. Ten eerste hadden ze al niet veel, behalve elkaar. Ten tweede komt dat omdat wij het zo goed hebben. Veel van onze kleertjes zullen uit de regio komen, in elkaar gezet door jonge mensjes tegen een schamel loontje. Wij houden die ellende dus in stand. Gelukkig kunt u nu uw gemoed afkopen door te storten op giro 555. De meeste mensen die daar nu op storten maakten zich niet druk om dat gore sex-tourisme daar, waar je even fijn op een kind kunt kruipen voor een paar dollar, de meeste mensen kopen ook gewoon allerlei spul voor flink wat geld, wat daar voor een habbekrats gemaakt word. Maar nu, na een tsunami, gaat men zich wel druk maken. Dat sex-tourisme kan natuurlijk echt niet, maar hoe wrang……het levert hen flink geld op voor de economie, dus ga het maar aanpakken, je maakt het alleen nog maar erger…..kies maar. En om het die mensen ook goed te maken betekent het ook hier weer een flinke stap terug voor jezelf. Maar ja, we klagen al steen en been over wat we zoal inleveren aan koopkracht, nietwaar?
Maar stort gerust een paar centjes, je gaat je er vast beter van voelen.

doos2 · 4 januari 2005 op 18:47

[quote]Wij kunnen toch niks doen [/quote]

Wat een bullshit! Kan me daar zo kwaad om maken!

Goede column, Viking!
Ben het helemaal met je eens!

Doos2

Tasz · 4 januari 2005 op 18:49

Ik heb er ook met walging naar gekeken. Vreselijk gewoon, maar ja Remkes zit ook daar vakantie te vieren en heeft ook nog niet even de moeite genomen om te informeren hoe het met de Nederlanders in het rampgebied zijn. Goed voorbeeld doet volgen zullen we maar zeggen…

Cheers
Tasz 😎

melady · 4 januari 2005 op 23:54

Een rampzalig goed geschreven column Viking!

Klasse!

Melady

Wayan · 5 januari 2005 op 06:44

Prachtige column Viking !
Ik ben het volkomen met je eens !

Mosje · 5 januari 2005 op 08:46

Zoals altijd beste Viking, is het een kwestie van waar je grenzen legt.
De beelden van toeristen die op het strand, tussen de troep, een biertje drinken zijn walgelijk. Ik zou het niet kunnen. Maar aan de andere kant leven veel mensen daar van dat toerisme, en hebben dus baat bij een snelle wederopbouw daarvan. Over een maand of zes zal alles wel weer wat genormaliseerd zijn. Dus ergens tussen vandaag en over zes maanden is het weer okay om daar heen te vliegen. Maar waar ligt dat “ergens” dan precies? Is dat volgende week? Over twee weken? Over een maand?
Een ieder moet zijn eigen grens bepalen lijkt me.

viking · 5 januari 2005 op 09:01

Ik ben me zeer bewust van de paradox.

Maar beste Mosje, die grens is volgens mij niet zo heel moeilijk: zolang er lijken liggen zouden de zuipers en hoerenlopers zich ofwel nuttig kunnen maken of even kunnen opkrassen. Wanneer je dit niet kunt opbrengen, ben je in mijn ogen qua rangorde niet meer dan een slak. Hoewel, met een slak zou ik zelfs nog compassie kunnen hebben, met dit soort gedegenereerden niet meer.

Hoezeer de bevolking ook afhankelijk is van de touristen of seksindustrie: laat je geld achter maar hou je fatsoen en eigenwaarde.

Ik heb inmiddels genoeg mensen gezien en gehoord die wel geholpen hebben puin te ruimen, mensen te helpen in hun eerste behoeften, te troosten.

Gisteren was een rijke ondernemer c.q. tourist op tv die gewoon contant geld uitdeelde aan de mensen op het strand waar zijn appartement lag. Het leek in eerste instantie erg protserig maar de lokale bevolking was er duidelijk blij mee.
Het doel heiligt de middelen.

Mar · 5 januari 2005 op 11:20

Bravo!

Wat een ellende allemaal.

Mar

Martijn · 5 januari 2005 op 13:38

[url=http://www.heraldsun.news.com.au/common/story_page/0,5478,11843884%255E1702,00.html]Ach, ja. Doen we er gewoon bij! Stop je leuter in een kleuter. [/url]

[url=http://www.nu.nl/news.jsp?n=463524&c=29]Ach, wat zou het, zo’n kindje meer of minder?!!![/url]

😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡

Ik geef het op. Laten we afspreken dat we hier met zijn allen dan maar ophouden te bestaan.

Langzaam en pijnvol, lijkt mij het beste. Maar voornamelijk pijnvol.

pepe · 5 januari 2005 op 22:01

Heel goed geschreven Viking

Helaas is het waar, vandaag zijn we drie minuten stil geweest en zou het die mensen daar helpen?
want een paar minuten later doen we weer gewoon ons ding, vieren een verjaardag, gaan werken en vergeten het weer snel.

heupie · 14 november 2005 op 12:29

Had je stuk al eens gelezen. Prima en origineel verwoord.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder