Een uiterst pessimistische titel voor zo’n serieus onderwerp, maar er valt niet anders van te maken. Of een typisch voorbeeld van “leven is lijden” is depressie. In de geneeskunde noemt men dit ook wel een ziekte: verlies van levenslust. Wat ronduit belachelijk is. Want hoe kun je in Godsnaam een realist depressief noemen? Een depressief mens kan waarschijnlijk niet met het het verschrikkelijke feit ( zie titel ) omgaan. Een realist ziet het feit wel onder ogen, maar kan er zo mee omgaan, dat het nauwelijks effect heeft op zijn geluk. Een prachtig voorbeeld zou de grote, beroemde en natuurlijk pessimistische filosoof Schopenhauer zijn die dit feit zo prachtig uitlegt in zijn verzameling van boeken. Alleen zijn werk, zou al meer dan voldoende argumentatie wezen, zou het niet zo zijn, dat ik een betoog moest schrijven met mijn eigen hoofd en niet die van een ander. Dus daarom, dat ik nu mijn eigen hersenen gebruik in plaats van dat ik Schopenhauer zal kopiëren. Hij is enkel degene die mij op dit onderwerp heeft gebracht, maar dat terzijde.

Een mens is geboren met verlangen. Verlangen dat nooit of te nimmer bevredigd kan worden. Althans, nooit op lange termijn. Op korte termijn kan namelijk alles bevredigd worden. Van een simpel krijsende schijtluier die aan moeders borst zit te zuigen tot aan een overweldigend orgasme tijdens de geslachtsgemeenschap. Maar wat er na die bevrediging gebeurt, is vele malen erger ten opzichte van de kortstondige bevrediging. Ik heb het namelijk over de verveling. De verveling slaat vervolgens weer over in verlangen in hetzelfde. Maar na enige tijd, gaat dat ook weer vervelen waardoor nieuw verlangen onstaat. Men gaat met het oude experimenteren, men voegt er iets aan toe of men verzint iets totaal anders. Want verlangen is nu eenmaal levenslang waar je met geen mogelijkheid vanaf komt. Of je moet magere Hein te snel af zijn, maar daar gaan we niet vanuit.

We kunnen dit barbaarse ritueel als volgt samenvatten: verlangen – bevrediging – verveling – nieuw verlangen. En dit gaat continu zo door. Sommige hebben het geluk ( of ongeluk ) dat deze stroom sneller gaat dan bij de ander. En hoe erg kun je mensen in die zin laten lijden? Wel, daar valt geen difinitie aan te geven. Je kan wel een aardig beeld schetsen door middel van enkele experimenten. Zet bijvoorbeeld een groep mensen in een huis met water. Zet het enige voedsel in glazen bakken waar ze niet bij kunnen komen en hou ze daar een week. Je zult meteen merken wat dat voor geweldig effect dat heeft op hun geestelijke toestand.

Zet een man/vrouw voor een mens van het andere geslacht voor degene met een tsunami in zijn/haar broek en de voortplantingsdrang is ontiegelijk hoog, zo ook het verlangen.
Mensen zijn zoals u wellicht al weet, kudde dieren. Oftewel gezelschapsmensen. Ze leven vrijwel altijd in groepen die men ook wel eens een gezin/familie/vriendenkring noemt. Ook dit is verlangen. Verlangen naar contact van hetzelfde soort om samen de eenzaamheid te vermijden. Want het verlangen naar menselijk contact komt niet zozeer door het verlangen naar andere mensen, maar naar de vlucht van de onmenselijke eenzaamheid. De confrontatie met zichzelf. Hun eigen tergende verveling en hun eigen denken wat vaak uitloopt in pessimisme of waanzin als men te lang volstrekt alleen is.

En dat is één van de meest grote straffen voor een mens: verveling. En daarbij natuurlijk eenzaamheid. Want wat is het tegenwoordig toch haast onmogelijk om onszelf bezig te houden zonder hulp van anderen. En al is het geen “face to face” contact, dan is het wel de telefoon, post of internet. En stel jezelf eens de vraag: wanneer ben je het gelukkigst: alleen of met anderen? Of: “wanneer is de kans op depressieve of sombere/treurige gedachten het grootst: alleen of met anderen”. Uiteraard dat het antwoord “alleen” zal zijn. Men is het meest bang voor de eenzaamheid/zichzelf, daarom vlucht hij zo vaak naar andere mensen. En duidelijk niet omdat degene de andere mensen zo bijster interessant/leuk/(vul maar wat in ) vindt. Want niemand is immers zo interessant als zichzelf, deels door egoïsme en deels doordat het eigen denken + bijbehorend leven hem het meest interesseert.

Door eenzaamheid zou je je ook kunnen realiseren hoe zinloos, doelloos en verschrikkelijk leeg je leven wel niet is. Leeg? Maar hoe is dat mogelijk met al die tijdsbesteding elke dag? Heel simpel. Mensen hebben die invulling bedacht. Die zijn er nooit geweest “op zichzelf”. Vooruit, laat ik maar weer eens wat voorbeelden uit mijn hoofd zuigen voor de ongelovigen. Mensen kwam erachter dat nicotine rookbaar is en kalmerend, dus maakten zij sigaretten: gevolg: dat genot wordt je ook were afgenomen door een overheerlijk kankergezwel in je longen. Mensen verzonnen drugs, maar ook dat heeft zo zijn fysiek schadelijke gevolgen wat ook weer leidt tot een vrij snelle dood. Drank dan maar. Nee, zelfs dat breekt het lichaam af en dan heb ik het nog niet eens over alle geestelijke en maatschappelijke problemen.

Seks? Nee, dat heeft ook weer zijn bijbehorende consequenties. Want voor je het weer zit je lichaam volgepompt met allerlei SOA’s waarvan je niet eens wist dat ze bestonden in plaats van een normale dosis sperma. Of je krijgt te maken met aids, een abortus, ongewenst kind, adoptie, onvruchtbaarheid, geldverspilling door condooms/pil een gewenst kind waar je de rest van je leven mee opgescheept zit, een gescheurde condoom en dergelijke. En natuurlijk relatieproblemen, huwelijksproblemen, scheidingen ( vreemdgaan ) ruzies en ga zo nog maar een tijdje door.

En als je door één van die drie mogelijke verslavingen niet tussen zes planken komt te liggen, dan wordt je wel geteisterd door de onvermijdelijke verveling met zijn zusje “verlangen”. Want bevredigd raak je nooit. En toch blijven we vluchten voor onszelf, onze lege leven oftewel eenzaamheid. We blijven maar de meest belachelijke pretparken, circustenten, dierentuinen, dolfinariums, kroegen, discotheken, nieuw soorten drank of drugs, bioscopen/films, seksspeeltjes/seksshops, televisieprogramma’s, muziek, coffee shops, nieuwe idiote hobby’s, internetsites, porno, winkelcentra, sieraden, kleding, vakantie’s en nog meer van dat soort onzin bedenken, zolang we maar bezig zijn en ons zo min mogelijk vervelen om door te gaan met leven in ons eigen fantasiewereldje wat niets anders is dan een levensgroot barbiehuis, waarin we denken dat we precies zo kunnen spelen zoals we willen.

Maar zodra we geen hand krijgen van andere mensen en we op onszelf zijn aangewezen gaan we al snel ten onder aan het besef dat ons leven niets meer is dan een zinloos leeg bestaan wat nooit gevuld kan worden. Men kan nog wel miljoenen nieuwe gebouwen, soorten beroepen of soorten pasta’s bedenken, maar dat verandert niets aan het feit dat ons leven helemaal niets voorsteld. Natuurlijk noemt men in de geneeskunde depressie: verlies van levenslust. Als je eindelijk wakker wordt uit die fantasiewereld vol poppenspeeltjes, dan is het meer dan logisch dat je wat levenslust verliest.

Ach kind, ga toch je toch gauw vervelen op school en daarna snel op je werk. Je moet toch iets doen om die lijdensweg wat te verkleinen. Nou, ik heb eerder het gevoel alsof hij alleen maar langer wordt…Kortom: Leven is lijden.

Tot Shit


14 reacties

Mosje · 20 januari 2006 op 17:10

Shit op de filosofische toer.
Meid, ik hoop van ganser harte dat er nog eens een moment komt dat jij je adhd-schrijftalent onder controle weet te houden (slik desnoods medicijnen), want dan word je een wereldschrijfster.

Bakema_NL · 20 januari 2006 op 23:07

Ga toch weg. Al die dingen ter vermaak zijn voor jou misschien onzinnig en te beschouwen als opvulling voor een eigenlijk leeg bestaan, maar dat betekent nog niet dat dat voor andere mensen geldt hoor. En er zijn mensen waar het weer wel voor geld, maar het gaat niet voor iedereen in het algemeen op.
Misschien heb je inderdaad wel een leeg leven als je bij dit soort dingen gaat stilstaan, daar zou ieder mens wel wat depressief van worden, zolang je het jezelf maar wijs blijft maken. Ik zou zeggen geniet er gewoon van, zoveel mogelijk in ieder geval, probeer eens een hobby of zo of als je het helemaal niet meer ziet zitten, stap er dan uit……..en weet je wat een psycholoog tegen je zou zeggen wanneer je bij hem beland na een mislukte poging tot zelfmoord….dat je het leven weer van een goede kant moet gaan zien, ook al lijkt dat niet te kunnen….en ze komen ook nog met het hebben van een hobby aan. 🙂
Nergens meer van genieten omdat je bestaan toch leeg is…..tja, dan heeft leven misschien inderdaad geen zin als je nergens de lol van in ziet, maar dat ligt nog altijd aan jezelf.

Trukie · 21 januari 2006 op 00:18

Shit, meissie, hoe krijg je het voor elkaar om zoveel negativiteit bij elkaar te proppen in een lap tekst. Het zou me niet lukken, al mocht ik er een maand over doen. Knap hoor.

[quote]verlangen – bevrediging – verveling – nieuw verlangen.[/quote]

Variatie genoeg dus. Verlangen en uitdaging vind ik wel stimulerend.
Verveling en eenzaamheid kunnen tot kunstwerken en mooie schrijfsels leiden die een snelle geest nooit in elkaar geknutseld krijgt.

Maar daar kom je pas achter als een positief mens tegen je zegt dat het mooi is.:-?

Al met al, ik las niet goed, toch wat positiviteit in jouw stuk. Ik laat de aanvullende zinnen gewoon weg. 😛

Troy · 21 januari 2006 op 00:31

Het is een hele kunst om van negativiteit een levensfilosofie te maken, maar mij bevalt het niet. Het is net zo zinloos om negatief te zijn namelijk. Bij het lezen van deze column moest ik denken aan een van mij eerste columns “Zinloos” -hoe toepasselijk-, waar ik hetzelfde gegeven van verlangen en bevrediging heb behandeld en ik kan je vertellen dat ik nu gelukkiger ben dan toen;-)

Even een tip. In de eerste zin van je column verdedig je je titel. Ik heb geleerd dat als je iets niet moet doen binnen de schrijverij, het je eigen titel, stijl of argumenten verdedigen is.

Verder spreek je de lezer aan met “u”. Dit komt op mij een beetje stijfjes over en het past niet bij je, zoals ik jou in je schrijfsels ken.

Verder vind ik dat je erg goed schrijft. Zou alleen wel eens wat meer variatie in gevoelens willen lezen.

Raindog · 21 januari 2006 op 01:47

Naar mijn idee handelt je column vanuit de vooronderstelling dat iedereen in feite gedoemd is om alleen te zijn, ongeacht hoeveel moeite men ook neemt om alle vervelende gevolgen daarvan te vermijden of te verzachten. Alleen om die vooronderstelling kan het leven lijden zijn gelet op de gevolgen die je noemde. Mijn stelling is dat die mate of vorm van eenzaamheid die hier bedoeld wordt in feite simpelweg niet bestaat. Vervolgens is het mijn stelling dat wanneer het leven lijden is, vanuit dat oogpunt gezien, het duidt op eenzaamheid als verlangen. Misschien is een dergelijke eenzaamheid wel [i]jouw[/i] eigenlijke verlangen. In de manier waarop je soms tegen de dingen aanschopt vind je misschien wel een vorm van bevrediging omdat het vaak effectief is waarna de verveling weer toeslaat en je bijvoorbeeld weer eens besluit een column te gaan schrijven.

Die eenzaamheid is (blijkbaar) een utopie en zo te leven daarom geenszins realistisch. De rest vulle een ieder zelf in.

[i][size=xx-small]* Het enig voorbehoud dat ik bij deze reactie maak is de vraag tot in hoeverre het hier fictie of non-fictie betreft. Een vraag die wat mij betreft, for the record, gewoon open mag blijven.[/size][/i]

Martijn · 21 januari 2006 op 07:50

[metafoor alert]

Wanneer je een ruwe diamant slijpt, lijkt ze ogenschijnlijk mooier te worden.
Het geeft meer glans.
Glans spiegelt…

Als controle en vorm er een laagje bladgoud overheen gooien roept men dat het prachtig is. Ook omdat die ruwe diamant wat dof was.

Toch….controle en vorm geven toestanden als:

[i]“Hallo. Wie ben je?”
“Ik ben bakker, ik bak broodjes”

“Dat vroeg ik niet. Ik vroeg wie BEN JIJ, niet wat je doet.
“Eeuh, ik ben…tja, wie ben ik?”[/i]

Leven mag lijden zijn, echter Het Lijden vormt mede het schrijven. Bladgoud mag mooi zijn, een ruwe ongepolijste diamant is puur. En ‘de lijdende schrijver’ (lees: mens) heeft geen vorm of echte controle nodig, die hoeft niet te spiegelen om zijn glans te behouden.

[niet lullen maar doen alert]
[i]Fuck you, I won’t do what they tell me.[/i]

Groet Martijn 😀

Kees Schilder · 21 januari 2006 op 08:08

Je kunt over de inhoud van mening verschillen maar één ding staat wel vast: Shit schrijft geweldig en is binnen 10 jaar een top schrijfster.

Ma3anne · 21 januari 2006 op 09:10

Shit, dit is gewoon een dijk van een betoog en ik moet je zeggen, dat ik het in grote lijnen met je eens ben. Al neig ik toch tot een iets optimistischer kijk op de dingen.
Ik ben aangenaam verrast door de diepgang van je verhaal.

Top!

Dees · 21 januari 2006 op 09:49

Grappig, ik vind het allemaal niet zo negatief op de een of andere manier. Het is beschouwend, verbonden met een behoorlijk nuchtere eindconclusie. Je valt wel een beetje in herhaling, een deel hiervan is al gezegd in je vorige levenslijdenbetoog, maar dit stuk is beter, helderder, opsommender en op sommige punten geen speld tussen te krijgen.

De angst ervoor is een keuze die pas na de redenering komt. En die angst heb ik niet. En op de een of andere manier denk ik Shitmens ook niet. Het is een donkere vorm van realisme, maar niet een stuk waarin het hoofd hangt. Ik vind het, kortom, een topstuk. En heb al tijden geroepen dat je talent had, dat we meer van je zouden gaan horen en dat bewijs je óók, of des te meer met stukken die niet slechts voor amusement bedoeld zijn.

Een hoop veren achterin Shit, hoop dat je ze aankunt 😉

melady · 21 januari 2006 op 12:19

[quote]In de geneeskunde noemt men dit ook wel een ziekte: verlies van levenslust. Wat ronduit belachelijk is.[/quote]

Je verhandeling gaat gewoon over een dipje en dat is toch wel even wat anders dan een depressie. Ooit iemand meegemaakt met een dergelijke stoornis? Dat is echt lijden!
Verder vind ik dit één van je betere schrijfsels.

heupie · 21 januari 2006 op 23:24

Wat een lang stuk, bijna filosofie. Slaat het op een of andere actuele gebeurtenis die ik gemist heb terwijl ik me lekker alleen zijnde vermaak ? Tja, toch woorden en zinnen die me geruststellen. Ik doe dingen om mezelf te vermaken. Ik kan dus net zo goed niks doen want uiteindelijk kom ik uit waar ik al ben, me vervelen.

sally · 22 januari 2006 op 12:48

Erg knap geschreven Shit.

groet
Sally

Shitonya · 23 januari 2006 op 20:16

Een beetje aan de late kant, maar toch nog even reageren, ondanks dat de meeste dit vast niet meer zullen lezen…

– Depressie’is pas echt lijden? Gek zeg, ik dacht toch echt dat elk mens leed. Want iedereen leeft maar één keer dacht ik zo. Iedereen lijdt op zijn eigen manier en iedereen ervaart dat anders. Depressie…zulke mensen kunnen dit leven gewoon niet aan. Echt lijden wil ik dat niet noemen. Eerder overdrijven en je bij alles neerleggen.

– Veren? Dat kan ik wel aan hoor, zolang ze maar niet van achteren naar binnen gaan 😉

– Streven naar eenzaamheid … nee dat is niet mijn ultieme utopie of iets dergelijks hoor. En hobby? Zoek zelfs eens een hobby, want dat past precies bij je. Ik maak zelf wel uit wat ik wel doe en niet.

– “u’ tja, troy, normaal gesproken zeg ik altijd “je”, maar dat vind ik in zo’n serieuze column niet echt gepast. Humoristisch maakt het niet uit. En variatie in gevoel? In de meeste columns geef ik niet bewust een gevoel weer. En dit stuk al helemaal niet. Wat iemand al opmerkte: dit is meer een beschouwing, niet een gevoelsmatig gebeuren.

– adhd schrijftalent. Daar valt aan te werken, maar ik vrees dat het dan erg slaapverwekkend wordt mossie 😉

– binnen 10 jaar Kees? Kun je dat even op papier zetten en naar me opsturen. Dan stuur ik over 10 jaar een briefje terug of het sprookje waar gebeurd is 😛

– het is geen actuele gebeurtenis, anders stond er wel actualiteit bij denk ik.

– Ieder mens zou depressief worden als hij stil staat bij dit soort dingen? Bakema, Bakema, hoe kom je toch bij zulke grote onzin? Laat ik toch verscheidene mensen kennen die ook ongeveer zoals mij denken en verre van depressief zijn. Als je hier al depressief van wordt, dan snap ik wel waarom mensen deze column liever niet willen begrijpen/lezen, omdat ze dus kennelijk bang zijn voor de waarheid wat leid tot zelfmoord
😮

Verder heel erg bedankt voor alle reacties. Good and bad ones :pint:

wzza04115 · 19 april 2008 op 06:45

Gratis Village vendita child Una Beach Architettura Firenze porno gratis Stylus configurazione Nandub Escort Modulo San squarciati Praga nudo Cuneo Glitterdisco [url=http://yalta-sbs.com/troione_it_2008.html]or troione it yalta-sbs.com[/url] Vene Multijet Marina Novit ferries porno Cinema Maria Bonsai canalis Santi Gas marge Messenger Gabriella Carina Leon sopra Film [url=http://yalta-sbs.com/commento_traversando_maremma_toscana_2008.html] maremma commento traversando toscana[/url] Locali Skinhead Nudi Enalcaccia Obbligazioni Rapsodia sborra Shop Stamperia medusa [url=http://yalta-sbs.com/centro_commerciale_leonardo_fiumicino_2008.html]a fiumicino centro commerciale leonardo[/url] Spaces film Www free forum Emule Del Italiano center gratis Rasata gioco Cinema messenger Bologna Nice Stamperia usb [url=http://yalta-sbs.com/mature_escort_2008.html]and escort mature[/url] cazzo Pda Sesso Net Analisi Bmw Unghie caorle Spazio Lavoro Istituto porno Siti venier debora Air Citta [url=http://yalta-sbs.com/udaonline_2008.html]a Udaonline[/url] Elenco senza Cheratite Lavorare bello sesso Pallanuoto Ossibuchi Sale gianni [url=http://yalta-sbs.com/www_frasi_d_amore_it_2008.html]the frasi it www damore[/url] Porno federica foto simulatore Castello galleria foto video Cmt Lavello gba Accompagnatrici porno Iwc Fatto Free Giochi Pompini [url=http://yalta-sbs.com/tema_svolto_razzismo_2008.html]or svolto razzismo Tema yalta-sbs.com[/url] Bibbona senza Immagini Grammatica gradis Job [url=http://gonnabe.com/kids/federica_capuano_2008.html] capuano federica[/url] soluzione Colesterolo Giochi Internet Treviso Sardegna italiano Foto [url=http://gonnabe.com/kids/navigatore_satellitare_tom_tom_2008.html]and satellitare navigatore tom tom[/url] gratis usato Auto Occhiali film foto Edilizia traduttore karaoke Camper tommasi Edi Ceccarelli coppia Scooter Gratis soluzione ps2 [url=http://gonnabe.com/kids/valentina_zambrotta_topless_2008.html] valentina topless zambrotta[/url] arca Ragazzina cazzo Negozi viacces sesso Condizionali radio Foto immagini vip Completamente Mms lettera liguria Trecastagni htt [url=http://gonnabe.com/kids/pioggia_pineto_d_annunzio_2008.html] d annunzio pineto pioggia[/url] boccaccio animali bondage Arredamento tatuaggio Circoscrizionale Aliscafi Vacanza enormi bulgari fac anale Palermo Torta Testo Village Componibili celebrita Canzoni Www [url=http://gonnabe.com/kids/agriturismo_inverness_2008.html] Inverness Agriturismo[/url] Gazzetta Matrimonio Per Portale Viaggiare offerta Lista Donnenude Negozi Supporti Bellissimi Bottone 2006 [url=http://gonnabe.com/kids/regalo_cuccioli_padova_2008.html]the Regalo Padova Cuccioli[/url] muggio sexy Bel htt Elsa Figli Palmare Tecnico Inviare amore filmato Gratis [url=http://gonnabe.com/kids/porno_video_anteprime_2008.html]or anteprime porno video[/url] Della tettona Essenziale Massimale Arvenum Biglietti Briosco gratis trattori nuda Piantina Perizoma gratis gratis foto fantasy animal Palestro Cibin Elenco

Geef een reactie

Avatar plaatshouder