Jazeker, mijn Limburgse vriend, je wens is in vervulling gegaan. We hebben in Amsterdam weer heel veel last van die provincialen gehad, met Koninginnedag. Overal dronken boeren. Overal rotzooi. Het Museumplein vol volk dat aan de lippen hing van allerlei would-be artiesten die meedoen aan dat debiele X-factor. En de stemming werd écht heel erg uitbundig, toen Pierre Kartner optrad. Boerenkinkels vinden dat prachtig. Maar denk nou niet dat wij in de grote stad uitsluitend op Koninginnedag last hebben van dat plattelandse klootjesvolk. Wist je, dat de ANWB heeft uitgevonden dat het slechtste terras van Nederland aan het Rembrandtplein staat? Zijn we mooi klaar mee. The Three Sisters. Een van de vele horeca-ondernemingen die zijn gekaapt door de boerenkinkel Sjoerd Kooistra. Die megalomane idioot die zich te buiten ging aan miljoenenschulden en goedkope schandknapen. Dat zeg ik: onze stad wordt door dat plattelandsvolk totaal geruïneerd.

Jij gaat er toch prat op, dat je in Limburg woont? En je vindt mij toch een tikje aan de rechtse kant? Maar hoe je het ook wendt of keert: de PVV krijgt uitgerekend en uitsluitend in jouw provincie bestuursverantwoordelijkheid. Ik loop al dagen rond met een vette grijns op mijn bek. Dus laten we maar ophouden met dat dedain over die links elite die onze grachtengordel bevolkt. Overigens merkte de door mij zeer bewonderde collega-columnist Max Pam op, dat de mensen op wie inhoudelijk zo wordt afgegeven, niet zozeer binnen de Singelgracht wonen, maar in Oud-Zuid. Ik ben erg blij dat ik hier woon. In Oud-Zuid. Echt, in Kerkrade wil ik nog niet dood gevonden worden. In Heerlen evenmin. En met mijn bijna twee meter vind ik die Limburgse bevolkingskrimp ook maar knap lastig. De hele dag omlaag kijken, nee dat is niets voor mij. En laat duidelijk zijn: ’s lands hoogste concentratie goed opgeleide mensen en kunstenaars bevindt zich dus in Amsterdam. Daar kan allerlei klootjesvolk als die Henk en die Ingrid dan wel op neerkijken, maar Amsterdam heeft nu eenmaal meer te bieden dan de bingo in een smerig biercafé, waarvan de bezoekers tegen de gevel van het aanpalende pand staan te pissen omdat ze niet weten hoe een toilet functioneert. Wij in Amsterdam hebben Trijntje Oosterhuis en Caro Emerald. Wat heeft Limburg voortgebracht? De Zangeres zonder naam. Wij hebben het Koninklijk Concertgebouworkest. Jullie? Die hoempapaband van Andre Rieu. I rest my case. Mooie uitspraak van wijlen Theo van Gogh, trouwens: “Wie afgeeft op de grachtengordel, toont alleen maar zijn eigen domheid.”

Die Limburgse buurman van je, tsjonge, wat staat die gigantisch voor lul. Zit z’n club in het provinciebestuur, staat er helemaal niets racistisch of fascistisch in het programakkoord. Hoofddoekjes worden niet verboden op het Provinciehuis, en een bouwstop voor moskeeën komt er evenmin.

Maar wij hebben in Amsterdam zoals gezegd dus veel last van provinciale kleingeestigen. In het kader van de rijksbezuinigingen (die nu eenmaal nodig zijn voor het blijven financieren van rechtse hobby’s) wordt uitsluitend het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hard in de portemonnee getroffen. De wraak van het platteland. Cultuursubsidies treffen onze mooie stad ook extra hard, want op het platteland kent men amper cultuur, afgezien van klootschieten, fierljeppen en de dorpsharmonie, compleet met extra lelijke dansmariekes. Logisch ook, want de leuke meisjes mét hersens zijn allang naar de grote steden getrokken voor een studie en een carrière. Maar de boerenkinkel Geert Wilders uit het armetierige provinciestadje Venlo drukt zijn kleinsteedse, achterlijke stempel op mijn stad. En dat wordt allemaal mede mogelijk gemaakt door het CDA, een zo mogelijk nóg achterlijker club, met eveneens zijn roots in… Juist… Limburg.

Nog zo’n gevalletje overlast. Die mevrouw die is opgegroeid in de nabijheid van Baarn. Die op Koninginnedag leuk bij jullie op bezoek was. Hadden jullie die niet kunnen houden? Nu werd ons mooie Bevrijdingsdagconcert ontsierd door haar aanwezigheid. Daar zat ze, op een soort drijvende tribune. Met Jaap de Hoop Scheffer aan haar zijde. Dat soort volk heb ik liever niet in mijn prachtige Amsterdam, eerlijk gezegd. Voegt echt helemaal niets toe.

Weet je, mijn Limburges vriend? Kom toch lekker naar de Randstad. Daar is zat emplooi te vinden. Als weldenkend mens kun je Limburg slechts de rug toe keren. Móet je Limburg de rug toekeren. Heus. Kom hier maar heen. Dan maken wij er beslist een feest van, het leven in de grote stad. Kunnen we ook af en toe bij ArchEnemy op de koffie, die woont hier helemaal niet zo erg ver vandaan. Gezellie!

Dat Limburg, wat we daar dan mee moeten? Platbranden natuurlijk. Makkelijk zat. En extra grenscontroles bij de bruggen over de Waal en het Hollands Diep. Daar hield die Limburgse PVV toch zo van? Grenzen dicht om achterlijk volk buiten de deur te houden? Nu nog iets verzinnen om ons land te verlossen van Almelo en omstreken, en klaar! Worden we een veel betere natie.

Wat? Of het platteland nu écht niets goeds te bieden heeft? Ja. Toch wel. Bemerk je de onderhuidse vrolijkheid in deze column? Weet je, hoe dat komt? Vandaag vieren wij ons tweejarig huwelijksfeest, Mevrouw Oplopers en ik. En waar zij is geboren? Midden in de Noordoostpolder. Ik haar eentje maakt zij alle ellende die wij -zoals ik hierboven beschreef- te danken hebben aan een ruime collectie boerenkinkels, in één klap goed!


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

5 reacties

Frans · 11 mei 2011 op 11:18

Allereerst gefeliciteerd met je duurzame relatie.

Over wereldstad Amsterdam kan ik kort zijn: allemaal import.
De autochtone Amsterdammer, nu verklaar ik mij onnodig nader, huist in Almere en Purmerend. Zelfs de sloffen en oude voetbalschoenen van Ajax – maar nu wijd ik geheel overbodig uit – zijn vervangen door klompen uit de provincie en ver daarbuiten.

Prlwytskovsky · 11 mei 2011 op 11:18

Limburg en Friesland zijn voor mij de mooiste Nederlandse provincies. Dus NIKS platbranden …. eeehhh hoe-heet-je-ook-alweer?

Mup · 11 mei 2011 op 12:45

Ik proef een tikkie jaloezie Driek :lach: , van harte met jullie jubileum,

Groet van een [quote]Limburges[/quote]? inwoner van Almere

Harrie · 11 mei 2011 op 18:21

Hee wat leuk een column over de middeleeuwen. Is die Koploper van de spaanse inquisitie? Ik zie hem zo door limburg trekken.

sylvia1 · 11 mei 2011 op 21:36

Ik had zó graag boerin willen worden… maar ik heb geen geld voor een boerderij. Daarom maak ik nu carrière in Limburg. Desondanks vond ik het een leuke column, waarschijnlijk vanwege die laatste alinea, die al vanaf het begin doorsijpelde inderdaad. Proficiat!

Geef een antwoord