Na het lezen van de actuele berichten uit Londen waar hij vandaag(vrijdag) – in de ogen van de Britse Pers- als een gek tekeer ging tegen de Islam, haar stichters en gelovigen, vraag ik me weer eens verbijsterd af; Wat is dit voor een man. Eigenlijk wil me helemaal niet met deze vraag bezighouden en de zware energie die ervan afstraalt ver van me houden, maar zeker na de verkiezingsuitslag van deze week dringt de vraag zich onontkoombaar op. Tijdens het Een Vandaag debat aan de vooravond van de Gemeenteraadsverkiezingen, keek ik in twee donkere dode ogen, waarover de luiken dichtvielen op elk moment dat zijn discussiepartner argumenten met hem uit probeerde uit te wisselen.
Het licht ging pas weer aan als hij kans zag zijn uitentreuren herhaalde soundbites te bezigen. Het aambeeld moet zo langzaamaan butsen en deuken vertonen.
Maar wat me vooral beangstigt is de emotionele verstarring, de totale afwezigheid van sociale empathie in zijn optreden. Wilders luistert niet, hij pareert en valt aan.

Het vijandbeeld is totaal in hem geïntegreerd. Er is geen contact mogelijk, er is hem zelfs niet aan te zien dat tegenargumenten hem innerlijk beroeren, de ander bestaat gewoon niet in de wereld van Geert Wilders
Dit is in wezen een autist, iemand die zomaar zonder blikken of blozen kan uitvoeren wat hij propageert. Terwijl iedereen om hem heen nog denkt dat het wel mee zal vallen.
Hij meent m.a.w. letterlijk wat hij zegt. Geen nuance, geen relativering, geen gepolder, geen compromis, ook straks niet. Wat hem drijft komt uit een peilloze donkere bron,een individuele haat die naar ik vrees zelfs weinig met de werkelijke belangen van het land te maken heeft.
Het is een persoonlijke afrekening waarbij het doel alle middelen heiligt. Belediging,schoffering, bewuste provocatie. Er zit geen rem op, hij wordt nergens en door niemand meer gecorrigeerd in het uitleven van zijn almachtsfantasieën. Kijk naar de lichaamstaal, let op de intonatie en het timbre in zijn stem, altijd staccato, hoekig en vervuld van onvrede. Kijk naar zijn Kameroptredens en interrupties die steevast over het hoofd van de volksvertegenwoordiging het land ingeslingerd worden. Hij is daarbij een brandglas voor alle onlustgevoelens van mensen die om wat voor reden dan ook teleurgesteld of rancuneus zijn. Maar ook dat laat hem onberoerd, het is de reuring die hij kan gebruiken. Niet voor niets is hij het enige lid van zijn partij, de anderen zijn niet meer dan motten rond de vlam.

Klik het bericht even aan, het shockeert me dat we zo te kijk staan in het buitenland en op dit moment schaam ik me om er inwoner van te zijn.

http://www.volkskrant.nl/buitenland/article1356206.ece/Wilders_schokt_pers_in_Londen[/url]

Categorieën: Actualiteiten

6 reacties

Avalanche · 6 maart 2010 op 13:16

Rake en goede typering van iemand die eigenlijk door niemand serieus genomen zou moeten worden.

SIMBA · 6 maart 2010 op 13:45

Je brengt het heel goed onder woorden!
Wilders zelf maakt me niet bang, maar de horde niet zelf denkende mensen die hem als een kip zonder kop volgen…..dát is beangstigend.

Ontwikkeling · 6 maart 2010 op 15:25

[quote]Wilders zelf maakt me niet bang, maar de horde niet zelf denkende mensen die hem als een kip zonder kop volgen…..dát is beangstigend.[/quote]

Dat vind ik dus ook. De man zelf valt na enkele maanden regeren heus wel door de mand, maar dan? Terwijl je hem ook echt serieus moet nemen, want het halve volk schijnt straks op ‘m te gaan stemmen (tenminste als je in peilingen gelooft?)

Heel naar gevoel krijg ik bij die man….

pally · 6 maart 2010 op 22:33

Jij verwoordt heel scherp wat ik ook voel, Trawant. Ook ik schrok bij het lezen van dat stukje in de krant, vanmorgen. De eerste zin die in mij opkwam was: die man is krankzinnig!
:wave: voor je ultrasnelle reactie,

groet van Pally

lisa-marie · 6 maart 2010 op 23:09

inderdaad schokkend wat ik las.
Goed stuk!

Dees · 7 maart 2010 op 13:11

Ik weet het ook niet. Lange tijd heb ik gedacht dat het een zo overduidelijke en niet al te slimme narcist was, dat ie vanzelf wel een keer zou verdrinken in de waterspiegel voor hem. Maar hij wordt gevoed door al die andere mensen met haat onder de leden en hij groeit er duidelijk van. Ik krijg zo sterk het idee dat zijn volgelingen net als hijzelf allang niet meer zien en denken. Verstoken zijn van inleving en empathie, zodra een ander mens aan bepaalde kenmerken voldoet. Of misschien is dat het niet eens, is het puur het gebrek aan empathie en inlevingsvermogen dat naar voren komt, omdat het nu mag, richting die ene groep.

De haat groeit door en hard ook.

Hele goede column. En reden genoeg tot zorgen.

Wees maar wel bezorgd om Wilders, want die is zo groot als zijn aanhang, blijkt steeds meer. En die is groot. En de rest is te versplinterd. Slechte combi…

Als hij het echt klaarspeelt om MP te worden, I am outta here.

Geef een antwoord