Mijn man was vroeger misdienaar. Dat is heel normaal in Duitsland. En waarschijnlijk ook in het Nederland van onder de grote rivieren. Als ik de term ´Grote Rivieren´ hoor, moet ik altijd een beetje meesmuilend lachen. Stel je voor dat een Amerikaan Nederland bezoekt. Die leest dan in zijn Lonely Planet: Europe, Africa and Asia over deze rivieren en denkt: `Geez, The Big Rivers. I definitely have to visit them. I lóve adventure!´

Voor zijn geestesoog verrijzen bruine woestkolkenden stromen, vergelijkbaar met de Colorado: zonder dikke bundels touw, acht soorten haken, een zwart rubberen survivalboot, oliegoed en een driedagenbaard onmogelijk te overbruggen. Op zijn laatst tijdens de oversteek met het drietaktmotorpontje bij Culemborg – geen idee hoeveel takt dat motortje heeft en óf de motor van een pont überhaupt takt heeft en zo ja, waarom dan, maar het klinkt voor mij in ieder geval als ´een niet heel sterke motor` – kijkt de Amerikaan zijn vrouw ongelovig aan. Zijn hier – God bless them – Amerika´s zonen in ´44 blijven steken?

En ik vraag me altijd weer verwonderd af: hoe zorgen deze gemoedelijke stromen er in hemelsnaam voor dat al deze katholieken zo braaf in het zuiden blijven? Mijn man wilde vroeger ook een tijdlang priester worden. Dat is niet normaal in Duitsland. En waarschijnlijk ook niet in het Nederland ten zuiden van Maas, Waal en Lek. Een teruggetrokken leven in eenvoud, contemplatie en stilte trok hem aan. Omdat ik niemand op ongewenste associaties wil brengen, noem ik hier opzettelijk het woord ´priester´en ´trekken´ niet in één zin. Voor zo´n bezinnend leven kun je mijns inziens ook strandjutter of kapitein op een veerpont worden, maar voor mijn man mocht ook de intellectuele verdieping niet ontbreken. Wat dan natuurlijk onverbiddelijk – hier helpt dus ook heel veel en heel intensief bidden niet – wél moet ontbreken, is een vrouw. Een jongen van veertien ziet dat nog niet als een onoverbrugbaar probleem – je neemt bij wijze van spreken gewoon een bootje met een drietakt motor – maar een jongen van vijftien ziet hier toch een obstakel van het formaat Colorado opdoemen. Zelfs een Jezusbaard helpt dan niet meer.

Erg lang zal zijn ik-wil-priester-worden-fase dan vermoed ik ook niet geduurd hebben. Zelf beleeft hij dat anders. Om mij de ernst van zijn vroegere intenties duidelijk te maken, volgt dan altijd hetzelfde semiromantische verhaal over fietsvakanties naar Nederland met de ´Katholische Jugendgruppe Sankt Wilhelm´. Het zijn de jaren tachtig. Duitse meisjes, die er stuk voor stuk uitzien als een replica van Nena, zingen opwekkingsliederen. Ze begeleiden zichzelf op de gitaar. De lubberige vale topjes bieden daarbij vrijelijk blik op de ongeschoren oksels. Bijbelstudies vinden plaats rond het kampvuur. Regelmatig ook in de tent. Want het regende vaak. Maar zelfs als het niet regende, verdwenen sommige misdienaars af en toe in de tent.

Denkend aan Holland zie ik brede rivieren traag door oneindig laagland gaan. Denkend aan Holland ziet mijn man-de-wanted-to-be priester vooral vrouwen met brede heupen.

Categorieën: Liefde

Berlijntje

Ik geloof in de verbindende kracht van verhalen. Met mijn column vanuit Berlijn trek ik een lijntje van mij naar jou en omgekeerd: Een BerLIJNTJE. Mijn naam is Martine, ik ben 41 jaar oud en woon samen met mijn Duitse man en twee zoontjes sinds twaalf jaar in Berlijn. Deze enerverende wereldstad blijft me verbazen, verrassen en inspireren. Over mijn ervaringen schrijf ik sinds kort columns. Na jarenlang als educatief auteur gewerkt te hebben, een nieuwe uitdaging!

8 reacties

Berlijntje · 29 januari 2015 op 12:09

Lieve allemaal, ik ben er even bijna twee weekje tussenuit! 🙂 Ik ga nog even wat verhaaltjes lezen inhalen van de afgelopen week. Een lieve groet en tot snel! Martine

Meralixe · 29 januari 2015 op 13:04

Goed dat je ons nog net dit SCHITTEREND verhaal hebt achter gelaten!!! :rose: :rose: :rose:
Dat van die drietakt zal Troubadour wel uitleggen. (denk ik)
Het is vooral mooi hoe je die wilde rivieren en die grote rivieren, ogenschijnlijk aparte verhalen, laat samen vallen met de zoektocht van manlief. DAT is schrijven. 🙂

trawant · 29 januari 2015 op 15:49

Dit is weer zo’n soort slalom door al je associaties waar je patent op hebt. Prachtige soepele zinnen en een mooie opbouw.
Een ‘flow stukje’ vingers op het toetsenbord, ideetje in je hoofd en gaan!
Van genoten en ook nog eens een fijn inkijkje in de relatie.
Wintersport zeker …veel plezier!

Mien · 29 januari 2015 op 15:59

De vinger in de dijk. Niet vergeten!!!
Met leuke invalshoek geschreven deze column.
Eigenlijk zouden ze in Duitsland de Rijn (beter gezegd die Niederhein) eerst moeten zeven voordat ze hem doorgeven aan Nederland. Wel zo netjes.
Drecksels !!! 🙂 🙂 🙂

pally · 29 januari 2015 op 16:26

Een hele leuke column, Berlijntje, met veel zijrivieren die je weer perfect bij de grote stroom laat uitkomen.
Droge humor ook, goed gedoseerd.
Fijne vakantie!

    Meralixe · 29 januari 2015 op 16:40

    Beste Pally (en Trawant)
    Ik heb zo ’n stil vermoeden dat er meer aan de hand is hoor dan een fijne wintersportvakantie. Ik ben op column x al meerdere keren fout geweest en hoop uiteraard dat het deze keer ook zo zal zijn. 🙂

Berlijntje · 29 januari 2015 op 17:57

Dank voor jullie lieve commentaar. Dat doet me goed! 🙂

Meralixe, de laatste dagen inderdaad helaas weer veel koorts (dus daar zit je goed :)), maar ook: inderdaad op wintersport. Vent en grote kid gaan skiën en mijn ouders nemen hopelijk de kleine zodat ik gewoon eens even een weekje niets kan (behalve naar bergen staren, lekker veel eten en boekjes lezen) doen en hopelijk wat gezonder kan worden.

Ik heb wat ontstekingen in mijn lichaam, vandaar wat vaker ineens koorts en dagen (weken) uitval en een paar kleinere hartinfarcten en herseninfarct (ontsteking doet de aderen samenknijpen) gehad. Nu ja, ik heb nog steeds hoop dat ik toch weer helemaal gezond wordt…… Maar dat verklaart dus dat ik soms even niet zo cybermässig (cybermässig?) aanwezig ben…. 🙂 (fysiek ook niet, maar goed, daar hebben jullie dan gelukkig weer geen last van).

En ja Mien: Jouw berichtjes raken me natuurlijk enorm en geven me gelijkertijd toch steeds weer de kracht wat mascara op te doen voor de kinderen thuis komen….. Dank daarvoor!

Esther · 30 januari 2015 op 20:21

Met zeer grote grijns op mijn gezicht gelezen. Poëzie, kennis (ik ben een nitwit qua Topo waar dan ook ) mooie volzinnen, zijriviertjes, humor en cynisme in één.

Bewonder.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder