[i]… de witte stof spant rond je knieën als je hurkt bij de bron van de cadans. Je blijft laag bij de grond, en ook al dein je inwendig mee op het ritme, je buitenkant versluiert de spanning. Een masker van bezwete huid, van spieren. Geen blik kruist die van de ander, die tegenover je zijn eigen rituelen volbrengt. Zover is het nog niet. En tot die tijd hul je je in jezelf[/i]. Dan rekt de ruimte zich uit, de energie binnen de cirkel is omgezet in warmte. Je voorgangers keren terug naar de kring waarin het spel gespeeld wordt. Het is tijd.

Onze ogen zien de ander nu wel. We zien elkaar [i]goed[/i]. In de seconde voor we elkaars handen aanraken en beginnen met ons spel, proberen we strategieën te peilen. Dan gaan we naar binnen en is er alleen nog maar beweging. Ik ken zijn bravoure en weet dat hij met een [url=http://www.miegje.com/ausemmao.mpg]radslag zonder handen[/url] of een achterwaartse salto de kring zal betreden. Dat geeft mij de tijd en ruimte om mijn kracht en controle op een andere manier te laten zien. Ik maak een [url=http://www.miegje.com/combo02.mpg]combinatie[/url] waarbij ik na een [i]queixada[/i] en een [i]s-dobrado[/i] een [i]macaco[/i] maak, die ik transformeer naar een [i]pião de cabeça[/i]. Hierna kom ik via [i]queda de rins[/i] weer in de basishouding op de grond, klein en veilig voor het geval hij snel is, en zijn voet me opwacht op de plek waar mijn hoofd zich zou bevinden als ik omhoog kom. Maar ik heb me misrekend.

Alsof hij me niet ziet staan, is hij bezig met een [url=http://www.miegje.com/reversao.MPG][i]meia lua reversão[/i][/url]. Ik weet dat hij door de impuls van de beweging een bepaalde richting op zal draaien, en ik stap in om hem daar te blokkeren. Dat lukt, maar nu blijkt pas goed hoe gewiekst hij is. Hij heeft mijn stap geanticipeerd en voor ik kan reageren, veegt hij mijn been onder me vandaan, zodat ik van dichtbij kennismaak met de vloer – een genoegen dat niet geheel mijnerzijds is. Uit de door de andere mensen gevormde kring klinkt goedkeuring. De muziek versnelt, het ritmische geklap wordt harder, en de zanger zet een nieuw [url=http://www.miegje.com/roda%20maravilhosa.mp3]lied[/url] in. Een gezongen commentaar op de energie van de [i]roda[/i], en de omstanders antwoorden met het refrein. De toon is gezet en de dialoog kan nu echt beginnen.

Ik kom overeind en ‘vraag’ hem met een [url=http://www.miegje.com/compassoqdr.mpg]gestileerde, vloeiende aanvalsbeweging[/url]. Een provocatie, omdat ik langzaam en gecontroleerd beweeg zonder dat hij me iets in de weg kan leggen. Hij hapt toe, en ‘antwoordt’ met een trage beheerste schop in tegengestelde richting om zijn minachting kenbaar te maken. Dit verwachtte ik, en voor hij zijn balans terug kan vinden kom ik weer omhoog. Ik maak een [url=http://www.miegje.com/armadareversao.MPG][i]armada com meia lua reversão[/i][/url] in tegengestelde richting, om de rekening van zojuist te vereffenen. Hij kan de armada in een reflex ontwijken, maar verliest zijn evenwicht en belandt op zijn beurt op de grond. Wederom goedkeurend gejoel, en het geeft ons allebei alleen maar meer energie. De bewegingen stromen verder met dodelijke snelheid, onze ogen in elkaar vastgeklonken. Het spel gaat verder, en tijd speelt geen rol. We leven in het NU, en voelen het aan alles!

Een dialoog van lichamen, is het een dans? Is het een gevecht? Is het een acrobatische improvisatie? Het is dat allemaal, en niets van dat alles. Laat je niet misleiden door uiterlijke schijn, dat is deel van de [i]maliciá[/i]. Een spel, [i]brincadeira, luta e dança[/i]. Het is [url=http://www.miegje.com/capoeira.htm]capoeira[/url], [i]meu camará[/i].

[i][b]Que som o que arte é essa
de luta e brincadeira
Que roda maravilhosa é essa
é o assim Capoeira[/b][/i]
————————————————-
[i]*Noot van den scribent: ik hoop dat deze enigszins experimentele column ondanks de beperkingen van de techniek toch in de smaak valt :-). Een interactievere combinatie van woord & beeld is in dit geval nog niet echt mogelijk, denk ik. Hoe het ook zij; ik wilde jullie wel eens wat capoeira laten ervaren uit de quasi-eerste hand. Ben benieuwd wat jullie er van vinden! Filmpjes van volledige spelletjes capoeira heb ik in overvloed, en die laten natuurlijk meer zien van wat het inhoudt dan de losse moves die jullie hier zien. Als er interesse is zal ik nog wel een reactie plaatsen met wat leuke linkjes :-). Boa viagem![/i]

Categorieën: Sport

13 reacties

Ma3anne · 20 oktober 2005 op 09:49

Het vergt even wat geduld om én te lezen én te kijken én te luisteren.
Een reportage in puzzelstukjes aangereikt.
Na alles afgespeeld te hebben nog een keer de column lezen en de puzzel past.

Leuk experiment, Archangel, zo’n doe-column. Ik kom ogen, oren en vingers tekort.:-D

Dees · 20 oktober 2005 op 10:41

Het leukste aan deze column vind ik dat je enthousiasme in alle hevigheid naar voren komt. Leuk om te lezen, klikken, luisteren en kijken.

Wat ik een beetje jammer vind is dat je bepaalde begrippen niet verklaart. De bewegingen worden zo te zien vrij letterlijk beschreven in het Portugees (een halve maan draai, die kan ik er nog uithalen). Een vertaling daarbij zou daarom erg leuk zijn, zou het leven er nog meer in capoeira-en.

archangel · 20 oktober 2005 op 10:51

Ik heb er over nagedacht Dees, maar ik was bang dat het teveel een encyclopedie, en te weinig een levend verhaal zou worden als ik alle termen ook nog zou gaan vertalen 🙂 Het is een moeilijke afweging: kun je ervan uitgaan dat mensen geprikkeld raken en zelf op zoek gaan naar meer achtergrondinfo, of schrik je ze juist af? Ik weet het (nog) niet.

En eerlijk gezegd vind ik het juist wel leuk dat het op deze manier toch een beetje exotisch en mysterieus blijft… want dat is het natuurlijk ook! En ik wil de magie behouden…

klungel · 20 oktober 2005 op 10:59

Heb gelezen en gezien en kon deze vorm van kunst al. En ja, ik vind het kunst.

Leuk om er zo over te lezen.

KingArthur · 20 oktober 2005 op 11:42

Ik heb een hekel aan links in een tekst. Ze leiden namelijk mijn aandacht af van de tekst door te klikken waardoor ik binnen de kortste keren verstikt ben geraakt in het WWW. Gelukkig kon ik mij deze keer beheersen en heb ik eerst je (uitnodigende) tekst gelezen om daarna eens rustig te kijken.

Naar mijn idee is je experiment geslaagd.

Raindog · 20 oktober 2005 op 17:06

Hey ‘kale gast’, ik denk ook dat dit experiment geslaagd is. Met alle achtegrondinfo zou het denk ik inderdaad wat encyclopedisch (is dat een woord?) zijn geworden. Anderzijds, misschien had het met voetnoten gekund? Ik vond je avatar al ‘indrukwekkend’, bepaalde filmpjes zijn dat zeker ook. Leuk ook eens iets anders (geprobeerd) te zien. Met Dees vind ik dat je enthousiasme over de sport er zichtbaar af spat. En dat is altijd mooi om te zien, ongeacht wat het is.

Shitonya · 20 oktober 2005 op 18:59

ehhh, wat krijgen we nou?
Nee, nooit meer doen dit Archie, dit is echt een circus, niets wat op een column lijkt.

Troy · 20 oktober 2005 op 20:36

Ik had interesse in capoeira totdat ik de filmpjes bij jouw column bekeek:-o. Dat ga ik dus echt nooit leren…Ik denk dat ik het maar gewoon bij mn capoeira cd’tje houd. Die muziek is errug leuk namelijk.

Troy

archangel · 20 oktober 2005 op 23:02

Troy, dat denkt iedereen… maar je lichaam is tot veel meer in staat dan je zelf voor mogelijk houdt… en los daarvan: het is in capoeira geen verplichting om allerlei acrobatische toeren uit te halen… de kern van het spelletje is: aanvallen, verdedigen, stijl, continuïteit en blijven bewegen en zorgen dat je niet geraakt wordt. Al de rest is bijzaak, en iedereen ontwikkelt het spel dat het beste bij hem (m/v) past. Laat je dus niet afschrikken!

Tarballs · 20 oktober 2005 op 23:55

Kun je hem niet gewoon neerhoeken? Nee, flauw…

Gewaagd experiment, voor een column. Ben er niet echt uit wat ik daar van vindt. Het is in ieder geval mooi geschreven. Met liefde, zou ik willen zeggen. Dat maakt het sowieso leesbaar en aangenaam, ook al snap ik van de sport of de kunst verder helemaal niks. Maar als column… ‘k Wee niet, om sistur maar eens te citeren.

Louise · 21 oktober 2005 op 08:20

Bijna een workshopje, Archangel 😉
Er gaat een wereld voor me open…

archangel · 21 oktober 2005 op 09:14

Als iemand geïnteresseerd is in meer info of linkjes naar leuke video’s, PM me dan maar even 🙂 (en nu stop ik met mijn schaamteloze promotieprietpraat… ik beloof het!) (denk ik…)

pepe · 21 oktober 2005 op 20:19

[quote]Een dialoog van lichamen, is het een dans? Is het een gevecht? Is het een acrobatische improvisatie?[/quote]

Wat het is maakt niet uit wat mij betreft, ik vond het leuk om te lezen hoe iemand zo zijn sport verwoord.
Mooie column!!

En leuk weer eens een column te lezen van jou.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder