Er wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de invloed van ouders op hun kinderen. Het is niet precies bekend hoe desastreus vreemd gedrag van papa en mama precies is voor het gedrag van het nageslacht. Maar als niet alleen je moeder de hele tijd tegen bomen staat te ouwehoeren, maar zelfs je hele familie van Lotje getikt is, dan zit het je niet mee. Arme Margarita. Maar om nou 25 mille aan Talpa te vragen… Volgens mij hebben veel van die Oranjes en hun aanhang een klap van de molen gekregen. Zoals die Pieter met die oren, die zo beroerd piano speelt en zo enorm ijdeltuiterig de baas speelt bij de landelijke botsingenonderzoeksraad. Niemand mag daar het woord voeren, alleen Pieter zelf. Als er weer eens een ongeluk is gebeurd, staat Pieter tussen de optrekkende rookwolken alvast te vertellen wat de oorzaak volgens hem is. Gevolg: niemand luistert nog naar hem en zijn onderzoeksraad. Trix huilde toen haar zus met hem kwam aanzetten. Tranen met tuiten. Want hij was niet van adel. Verkeerde reden, Trix! Je had heel Soestdijk bij elkaar moeten krijsen omdat hij een eikel is waar je je als schoonfamilie te pletter voor schaamt! Dát is de reden!

Of die mevrouw die ieder jaar met Kerst tot schrik van het paleis in de hal een enorme keel op zet. Psychologen noemen dat hysterie, maar haar famielie noemt dat vergoeilijkend ‘zingen’. Ze heeft ooit nog eens een CD’tje gemaakt. Dozen vol staan te verstoffen in een kelder ten paleize. Niemand wil die rommel hebben. Of die Jorge waar ze mee getrouwd is geweest… Ook een lekkere vent. In restaurants zat ‘ie aan de billen van de serveerstertjes. Dat kon zijn kippige vrouw immers toch niet zien. De lul! Echtscheiding? Bedragje mee ? Ze hadden hem moeten verzuipen in een of andere paleiselijke vijver.

En die Dikke Willem? Hij wilde trouwen met een of andere blonde snol, de dochter van een luchtvaartpionier. Mocht niet van mamaatje. Want die had al genoeg te stellen met de vliegtuigmanie van opa. En stel je voor dat Martinair opeens vliegtuigen van de firma Lockheed zou willen kopen? Dat viel natuurlijk niet uit te leggen aan het volk. Daarna beproefde Willem zijn geluk met de dochter van een fiscaal uitgeweken tandarts. Mocht ook niet van mamaatje, want dat was niet chique. Zal wel iets van oud geld versus nieuw geld zijn geweest. Maar het is geregeld: een of andere Zuid-Amerikaanse moordenaarsdochter. Ideaal. Wel een slimme vrouw: een van de eerste zinnetjes die ze in redelijk Nederlands wist uit te spreken was: “Dat was een beetje dom”. Gezien het feit dat dit over Willem ging, beschouw ik deze frase als een understatement, maar goed…

Maar Margarita is het gelukt, al dit leed te overtreffen met haar ADHD-baron. De hofdignitaris noemt hem hardnekkig De Lul van Zuidwijn, zo berichtte mij een anonieme fax. Tsjonge, je moet wel echt een ongelooflijk blind paard zijn om met zoiets te willen trouwen. Hoe krijgt ze het voor elkaar: een schroefje in een muur is een microfoon, een onverkwikkelijke scheiding met een rechtszaak over wie er nu ’s nachts met de hond naar bed mag, haar slipje uitgewrongen boven een reageerbuis om de genetische geschiedenis van de familie tegen het licht te houden en stiekeme bandjes van gesprekken met tante Trix die door kaboutertjes uit een zwaar bewaakte bankkluis zijn gejat.

Nu wil Margarita 25 mille van Talpa omdat uit die gejatte tapes is geciteerd. Dat vindt ze pijnlijk. Ik vond het ook pijnlijk. Erg pijnlijk zelfs. Ik heb twee dagen buikpijn gehad van het lachen. Talpa hoeft niet te dokken. Want volgens mij hebben we als volk nog wel een potje waar we dat bulderend van de lach dolgraag uit willen betalen. De vermakelijkheidsbelasting!


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

12 reacties

senahponex · 11 april 2006 op 14:09

Ik maak een vorstelijk buiging voor driekoning, voor de meest vermakelijke column. en de belasting betaal ik met groot genoegen.

senahponex :laugh: :laugh: :laugh:

Kees Schilder · 11 april 2006 op 18:03

Genieten weer.Toch neem ik die Roy serieus 😀

Prlwytskovsky · 11 april 2006 op 18:39

Ik wil er toch eerst even over praten hoor, weet jij nog een geschikte boom?
Prachtverhaal Driek!

Neuskleuter · 11 april 2006 op 19:48

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de keuze van die Laurentien, waar wel een vreemd geurtje aan zat.

Geweldig!

KawaSutra · 11 april 2006 op 23:10

Mabel Wisse Smit vergeten Driek?

DriekOplopers · 11 april 2006 op 23:44

@Neus&Kawa: het waren nu al dik 600 woorden, langer moet een column niet zijn. Maar niets aan de hand, de rest van het paleisleed bewaar ik wel tot de volgende giller in het Gekkenhuis van Oranje 😉

Groeten,

Driek

Troy · 12 april 2006 op 00:02

Margarita heeft goede smaak, andersom begrijp ik niet goed wat die van Zuydewijn met zo’n nuffig musje moet, maar goed. Leuke column wel, ondanks het hoge RTL boulevard gehalte:-D

Dees · 12 april 2006 op 08:59

Over goede smaak gesproken, geweldige avatar Troy.

De column vind ik wel grappig. Alleen waarom moet je altijd een stukje over de reactie van het gebeuren op Driek Oplopers erin verwerken? Altijd weer Driek – boos, Driek – buikpijn van het lachen, etc. Lijkt me niet nodig, je stukjes dragen zichzelf en zijn al des Drieks, die hebben niet nog een extra Driek nodig.

Neuskleuter · 12 april 2006 op 11:34

Ik ben benieuwd naar een volgende koninklijke column 😉 Kom maar op!

DriekOplopers · 12 april 2006 op 18:40

@Dees: dank voor je compliment en tegelijkertijd je aansporing tot verbetering. Ik heb eens wat geturft in de recentste pakweg 20 columns.

In ongeveer een derde van de gevallen figureer ik als stijlfiguur (want dat is een beetje mijn handelsmerk, en tevens ook bronvermelding) met een emotie of een handeling: gillend van de lach sloeg ik de krant dicht, schuimbekkend keek in naar het journaal etc.

In een derde van de gevallen figureer ik omdat dat onontkoombaar is: ik bezoek een cafe met darters, ik verzin een voetbalreglement etc.

In ongeveer een derde van de columns kom ik zelf niet voor: ik beschrijf iets van een afstand, kruip in de huid van een ander etc.

In dit geval hield mijn optreden verband met een citaat van Margarita. Zij vond de uitzending pijnlijk, en ik ging daar op in met de mededeling voor mij eveneens pijnlijk, wegens buikpijn van het lachen. Een logisch iets dus.

Maar ik zal eens kijken of ik zelf nog iets minder een handeling kan verrichten, een emotie expliciet ipv impliciet kan tonen.

Als altijd dank voor je reactie,

en als altijd een hartelijke groet,

Driek

Ma3anne · 12 april 2006 op 18:54

Omdat Margarita en haar ex een beetje geschift doen, is de rest dan ook niet goed wijs? 😕

Ik heb veel respect voor een aantal mensen van het koningshuis. Daarom vind ik dit geen leuke column. 🙂

Mup · 13 april 2006 op 05:41

Wat ik vooral niet begrijp, is dat ze zo’n, misschien wel terechte hekel aan de pers hebben, en die omarmen in ‘slechte’ tijden. Toch zou ik niet hun schoenen willen staan, regeren niet eens over hun eigen leven,

Groet Mup.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder