Een nieuweling in de Eerste Kamer

Ik had een heel bijzondere droom vannacht. Ik droomde dat markies de Canteclaer vol egards een zetel in de Eerste Kamer in gebruik nam.

Ik zag het direct aan zijn doen en laten. Dit was de Canteclaer ten voeten uit. De Canteclaer, zo treffend als antropomorfe haan beschreven door Maarten Toonder in vele hoogstaande publicaties. De zelfvoldane markies woont in Rommeldam en heeft daar een stamslot dat dat ‘Troebeloo’ heet.

De Canteclaer was zojuist verkozen door het volk dat hij diep veracht; ‘plebs, crapuul, jan hagel of grauw’.
De markies keek hooghartig de Eerste Kamer rond: ‘Affreus, Fi donc!’

Het aanwezige journaille vroeg ‘insolent’ naar zijn plannen en de markies begon, zwaaiend met de beide handen, een hanenzang over de aarde die plat is; een schijf die wordt bewoond door ‘rapalje en botterikken’.

De Canteclaer ging mij voor naar zijn werkkamer. Daar werd een megagrote vleugel binnengedragen. ‘Een heer van stand speelt Bach. Ik ben musicus, dichter en esotrist’. Toen blufte hij hautain: ‘Na de volgende verkiezing ben ik de keizer van de kiezer’.

Niet lang daarna zag ik de Canteclaer, geheel in zijn blote kont, liggen op de rand van de hofvijver, gretig lonkend naar de fotografen en genietend van het massaal toegestroomd publiek dat hem prees om zijn prachtig gewaad.
Even dacht ik in het verkeerde sprookje terecht te zijn gekomen. Au secours!
Met zijn middelvinger wees de Canteclaer naar boven en riep ‘Coup d’ouil! La chouette de Minerva!’. Het volk deed alsof ze hem begreep.

Ik vond het de meest vermakelijke droom van het jaar, maar na het ontwaken en het openslaan van het ochtendblad, werd mijn verhaal ineens een nachtmerrie. ‘Shit, het is echt!’

Ik riep luid om Tom Poes.


3 reacties

Nummer 22 · 24 maart 2019 op 18:11

Aha … de welbespraaktheid de leider heeft het volk misleid! En nu is Weert Gilders is out! zijn scheldpartijen leveren niets op…. zijn tic… zijn tong aan de binnenkant van zijn mond even heen en weer halen.

Hans Schoevers · 4 april 2019 op 16:47

Nummer 22, Ik had dit zelf haast niet beter kunnen bedenken.

    Nummer 22 · 4 april 2019 op 21:33

    De partijen aan de rechterkant van ons politiek spectrum wat een kakafonie is geworden door het niet instellen van een kiesdrempel met als gevolg dat de minimalistische in comfortabele blauwe zetels bijven roeptoeteren of het jarenlang ‘ stem tegen’ als hun leitmotiv in de media en op borden ons willen laten weten dat ‘nee’ het juiste ‘njet’woord blijft. Wat te denken van 50+ met politici die met pensioen zijn, geen baan kunnen vinden maar de HK en zijn ‘ we zijn geen klimaat drammers, maar pensioen drammers’ en daarbij recht de camara in kijken ‘ kijk ’s naar mij, stem op mij en mijn partij!’
    Nu FvD en de PVV het volk willen overtuigen van hun enige gelijk en opportunisten als volgers hebben voor hun leiders, lijkt ons volk verdeeld. Tsja, opportunisten geven de schuld graag aan anderen! Nu leven wij in een vrij land, we kunnen van alles en nog maar zodra er iets aan de knikker is dan…’ zie je nu ..die en die met stereotyperingen als de waarheid. Alle politici zijn eikels, of stereo typeer ik nu?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder