Nog niet zo lang geleden namen we heel gewoon de stadsbus, met een heel gewone strippenkaart, met gewoon een chauffeur voorin die stempelde.
Dat deed/doe ik alleen als het koud is of regent, maar tegenwoordig laten ik me vervoeren door MAXX. Wat een luxe zul je nu denken, maar dat valt mee. MAXX is niets meer dan een stadsbus met een wel aardig klinkende naam. Maar omdat MAXX toch wel anders wil zijn, hebben ze speciaal een nieuw soort strippenkaart verzonnen, de MAXX-10-ritten-kaart. Alleen verkrijgbaar tegen betaling van € 10,- in een speciaal kaartverkoophuisje van MAXX. Dus niks even een strippenkaart halen bij de sigarenwinkel, het postkantoor of station.
Een ritje naar de stad is voor mij normaal twee zones en dus drie strippen van de gewone strippenkaart en dus een uurtje geldig. En dus stempel ik vandaag (omdat het sneeuwde) netjes de drie strippen af om in de stad een MAXX-kaart te kopen.

Dat scheelt me dus elke volgende rit wel 28 eurocenten en ik kan er een half uur langer mee reizen, maar het neemt weer een behoorlijk plek in, in mijn portemonnee. Mijn knip wordt alsmaar dikker, niet van het geld, maar van alles wat je aan pasjes/kaartjes mee moet sjouwen.
Met die kaart kan ik dus tien ritten maken door de hele stad, binnenkort als het regent ga ik eens 1,5 uur reizen, stap ik van de ene bus in de andere, zodat ik waar krijg voor mijn euro.

De bussen zijn ook nieuw en voorzien van een koele stem die vertelt waar je je bevindt. Zo weet ik nu dat we een echt museum hebben in deze wereldstad. Ik noemde het voorheen altijd kunsthuis op palen.
Instappen doe je niet meer alleen voorin de bus. Dus krijg je als je uit wil stappen dringende mensen die de bus al in willen, voordat jij hem hebt kunnen verlaten.
Wat was er mis met voorin stappen, de chauffeur even een goedendag wensen, je kaartje nog een beetje persoonlijk laten afstempelen? Het had wel wat.
Nu stempel je in de automaat en zijn er weer controleurs nodig om te controleren of je wel gestempeld hebt.

Ik verlang nu alweer naar de zomer, zodat ik naast MAXX kan fietsen, want wat is er lekkerder dan de frisse polderwind langs je gezicht te voelen. Met wapperende haren, train ik dan ook nog eens been- en bilspieren, zodat ik met goed fatsoen het strand op kan.
In tien minuutjes fiets ik naar de stad, de bus is maar net twee minuten sneller, mijn fiets heeft geen wachttijd, die rijdt als ik begin met trappen.
Ik ben niets, zonder mijn fiets!! 😛

Categorieën: Actualiteiten

pepe

Vrouw, (schone)moeder, leerling-creatief schrijven en nog veel meer. Wil je meer lezen? Hier schrijven wij (meiden van Mary)www.meidenvanmary.wordpress.com. Ik mag één van deze meiden zijn. Schrijven is schrappen, het schrijven schrappen is geen optie.

10 reacties

Godspeed · 6 februari 2004 op 08:00

[quote]Ik verlang nu alweer naar de zomer, zodat ik naast MAXX kan fietsen, want wat is er lekkerder dan de frisse polderwind langs je gezicht te voelen.[/quote][quote]Ik ben niets, zonder mijn fiets!! [/quote]

Dan kun je toch ook het hele jaar fietsen.:-D
De winter waar je eventueel, de neus van zal bevriezen hebben we al jaren niet meer gezien.;-)

Kees Schilder · 6 februari 2004 op 08:19

ja Peep, maar het nadeel van de fiets is weer,dat je naast een portemonnee vol kaartjes, je nu ook je fietssleutel moet bewaren.En je kan hem kwijtraken en dan moet je alsnog weer
met de bus.
mooi geschreven.ik zie het helemaal voor me 😀

Liz · 6 februari 2004 op 09:07

Is MAXX niet een beetje erg duur?
De gewone strippenkaart is een stuk voordeliger dan.
Je hebt wel gelijk hoor met die stempelmachines, het wordt allemaal veel onpersoonlijker.

Peetje, misschien een leuke tip… hang een aanhangwagentje aan de fiets, kun je al je boodschappen in kwijt, hoef je niet alles aan je stuur te hangen. 😉

Fietsen vind ik ook heerlijk maar dan wél als het droog is. Alleen die zadelpijn….brrrr.
Ik vergeet meestal ff eerst zitvlees te kweken voor het zadel en ga gelijk uren fietsen… dan kun je dus helemaal niet meer zitten 🙁 .
Is maar goed dat ik een staand beroep heb 🙂

Ma3anne · 6 februari 2004 op 10:05

Als ik ergens de pest aan heb, is het aan fietsen. Mijn zitknobbels zitten daarvoor absoluut op de verkeerde plaats en zitvlees heb ik daar ook al weinig, dat zit bij mij aan de voorkant. Dus zodra ik me een op-de-buik-zit-fiets kan aanschaffen, zul je mij wellicht nog eens pedalend tegenkomen.
Een stadsbus hebben we in deze stad niet, dus ik loop (doe ik graag!) of pak de auto.

Nee, wij hebben geen MAXX, maar wel Sintus in plaats van de NS. DAT is pas fijn! Vooral als je in een forensenplaats woont en die krengen uitvallen, stuk zijn of niet op tijd gaan. Forensen doe ik dus ook met de auto.

Soms ga ik met Sintus. En dan is ofwel de kaartjesautomaat leeg en mijn geld foetsie, of ik moet met de bus omdat de trein stuk is, of ik heb een schemerlamp bij me in de spits en ik pas er niet in, tenzij ik de kap op mijn hoofd zet.

Ik zou best een MAXX willen hebben hier. Egg wel!

Leuke column Peep!!!!

pepe · 6 februari 2004 op 12:27

Godspeed: ik heb niets tegen fietsen in de winter, kou is best wel lekker, maar hier is het meestal niet alleen gewoon koud maar ook erg nat. En als een verzopen kat ergens aankomen is niet zo leuk, en ik vertik het om in zo’n zweetpak te kruipen.

Kees: jij hebt mij helemaal door, ik raak nog wel eens iets zoek 😉 vooral mijn fietssleutel. Ik ben en blijf een chaootje, maar meestal wel aardig

Liz: nee die MAXX-kaart scheelt mij per ritje naar de stad al snel 28 cent en ik heb een half uur langer te reizen, wil ik helemaal naar de andere kant van de stad, dan scheelt het me zelfs 71 cent per persoon, dus doe dat drie of vier maal, dan loont het de moeite. Dat is dus voor de kids een lekker ijsje extra, dat was ik anders kwijt op mijn gewone blauwe strippenkaart. Ik ben niet AH, maar let wel op de kleintjes 😉

Ma3anne: hihi zal je geweldig staan die lampenkap ;-).
Ik fiets graag en veel, daar is de polder ook geschikt voor en ach ik heb ook weinig zitvlees, zit waarschijnlijk al een poos eelt op mijn kont.
Van de week nog tegen de wind in 10 km gefiets in 3/4 uur, de terug weg was prettiger, zelfde afstand in 25 minuten, de heuvels vind ik ook wat minder bij harde wind. En wind staat er hier altijd.

deZwarteRidder · 6 februari 2004 op 14:52

De dubbele XX van MAXX?? is dat soms een nakomeling van conneXXion??
Denk dat je het maXXimale uit deze column hebt gehaald PePe..
Rich@Rd

Eftee · 6 februari 2004 op 15:54

Het is wel makkelijk, dat je de bus kunt pakken, als het weer slecht is.

Hij is weer beeldend geschreven Pepe. Leuk!!

Li · 6 februari 2004 op 18:59

Ik heb weer genoten van je column Pepe. Dat er een bus rijdt, is tegenwoordig al een luXXe. Bij ons wordt de ene busdienst na de andere geschrapt. Omliggende dorpjes worden veelal weer ,als vanouds, met krantenpapier dichtgeplakt. Als ik mijn zus wil bezoeken dan moet ik ruim anderhalf uur door de polder zwoegen!Ik denk dat ik maar eens op zoek ga naar zo’n ouderwetse solex. Met een regenpak plus zuidwester voor slechtweerritten. 😛

Mosje · 6 februari 2004 op 20:09

Geef Maxx de zak!

leuk geschrevn pepe!!

Mup · 7 februari 2004 op 00:02

Het kan in Almere, is de mislukte slogan van ‘mijn’ gemeente. Maar wist voor je weer leuke column niks van Maxx. Ligt vast aan mij, komt goed,

Groet Mup.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder