Het is verstandig om tijdens een denkproces af en toe pas op de plaats te maken. Een time-out is nuttig om tunnelvisie voor te zijn, de bereikte status quo te relativeren en die te laten bezinken. Maar niet minder om tevens vooroordelen te omzeilen. Het samen kneden van de wijsheid van drie geniale filosofen om tot een eigen oplossing te komen op vragen over de rol en intrinsieke waarde van menselijk denken en handelen is balanceren op een evenwichtsbalk in onbalans. Ik blijf me verbazen over de wijsheid die een beleefd volk kan voortbrengen en de misdaden die het kan begaan, mede met behulp van misleidende interpretaties en misdadig misbruik van die wijsheid. Een gevaarlijke combinatie! Zowel fantastische filosofen als meedogenloze moordenaars waren van die hoffelijke Duitsers: ‘Komt u binnen, alstublieft! Hier is de garderobe. Een moment, alstublieft, ik doe de deur even dicht.’ En dan, afhankelijk van de situatie: ‘Bier, bitte’, of: ‘Gas, bitte.’ Dat is nogal een verschil! Neem Friedrich Nietzsche (1844-1900). Zijn concept van de “Übermensch”, de mens die denkt, handelt en leeft vanuit de positieve reine gedachte en niet op basis van een negatief alternatief of alibi (irrationaliteit), zou een oplossing of ten minste een methode kunnen zijn om de kern, de waarheid van het bestaan te benaderen. De weg naar de reine, zuivere mens. Als ik die kan vinden, dan zal het verschil met anderen zichtbaar worden. Dat onderscheid kan alleen maar bestaan uit een toevoeging, een extra laag, op de Mensch an sich.
4 maart 2017
Naar het Paneel van Inspiratie op www.robertbeernink.nl. Eerder verschenen in deze reeks: “Paneel”, ”Bento”, “Dialectiek” en “Verlichting”.
17 reacties
Esther Suzanna · 5 maart 2017 op 09:39
Prachtige column. Sluit precies aan bij waar ik vanmorgen over na zat te denken. Laatste zin stemt tot nadenken. Diep nadenken.
Mien · 5 maart 2017 op 10:42
Mmm … een soort evolutie van Neanderthaler naar Mens 2.0.
NicoleS · 5 maart 2017 op 11:13
Een column om over na te denken. Mooi geschreven en toepasselijk voor de tijd waarin wij leven.
Spencer · 5 maart 2017 op 11:21
Nietzsche was een warhoofd.
Nummer 22 · 5 maart 2017 op 16:55
Enfin..over de ‘mens” kan veel geschreven worden. Over het gedrag nog meer. Maar het denken zoals een mens het heeft genoemd blijft voor eeuwig een raadsel. Verklaren van gedrag komt voort uit perceptie.
Aufmachen…Schnell!
geeft associaties.. net zoals’ is uw man thuis?’ Om daarna de man te zien afgevoerd. Wat is het denken van een mens, deze vrouw dan waard. Ze kon toch nee zeggen? Van die prangende zaken..
Bruun · 6 maart 2017 op 08:12
Heel mooi geschreven. Stemt tot nadenken.
Arta · 7 maart 2017 op 17:07
Diepzinnig, mooi!
Esther Suzanna · 3 april 2017 op 10:51
Gefeliciteerd. Zeer verdiende Column van de maand. 🙂
Mien · 3 april 2017 op 11:06
Gefeliciteerd Robert. Een mooi filosofietje over zijn en wording van Mens 2.0. 😉
NicoleS · 3 april 2017 op 13:03
Gefeliciteerd!
Bruun · 4 april 2017 op 15:10
Een beetje laat, maar alsnog gefeliciteerd Robert!
Karen.2.0 · 5 april 2017 op 09:23
Prachtige column Robert, knap hoe je eea steeds weer verwoord. Terechte column vd Maand, gefeliciteerd!
pally · 10 april 2017 op 12:56
Gefeliciteerd! Heel mooi en goed! Tekst die beklijft.
Spencer · 12 april 2017 op 19:58
Van harte, maar een goede column kan ik dit niet vinden. Drie filosofen? Welke? De Übermensch? Die had toch schijt aan de rede en de moraal? Dat lijkt me geen toevoeging. De rede en de moraal lijken me nu juist die extra laag op de ‘Mensch an sich’. Deze column roept meer vragen op dan ie beantwoordt. Dat zal ook wel de reden zijn dat ie door sommigen als diepzinnig wordt ervaren.
Trebor · 17 april 2017 op 09:41
Dank voor uw mening. Niet om des keizers baard verwijs ik naar eerdere publicaties in deze reeks. Daarin staan ook de andere filosofen vermeld. Het is waar: ik maak gebruik van hun concepten en ideeën en leg uit waarom ik me daartoe gelegitimeerd voel. De Übermensch is de “kale” mens, waaraan inderdaad laagjes zijn toegevoegd. Dat kan moraal zijn en ook de rede. Maar misschien nog wel meer of iets anders. Het is de zoektocht naar het eigene.
Ik ben daar blijkbaar niet duidelijk genoeg in geweest, en dat vind ik jammer. Dat een column vragen oproept, vind ik geen bezwaar; dat zet aan tot denken. In dit kader protesteer ik overigens tegen uw beledigende opmerking jegens de CX lezers.
Mien · 3 mei 2017 op 09:24
Ik mis de toekenning categorie Column van de Maand.
https://www.columnx.nl/category/column-van-de-maand/
Nog even aanpassen Redactie.
Mien · 9 mei 2017 op 08:38
Ik mis de toekenning categorie Column van de Maand.
https://www.columnx.nl/category/column-van-de-maand/
Nog even aanpassen Redactie.