Een rasechte Amsterdammer en trots op zijn stad. Dat is Michael van der Vlis. Van oorsprong komt hij uit de Pijp, maar zijn bijnaam is niet “Pijporgel,” maar “Drankorgel.” Grappig. Een bijna-bejaarde die bepaald niet stil zit. Waarom zou hij ook? Die geraniums kunnen altijd nog, over een paar jaar. Als hij echt helemaal in de war is. Bovendien heeft hij ook nog best iets te bieden als oud-wethouder die onder andere vervoer en verkeer in zijn portefeuille had. Daarom is hij de voorzitter van ROVER. Hij heeft verstand van vervoer. Deze vereniging die opkomt voor de belangen van reizigers houdt zich bezig met het zo comfortabel mogelijk reizen. Daar komt veel bij kijken. Gemak, betaalbaarheid, op tijd op de juiste plaats zijn en nog heel veel aspecten waardoor het leven van de reiziger gemakkelijker kan worden. Mooi werk. En de ROVER-hoofdman heeft nog een heleboel ROVER-tjes onder zich met wie hij het werk bespreekt. Over het algemeen liefdadigheidwerk dus. O ja? Stel je nou voor, dat Michael van der Vlis mocht kiezen wie er mee zouden mogen reizen in treinen en bussen. Dan zou het een lege bedoening zijn.

Want Michael heeft een column geschreven waar ik, als christen die vaak gebruik maakt van het OV, wel aanstoot aan neem. De column heet: Hoezo integratie? En is te lezen op de site van de Amsterdamse Bestuurskring van de PvdA. Hij schrijft daar o.a.:

“In de ogen van Balkenende moet ik vast op integratiecursus. Ik rijd door rood licht, ik vind het christendom net zo achterlijk als de islam, (…), ik heb de pest aan gelovigen (van welke soort ook), ik ben … Nou ja, enz.”

En verder in deze column schrijft hij:

“Ik ben erg voor waarden en normen. Maar dan in Amsterdam wel graag Amsterdamse waarden en normen. En die zijn niet ingewikkeld: iedereen is een beetje aardig voor elkaar en laat elkaar de ruimte, ‘raar’ mag ook als je er niet teveel last mee veroorzaakt, een beetje last mag ook nog en daarover kunnen schelden hoort erbij, als je het te dol maakt kun je een beuk krijgen. Helemaal niet ingewikkeld en wel het resultaat van de in honderden jaren opgebouwde tolerante cultuur van deze stad, de topkwaliteit van Amsterdam. Daar blijven die gereformeerden met hun handen van af.”

Natuurlijk ga ik niet de hele column citeren, maar ik vind hem dom, smakeloos en een mislukte vorm van humor.
Ik zou Michael willen verzoeken om volledig en ondubbelzinnig afstand van deze column te nemen en zijn diepe excuses aan te bieden. En als hij dit onvoldoende doet, dan vind ik dat hij uit zijn voorzitterschap moet worden ontheven.

Normaal gesproken zou ik zo’n column lezen en denken dat er sprake is van satire, maar onze Michael van der Fles heeft zelf al laten blijken dat satire nou niet bepaald in zijn woordenboek staat. Jammer, je vindt het ergens tussen ‘sake’ en ‘Schotse whiskey’, Michael!

Nee, humor heeft Michael niet. Hoewel? Als hij een borrel op heeft misschien? Dat is dan meteen weer het goede nieuws. Want Michael heeft altijd een borrel op! Dus altijd lachen met die man. Toch ziet hij het niet allemaal even helder meer. Dat kan door de leeftijd komen, maar ik wijt het toch maar aan al die borreltjes van de afgelopen jaren. Hij is een beetje in de war. Want: hij schrijft zelf behoorlijk scherpe columns, maar ontslaat zijn woordvoerder op het moment dat deze onder een pseudoniem een satirische column schrijft. Want dat is “schadelijk voor de vereniging”. Dat Michael in de war is blijkt trouwens ook wel uit het feit, dat hijzélf het pseudoniem van zijn woordvoerder heeft onthuld op het internet! Bovendien schrijft hij in zijn eigen column dat ‘een beetje schelden mag’, maar dat recht is blijkbaar alleen onze Michael voorbehouden!

Michael van der Vlis spreekt zichzelf op allerlei fronten tegen. Zo is hij mede-initiatiefnemer van de site www.tegenhaatzaaien.nl . Deze site is gestoeld op basis van artikel 1 van de Nederlandse grondwet: Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan. Behalve in de columns van Michael van der Vlis. Dan mag je praten over achterlijke christenen en kutmarokkanen. Trouwens, dat hele tegenhaatzaaien-gedoe bleek een fiasco.

De ChristenUnie vermeldt op hun site vol trots de uitspraak van Michael van der Fles dat hun partij het beste voor het openbaar vervoer is. Maar hebben ze Michaels opmerkingen over christenen dan wel eens gezien? Zou de liefde dan nog steeds zo innig zijn? En zouden die gereformeerden volgens Michael trouwens niet gewoon van het openbaar vervoer moeten afblijven? Want hij vindt toch ook dat ze met hun handen van de Amsterdamse cultuur af moeten blijven?

Ja, Michael van der Fles is duidelijk heel erg in de war. En op z’n retour. Jammer, dat de retourtjes nou juist dreigen te worden afgeschaft. Dan maar een enkele reis. Richting bejaardenhuis, waar hij tevreden achter zijn geraniums mag gaan zitten. Ja Michael, mét je borreltje, rustig maar.


DreamOn

DreamOn publiceert sinds 2006 columns op het internet. Zij schrijft over alles wat haar bezighoudt. Vaak (te) breedsprakig, maar dat is een leerpunt! In het dagelijks leven is DreamOn pedagogisch coach en heeft ze haar man, kinderen, familie en vrienden lief.

21 reacties

SIMBA · 27 augustus 2008 op 08:20

Die laatste 2 alinea’s vind ik echt geweldig DO!!

Ma3anne · 27 augustus 2008 op 08:44

Zo wordt de zaak DO, de zaak DODO.
Hee, is DODO niet een anagram van een ander woord?

En DO, lucht het op om deze meneer hier op CX een persoonlijke trap na te geven?

pally · 27 augustus 2008 op 09:38

Hallo Do,
Zie mijn reactie op ‘meer geld voor minder auto’.
Mijn reactie geldt vooral voor stukjes op CX.

groet van Pally

DriekOplopers · 27 augustus 2008 op 09:56

@ Ma3 en Pally:

DreamOn heeft zich nog prima beheerst. Ze kent veel meer vervelende aspecten en voorvallen m.b.t. de heer Van der Vlis, die ze zeer bewust niet in de column heeft verwerkt. Ze heeft zich beperkt tot zaken die open en bloot op internet staan, en algemeen bekende meningen van de externe contacten.

En waarom zou iemand niet de keerzijde mogen opschrijven, als ze van mening is dat haar partner door iemand onrecht is aangedaan?

lisa-marie · 27 augustus 2008 op 10:34

Ik heb het een paar keer gelezen en merkte dat ik op zoek was naar iets anders.
Dit vind ik teveel tegen een persoon gericht en zoals driek hier al opmerkte het is de keerzijde en die mag.
Maar waar ik eigenlijk op zoek naar was is een andere keerzijde.
Er is nogal een orkaan over je/jullie heen gekomen. En net zoals bij een orkaan daar beleef je heftige momenten,komt in het nieuws en daarna wordt het stil in het nieuws terwijl je toch had willen weten hoe iemand het beleefd had.
Ik denk dat ik daar op zoek naar was.

Neuskleuter · 27 augustus 2008 op 11:22

Ik lees hierin wel het verhaal achter het mediacircus. Waar Driek zich probeert in te houden en een subtiele zwiep naar Michael van der Vlis maakt, is Do op een wraakzuchtig oorlogspad, waarin ze zich probeert in te houden door zich alleen op de aspecten te richten die iedereen op internet kan vinden. Dat dit gebeuren een diepe indruk heeft gemaakt, is duidelijk.

De boosheid komt over, de laatste alinea is scherp, de tekst zit goed in elkaar. Ik snap ook dat ColumnX een prima omgeving is om dit te kunnen plaatsen, omdat het vertrouwt overkomt door de vaste leden, die je in meer of mindere mate hebt leren kennen.

Hetgeen dat me hierin tegen staat, is hierboven al beschreven. Deze tekst is vooral een persoonlijke wraakactie. In andere columns gaat het om mensen die gemeengoed zijn: Halsema, Wilders, Anky van Grunsven, ik noem maar wat. Nu kan je stellen dat Van der Vlis door zijn actie ook gemeengoed is, maar daar staat Do in dit geval te dichtbij.

Ik snap dat dit jullie raakt en als schrijvers willen jullie het graag zo van je af zetten. Dat is volkomen begrijpelijk. Maar in dit geval komt het niet gepast over. Het komt beter over als iemand anders zo’n stuk zou schrijven, dan de betrokkenen zelf.

Hoe dan ook, zet ‘m op samen. Niet de hele wereld is tegen Driek, ook al lijkt dat nu misschien even zo 😉

KingArthur · 27 augustus 2008 op 12:03

Do en Do zitten duidelijk samen op een golflengte. Maar ik vind deze noot toch aardig vals klinken en beneden peil.

Dees · 27 augustus 2008 op 18:21

Hmm, als dit stukje dan wel christelijk is, ga ik nog liever op cursus tegen het zaaien van haat. Of begrijp ik nu iets verkeerd… Ik vind het jammer voor jullie wat er is gebeurd. Maar door deze twee stukjes toch weer wat minder. Ik wens jullie sterkte en wijsheid. En een wat minder selectieve blik.

Grtz,

Dees

DreamOn · 27 augustus 2008 op 19:43

Ik begrijp de meeste reacties wel. Daar had ik eerlijk gezegd ook wel op gerekend, maar dat is het me wel waard.
Ik leg Michael naast zijn eigen maatlat. Hij heeft het nodig gevonden om iemand publiekelijk zeer te vernederen. Of je het nu wel of niet eens bent met de column(s) van Driek, het staat los van het werk dat hij voor ROVER deed. Er zijn smerige, politieke spelletjes gespeeld die diep ingehakt hebben in ons persoonlijk leven. Er wordt niet gereageerd op persoonlijke mails, het is alsof Driek nooit voor ROVER heeft gewerkt. En nee, dat kan ik niet uitstaan.
Iedereen maakt fouten. Ook Michael. Waarom zou hij er mee weg mogen komen, en Driek niet?

DO.

arta · 27 augustus 2008 op 20:27

Mijn oma zegt altijd: “Hoe lager iemand jou raakt, hoe hoger je er boven moet gaan staan.”

DreamOn · 27 augustus 2008 op 20:41

@Arta: Dat is inderdaad een heel wijs gezegde. De afgelopen twee jaar hebben heel veel mensen mij laag geraakt, en daar heb ik niks mee gedaan.
Maar nu het mijn partner betreft…en als het dan zo onrechtvaardig gaat allemaal, dan kan en wil ik me echt niet inhouden.

Kees Schilder · 28 augustus 2008 op 11:19

Ik zou die column aan de landelijke media doorspelen.En dan eisen dat Vlisboy zijn baan opgeeft.
Ik bedoel,evenwicht moet er zijn en met slap gelul over haatzaaien en terugtrappen, kom je er niet.
Gewoon doen! Laten zweten die otter.

Dees · 28 augustus 2008 op 11:42

Je zorgt blijkbaar beter voor je partner dan voor jezelf en denkt ook dat er dan meer gerechtvaardigd is, omdat het onzelfzuchtiger is. Helemaal krom vind ik dat, een Moeder Theresa illusie, kromme logica.

Jullie hebben er een nieuwe kans bijgekregen, je zou denken dat het interessanter is nu om te laten zien dat het verdiend is.

En verder hoop ik dat het ophoudt met het emotionele, dodoelijke, huishoudelijke exhibitionisme hier. Zoek dan inderdaad de pers en smijt je modder. Dat is eerlijker dan het op een achterafhoekje van het internet te plempen…

DreamOn · 28 augustus 2008 op 11:46

@Dees: ik snap je vijandigheid niet zo goed, maar dat is aan jou.
Zoals het aan mij is wát ik schrijf, voor wie ik het schrijf, en waarom ik het schrijf. En ook waar ik het plaats.

DO.

Dees · 28 augustus 2008 op 12:07

en aan mij hoe ik daarop reageer.

ik sta niet vijandig tegenover je, al denk je dat, maar ik vind wel dat je een megabordvoorjekop hebt en inconsequent bent met je eigen ‘waarden’.

verder is het wat mij betreft ‘enough already’. veel succes ermee.

Siebe · 28 augustus 2008 op 12:44

Ook bijbels:

‘Aan de vruchten herkent men de boom.’

En die boom hè?
Ik heb hem herkend hoor!
Al lang en breed.

Werkelijk prachtige column dus [i](ik hoop dat het satirisch genoeg overkomt, ik heb daar verder geen verstand van namelijk)[/i].
En nu eens nìet in mijn mailbox, dat is – in alle oprechtheid – het mooiste nog.

S

Nimrod1979 · 28 augustus 2008 op 13:15

Ik heb gemengde gevoelens over deze column. Wat ik wel even kwijt wil, je vergist je best vaak in zijn naam. Dan zeg je ‘van der Fles i.p.v van der Vlis. Toch even beter nakijken voordat je hem post.

:pint:

(vond een luchtige toon wél op zn plaats.)

Neuskleuter · 28 augustus 2008 op 17:54

Nimrod, dat is geen vergissing, dat is spreekwoordelijk 😉 Do bedoelt dat Van der Vlis degene is die de boel zit ’te flessen,’ de bedoel zit te bedonderen. Of was jouw opmerking ook satirisch? 😀

Prlwytskovsky · 28 augustus 2008 op 19:06

Jongens-jongens Do en Dees. Bewaar deze dialogen voor het in café of voor een PM maar niet als commentaar onder een column.

trawant · 28 augustus 2008 op 21:15

Aan DO en Dees

Kom dames staakt het dissen en begin geen polemiek
nu niet meer kissebissen over Vlis en over Driek
Er is nu eenmaal deze keer een toon te hoog gezongen
Dat is nog niet geheel tot huize DoDrie doorgedrongen

‘T is overal gebruikelijk en zeker in dit land
dat je er ook op moet gaan zitten wanneer je je billen brandt

Er hoeft hier niemand dood, een prima omgangsregel toch ?
en zeker niet na drama’s met Fortuyn en met van Gogh

Daarom was ’t wel sjiek geweest als Driek gewoon heel even
zo’n misser met een ruim gebaar voluit had toegegeven

Zo niet dan word je dat heeft de ervaring wel geleerd
bij NOVA en ook elders heel vakkundig gefileerd
en zeker als je achteraf en dat duurt nog wel weken
van schrik en van ontreddering in ongelijk blijft steken

toch is dit incidentje binnen no time oude koek
maar niet meer op CX of de nuance raakt straks zoek
wij vliegen elkaar hier gewoonlijk niet zo naar de keel
dus handje, mailtje, bloemetje en stop het gekrakeel.

DreamOn · 28 augustus 2008 op 22:45

@Trawant: Wat ben je toch een dichter! En toch heb je alles wat je wilde zeggen verstopt in dit gedicht.

@allen: Ik heb alle reacties op me in laten werken en ik begrijp wel, waar ‘m de schoen wringt.
Ja, ik heb een behoorlijk heftige column geschreven over Van der Vlis. En dat is het gevolg van de afgelopen anderhalve week.
Ik wil toch graag benoemen, dat Driek in diverse interviews heeft gezegd dat hij het betreurt dat zijn cynisch bedoelde column als een serieuze bedreiging is opgevat.

NOVA heeft hem benaderd om zijn kant van het verhaal te komen doen in hun programma. Zij hebben hem de idee gegeven dat Femke Halsem de zaken overdreef en dat de satire werkelijk van de column afdroop. Ook wist Michael van der Vlis dat Driek naar NOVA zou gaan. Maar hij had Driek gezegd dat zijn positie bij ROVER niet ter discussie stond. Tijdens het live-programma hoorde Driek van Twan Huijs dat Michael had gezegd dat de positie bij ROVER wél ter discussie stond. Niet echt prettig, als je dit soort informatie tijdens een live-uitzending te horen krijgt.
Toen Driek in de taxi zat, van Hilversum naar Amsterdam heeft Michael een persbericht doen laten uitgaan met de mededeling dat Driek de laan werd uitgestuurd.
Daar zijn verder geen gesprekken over mogelijk geweest, alleen een mailtje.
Dat is natuurlijk niet fair. Driek heeft zelfs niet eens zelf de gelegenheid gekregen om na acht jaar trouwe dienst (ook nog op vrijwillige basis) zélf op te stappen.
Wat je ook van zijn columns vindt: het staat in mijn beleving los van zijn werk als woordvoerder van ROVER. Bovendien heeft Michael destijds zélf op het internet het pseudoniem van Driek prijs gegeven. Dus dat is wel zuur. Michael is altijd op de hoogte geweest van het bestaan van Driek Oplopers en van de columns die hij schrijft.

Ik heb me deels door emotie laten leiden tijdens het schrijven van deze column, maar ik heb het wel heel secuur en weloverwogen gedaan.

Neuskleuter heeft het wel heel goed voor mij verwoord; ja, ik dacht dat ik deze column op cx zou kunnen plaatsen en er ook sprake zou zijn van enige solidariteit. Ik heb me in het cx café al verbaasd over de toon waarop er geschreven is, onder de kop: Even gebeld met…
Een soort lekker-puh gevoel bij sommige mensen, leek het wel. Dat vind ik jammer.

Ik heb toch het gevoel dat columns op CX eerder altijd op de inhoud, taalgebruik, stijl enz. werden becommentarieerd en dat het tegenwoordig meer op de persoon wordt gespeeld. Ook dat vind ik jammer.

DO

Geef een reactie

Avatar plaatshouder