In de supermarkt zoek ik naar de bruine bonen als plotseling een brutale vrouwenstem in mijn oor gilt: “Zeg moet je de nou de sperzies van Hak hebben of van het huismerk?” Ik snak naar adem en kijk naar de bezitster van deze hoge stem. De ‘dame’ heeft een mobiele telefoon tegen het knalrode hoofd gedrukt en graait in de rekken. “Ja, dat scheelt 20 cent. Wat zeg je? Bonduelle? Die maar nemen dan?” De telefoon gaat uit en het knalrode hoofd drupt af met haar winkelmandje. Mijn winkelplezier is in 1 klap vergald. Klanten die hun gsm mee naar de supermarkt nemen zijn een plaag.

Gek toch, dat je de winkel met geen mogelijkheid inkomt met een dampende sigaret, een kwijlende hond, een lekkend ijsje of een actieve gettoblaster. Maar wel met zo’n verdomde mobiele telefoon. De gsm heeft alle fatsoensregels in openbare ruimtes tot in het onuitstaanbare opgerekt.

Neem nou de trein. Lekker rustig je ochtendkrantje lezen, vergeet het maar! “Weet je dat ik gisteravond lekker heb liggen wippen met Juliëtte van de kantine?”, vraagt een jongeman tegenover me. Neen denk ik en ik wil het niet weten ook. “Ik durf het niet tegen mijn vrouw te zeggen”, roept hij in zijn telefoontje. “Want je weet hoe snel jaloers ze is. Maar die Juliëtte die kan er wat van. Sappige details spatten door de ruimte.

Het is niet zo gek dat in Frankrijk onlangs een wet is goedgekeurd, die het gebruik van gsm-blokkeerinstallaties in openbare ruimten mogelijk maakt. ALs je die in een theater of conferentiezaal inschakelt, kan geen enkele gsm nog telefoontjes ontvangen. Zelfs naar buiten bellen kan ook niet en daarom werkt men aan een verfijning om in geval van nood toch 112 te kunnen bellen. Zoiets is in de winkel, maar ook in het park, een restaurant, op de werkvloer, op het schoolplein of in het zwembad natuurlijk ondoenlijk. Je kunt daar geen blokkeersysteem op los laten zonder allerlei noodzakelijk gsm-verkeer te ontwrichten.

Maar de gsm-drager kan wel leren zijn fatsoensnormen bij te schaven ten gerieve van zijn medemens. Begin eens in openbare ruimten met het uitzetten van je ringtone. Niet iedereen vindt de nieuwste Britney, een ‘grappige’ kanarie of het geschreeuw van copulerende varkens even fijn om te horen. Zet gewoon de trilfunctie aan. En de nummerherkenning, dan kunt u zometeen in uw eigen auto of thuis even terugbellen. Of laat uw voicemail aan. Belangrijke berichten bereiken u snel genoeg, als u straks klaar bent met uw boodschappen. Weest tenslotte niet bang om eens lekker zonder dat mobieltje boodschappen een boodschap te doen of naar de kapper te gaan. En..informeer gewoon even van tevoren welke sperzies uw lief graag wil.

Of vrijen we straks ook met een mobiel aan ons oor?


44 reacties

Mosje · 22 februari 2005 op 11:27

[quote]Of vrijen we straks ook met een mobiel aan ons oor?[/quote]Jazeker. Ik doe het wel eens. Maar niet in de supermarkt.
😛
Dat jij dat ook lekker vindt. Bruine bonen bedoel ik.

pleuro · 22 februari 2005 op 11:29

[quote]Of vrijen we straks ook met een mobiel aan ons oor?[/quote]

Nooit van TelSeks gehoord prikkels? 😀 😀
(een aanrader bij lange afstand relaties!)

Mosje · 22 februari 2005 op 11:30

He verdorie Pleuro, moet je nou ook alles prijsgeven?
😛

Dinah · 22 februari 2005 op 11:35

[quote]Zet gewoon de trilfunctie aan[/quote]
Heb je wel eens bedacht wat dat voor een acties teweeg brengt??

[quote]Of vrijen we straks ook met een mobiel aan ons oor[/quote]

Zie hier dat krijg je er dan van 😛

Je wil mij toch niet gaan vertellen dat je zelf niet meer mobiel bent?

prikkels · 22 februari 2005 op 11:48

Heb nog wel een heerlijk ouderwets receptje voor je Mosje. Om je pootjes bij af te likken. 😉 😉

Ab · 22 februari 2005 op 11:48

Hoi Prikkels,je hebt helemaal gelijk.En wat ik storend vind zijn die mannen die winkelen met een mobieltje aan hun oor voor de intructies van het thuis front, neem godver, gewoon een briefje mee.Trouwens de trilfunctie is ook niets,als die winkelende huisvrouwen dat in de gaten krijgen,word je gek van het gezoem en gekreun,je weet niet wat voor prikkels dat geeft, groetjes ab

prikkels · 22 februari 2005 op 11:50

Jaha, gehoord wel. Grijns. De afstand tussen mij en mijn partner is gelukkig 0 centimenter als we in bed liggen. 😛 😛 😛

Mosje · 22 februari 2005 op 11:52

[quote]De afstand tussen mij en mijn partner is gelukkig 0 centimenter als we in bed liggen.[/quote]De afstand tussen mij en mijn partner is zelfs negatief wanneer we in bed liggen, als je begrijpt wat ik bedoel.
😛

prikkels · 22 februari 2005 op 11:53

Hoi Ab, ehh misschien kunnen ze niet lezen?

Ik weet dat ik zo’n functie heb op mijn mobiel, maar heb deze functie nog nooit kunnen vinden. 😛 😕 😕 😛 😉

Ma3anne · 22 februari 2005 op 12:03

Ik heb nog niet zo lang een mobieltje en vergeet hem altijd mee te nemen. Heb dus nog heel wat storend gedrag in te halen.

Bij welke supermarkt winkel jij, Prikkels?

Ab · 22 februari 2005 op 12:05

Weet het echt niet? Je weet niet wat je mist.Ik weet het alleen bij Nokia,dus als je Nokia hebt weet ik het wel. ab

Mosje · 22 februari 2005 op 12:05

Hou jij ook al van bruine bonen Ma3?
Tjonge…..

prikkels · 22 februari 2005 op 12:06

Hoi Ma3anne,

Tja ga de laatste tijd eigenlijk ernstig vreemd. Was eerst zo trouw als een hond aan de Konmar. Daarna noodgedwongen de C1000 moeten bezoeken. En nu in deze grote stad waar ik woon, kan ik zelfs kiezen uit 3 supermarkten en allemaal op loopafstand.

Ik heb mijn mobiel al jaren, eigenlijk sinds ik voor mezelf ben begonnen, maar weet nog steeds niet alle ins en outs. Maar genoeg om hem fatsoenlijk te gebruiken. Grijns… 😉 😉 😛 😛 😕

prikkels · 22 februari 2005 op 12:08

Ab,

Hand op mijn hart. Echt niet. Ik heb een Imode beest. Met blaf.

Mosje · 22 februari 2005 op 12:10

[quote]Ik heb een Imode beest. Met blaf.[/quote]Zo heb je me nog niet eerder genoemd Prikkels.
Errug lief…..

Ma3anne · 22 februari 2005 op 12:13

@Mosje: Nee, ik wilde Prikkels niet bij de bruine bonen storen, maar bij de zuivel.

@Prikkels: Volgens mij is die supermarkt bij ons in de buurt… in een stad die met een D. begint?

Edit: Het lijkt wel mobiel telefoneren hier. Zo snel gaan de berichtjes.

Ab · 22 februari 2005 op 12:15

nou Prikkels,kan ik je niet van dienst zijn ik heb een nokia met miauw.Moet die koppen zien als dat geluid uit mijn jaszak komt.Vooral als ik met mijn inspectie werk bezig ben,waar ik 24 uur per dag voor stand by ben. ab

Mosje · 22 februari 2005 op 12:17

[quote]Edit: Het lijkt wel mobiel telefoneren hier. Zo snel gaan de berichtjes.[/quote]Wist jij dat ColumnX een trilfunctie heeft Ma3? Knopje nog niet gevonden?

prikkels · 22 februari 2005 op 12:22

Zuivel, zuivel?? Ok. Ik drink geen melk, haat yoghurt, toetjes kunnen mij ook al niet bekoren. Kaas dat wel, bij de vleet en in allerlei soorten en maten.

En Ma3 jij mag niet meer raden.

Heb een heerlijk receptje voor jullie neergezet in het Forum Café.

Mosje: dat komt omdat je zo lief tegen me blaft.

Aan allen: ok leuk deze onderdingesjes, maar wil toch ook graag weten wat jullie van de column vinden, qua opbouw en inhoud ter lering en ter vermaak. 😛 😛 😕 😕 😉

Mosje · 22 februari 2005 op 12:38

O, je column? Helemaal vergeten er commentaar op te geven. Nou, eerst maar eens lezen waar hij over gaat.
😉

Ab · 22 februari 2005 op 12:39

Prikkels goed geschreven, loopt goed. ab

Ma3anne · 22 februari 2005 op 12:53

Over de column:

Je schrijfstijl vind ik helder en lekker leesbaar. De onderwerpen supermarkt en mobiele telefoontjes zijn hier al vaker beschreven, maar maakt niet uit. Deze kan mooi in de CX-supermarktcolumnbundel, als die uitkomt. Daarin misstaat hij absoluut niet!

Mosje · 22 februari 2005 op 12:56

Alle gekheid even op een stokje, en serieus commentaar.

De opbouw van je column is goed. Je beschrijft een ervaring, en vervolgens geef je er je mening over. Heel klassiek, maar werkt goed.
De laatste zin is erg prikkelend, en geeft aanleiding tot veel reacties hier, maar komt een beetje uit de lucht vallen. De zin sluit niet erg mooi aan bij wat je voorafgaand schreef.
[quote]Weest tenslotte niet bang om eens lekker zonder dat mobieltje boodschappen een boodschap te doen of naar de kapper te gaan.[/quote]Achter “Wees” hoort geen “t”, en er staat een doublure in deze zin: “boodschappen een boodschap”. Dat soort foutjes maak ik ook, maar haal ze eruit door wat ik schreef een dag te laten liggen, en daarna nog eens kritisch door te lezen.

Dinah · 22 februari 2005 op 13:00

Zeg AB gaat het lekker zo hier op ColumnX???

Ik heb een samsung waar ik gelukkig wel de trilfunctie weet te vinden 😛

Dinah · 22 februari 2005 op 13:00

Je column is goed geschreven, haal je frustratie er zo uit.
Tip van Mosje is inderdaad goed, laat je column een dag liggen en lees hem daarna nog eens, zie je ook eventuele fouten.

en aan AB: gatverdamme wat loop jij te slijmen zeg, randviool 😀

prikkels · 22 februari 2005 op 13:03

Ik ga het proberen. Ben meestal zo’n opwellingschrijver. Ik tik hem direct bij de columns. Ben in elk geval blij met de opbouwende kritiek, daar kan ik van leren.

Tnx

Mup · 22 februari 2005 op 13:21

Tips heb je al gehad, goeie tips ook, waar ik meteen wat van meepik. 😉
Inhoudelijk ben ik het grotendeels met je eens, maar vind dat het niet alleen voor gsm’s telt. Kan me zelf ook zo ergeren aan mensen die je treft, op school of werkplek, die denken dat goedemorgen of gedag zeggen geld kost, en daarom maar niets zeggen,

Groet Mup.

WritersBlocq · 22 februari 2005 op 13:39

heb genoten van je column EN van de reacties!

Ma3anne · 22 februari 2005 op 13:49

Voelde iets trillen. Waren jullie dat?

Mosje · 22 februari 2005 op 13:52

Nee Ma3, dat waren de bruine bonen van gisteren.
😛

prikkels · 22 februari 2005 op 14:25

Verlegen misschien?

Neen ben het helemaal met je eens. Alsof je ze een oneerbaar voorstel doet. Vriendelijkheid kost niets.

pleuro · 22 februari 2005 op 16:15

Misschien had je de titel kunnen verandere in disconnecting Shopping of zoiets. Mobiel fatsoen vind kan je veel kanten mee op. Geen seks op de rollator onder het viaduct bij afslag 13, geen orale seks op de motor tijdens een toerritje etc..

Verder een leuke column

Dees · 22 februari 2005 op 16:17

Ik heb er ook zo’n hekel aan als mensen – alle fatsoensnormen ten spijt – teveel lawaai maken…

Je column is dus best herkenbaar. Een klein puntje als toevoeging, ik zou een waardeoordeel als ‘brutaal’ niet snel gebruiken, dat klinkt alsof je jezelf ver boven die vrouw verheven voelt. En als dat al zo is, dan nog komt het niet heel sympathiek over in een column. Misschien heb je er iets aan!

Groet,

Dees

Ma3anne · 22 februari 2005 op 17:58

Deze column heeft al 833 hits. Absoluut record volgens mij. 😀

KingArthur · 22 februari 2005 op 18:21

De opbouw van je column is gewoon goed en ik ben het ook volledig eens met de inhoud. Leerde hier ook wat van want het was me niet bekend dat er in Frankrijk een systeem is dat het mobiele telefonieverkeer kan blokkeren. Ik zou hier een directe voorstander van zijn om het meteen hier in te voeren (maar dan ook overal).

Hoewel deze mobiele shit mijn brood is ben ik nog steeds blij dat ik niet ik het bezit ben van zo’n ding en mis hem ook voor geen meter.

Persoonlijk vind ik je column wel wat ‘vlak’ of ‘braafjes’. Er mag wat mij betreft meer pit in, een iets extremer stellingname. Maar goed dat is ook een kwestie van smaak. Ook ben ik het eens met Pleuro, de titel had beter gekund en je uitsmijter komt, voor mijn gevoel, een beetje uit de lucht vallen en had denk ik beter gekund.

Begrijp me niet verkeerd, ondanks mijn opsomming, gewoon een goede column.

Groet

prikkels · 22 februari 2005 op 19:21

Ik ben oprecht blij met alle opbouwende kritiek. Het is leerzaam en dat is de bedoeling. Deze 2 columns die ik hier nu ten beste heb gegeven zijn buiten 1 editorial mijn eerste schrijfpogingen.

Uiteraard heb ik wel geschreven, maar dat was ter eigen lering en de vermaeck. Niet voor andermans ogen dus. Maar deze site daagt en nodigt uit en ik doe er van harte aan mee.

😛 😛 😛 😕 😕 😉

Ab · 22 februari 2005 op 19:25

Dinah wat nou slijmen, kwam regelrecht uit mijn hart.Kan jij dan op afstand kijken.Dat mijn toetsen bord vol met kwijl zat. En ik ging lekker op cx.Ik comuniseer liever met vrouwen dan met mannen,uitgezonderd jouw man. vrientjes ab.

Ab · 22 februari 2005 op 19:33

Gaat goed Prikkels gefeliciteerd, al 860x gelezen.ab.

Mosje · 22 februari 2005 op 21:21

[quote]Deze column heeft al 833 hits. Absoluut record volgens mij.[/quote]Nee Ma3, kijk maar eens bij mei 2004: “Naaktstrand”.
Heel veel hits betekent niet veel gelezen. Als mensen reageren en weer terugkeren om te kijken hoe anderen reageerden, dan levert dat erg veel hits op, maar dat zijn nog geen unieke lezers.
Naaktstrand trekt veel “kijkers” via zoekmachines.

Mosje · 22 februari 2005 op 21:24

En deze 40e reactie schrijf ik om Mauritz jaloers te maken.
😛

pepe · 22 februari 2005 op 21:45

Ik probeer me vaker te vermaken in de supermarkt. Ergeren lost weinig op en ik vind het soms ook erg lachwekkend hoe mensen zich gedragen.

Geintje gaat er ook altijd wel in bij de meeste mensen. Bij een vraag in hun mobiel wil ik ook wel eens spontaan antwoord geven. Lachen man!!

Ma3anne · 23 februari 2005 op 04:03

[quote]Heel veel hits betekent niet veel gelezen.[/quote]

Mosje, bedoel je
a. Heel veel hits betekent niet: veel gelezen.
of
b. Heel veel hits betekent: niet veel gelezen.

Dees · 23 februari 2005 op 19:30

Zie: [url=www.focus-in.nl]nog meer reacties[/url]

JAB · 24 februari 2005 op 12:58

[quote]Of vrijen we straks ook met een mobiel aan ons oor?[/quote]
Waarschuw me als het vrijen per mobiel gaat plaatsvinden.

Verder een heel herkenbaar item. Persoonlijk ben ik iemand van het briefje en soms van de spontaniteit, hetgeen het thuisfront af en toe in rep en roer brengt, maar gelukkig lusten ze bij mij thuis niet alles, waarvoor mijn maag dan weer dankbaar is.
Verder nog een tip: doe je boodschappen per mail. Bij sommige supermarkten kan dat. Het scheelt een boel ergernis.
JAB

Geef een reactie

Avatar plaatshouder