Afrika bestaat eigenlijk niet uit landen. Al sinds de Portugezen daar huis gingen houden in de 15e eeuw is het volksverhuizing op volksverhuizing, al 6 eeuwen lang. Eind 19e eeuw hebben de West Europese overheersers onderling de gebieden herverdeeld en lukraak grenzen getrokken; volkeren doormidden klievend en samenvoegend. Het ligt nogal voor de hand dat dit niet helemaal lekker gaat samen. Ergens is het een populaire maar knap smerige truc om vervolgens te gaan lopen mekkeren over zaken als; democratie, rechtstaat, goed bestuur en mensenrechten. Wat moet een regering van zo’n land nou als ze helemaal geen volk heeft? Het valt prima te verkopen voor de eigen Westerse Toko die landen onder druk te zetten met ontwikkelingsgeld en handelsafspraken. Tenslotte is het een puinhoop daar en ons systeempje werkt hier zo in elk geval een stuk beter dan wat ze in donker Afrika hebben. Toch hoef je er niet raar van op te kijken dat je dan “leiders” krijgt die het wel best vinden en vooral geweld gebruiken om hun eigen harem op te bouwen.

In Congo is iets meer aan de hand dan alleen dat. Prinses Mabel vertelde woensdag dat handel in goud en diamanten de burgeroorlog financieren, maar het volgende verhaal is iets duidelijker. In onze techno samenleving gebruiken we allerlei speelgoed wat foefjes uit kan halen zonder dat er een snoer aan vast zit. Vooral duur spul waarvan je graag hebt dat het betrouwbaar is heeft daarvoor kleine batterijen nodig die liefst lang meegaan en veel stroom leveren. Zo’n accu wordt niet meer gemaakt met elektronische schakelingen maar met metaalpoeder met bijzondere eigenschappen. Dat spul wordt gewonnen als erts en is zeldzaam en duur.

Inderdaad, een kwart van de wereldvoorraad bevind zich in de vulkanische grensstreek van Congo met Ruanda, een lap grond pakweg zo groot als Nederland. De mensen die het verhandelen komen niet uit Congo, want daar is al jaren een burgeroorlog tegen een dictator aan de gang en dus chaos. Hun buren weten de boel beter te organiseren. Ze ronselen mensen om in dat onherbergzaam gebied aan de loop van een geweer dat erts uit rivierbeddingen te bikkelen. Om die slaven te eten te geven wordt alles wat los en vast zit afgeschoten waaronder de beschermde berggorilla. Voor de logistiek is het wel zo handig het plaatselijke oerwoud te trimmen en zo een van de grootste longen van de aarde te verstikken. Omdat dergelijke gasten geen arbeidsloon hoeven te betalen en ook niet aan een CAO gebonden zijn is de verkoopprijs van dit spul relatief schappelijk te noemen. Tja en waar komen die wapens ook weer vandaan?

Deze praktijk is al heel lang bekend en in België, de vroegere baas daar, bestaat ook een vereniging om toe te zien op eerlijke handel van dat erts. Dit erts heet Coltan en het wordt, zoals wel viel te raden, zoal gebruikt in laptops, digitale camera’s en mobieltjes. Een prima idee van die club van Mabel is om bedrijven te bewegen de herkomst van hun grondstoffen te publiceren. Net als bij keurmerken en codes bij voeding kan een klant dan zijn eigen verantwoording nemen door bepaalde merken niet te kopen. Dit verhaal maakt ook duidelijk waarom inzamelingsacties voor afgedankt techno spul zinvol zijn. Van mij mogen kranten ook wel aan informatie gaan doen door dergelijke verhalen te publiceren.


15 reacties

Mosje · 14 juli 2005 op 12:28

Wist er eerlijk gezegd niets van. Van dat goedje.
Duidelijk en helder geschreven. Heel informatief. Eigenlijk meer een essay’tje dan een column, maar niettemin met genoegen gelezen.

bert · 14 juli 2005 op 12:56

Ook voor mij is dit totaal nieuwe informatie.
Bedankt emaessen.
(hoe ben je eigenlijk aan deze aparte nickname gekomen, of heet je gewoon e. maessen)

    emaessen · 8 oktober 2016 op 21:46

    Eric voor jou en als je u of meneer zegt ga ik jou de ADAT uitleggen. Mocht ik in de stemming zijn stel ik me als Maarten! voor daar kom ik aardig meeweg.

KawaSutra · 14 juli 2005 op 13:37

Leerzaam en prima geschreven column.
Wat mij betreft geschikt voor de dagbladpers want ik denk dat er maar weinigen van deze praktijk op de hoogte zijn.

Dees · 14 juli 2005 op 14:10

Tsja, ik sluit me maar eens aan. Bij Kawa, opsturen die column!

Grtz,

Dees

emaessen · 14 juli 2005 op 15:35

Bedankt voor alle lovende woorden.

Helaas ligt de oplossing voor de hand: Richting Kinshasa ligt er zo’n 1000 mijl oerwoud en dat houdt zo’n beetje op richting Ruanda. Een mooie eerste stap van die beroemde reis zou dus zijn, die lap grond te verkopen.

Kortom; ik wordt een beetje ziek van politiek (en vriendjes-politiek in de media).

Ma3anne · 14 juli 2005 op 16:59

Goed dat je dit onder de aandacht brengt.
[url=http://www.digischool.nl/ak/2efase/coltan.shtml]Digischool[/url] heeft er een aantal pagina’s aan gewijd. De moeite waard om te lezen.

Ik word steeds misselijker als ik dit soort dingen lees. Zo’n oorlog in Congo/Rwanda een ‘vergeten’ oorlog? Welnee. De financiële belangen zijn te groot dan dat de VN of welk westers land dan ook in zou grijpen. Om nog maar te zwijgen van het overige mensen- en dierenleed dat wordt aangericht.

Raindog · 14 juli 2005 op 18:12

Inderdaad, zeer informatief. Goed geschreven en daardoor bijzonder prettig om te lezen. De informatie komt dus over kortgezegd. Dat is op zichzelf al een bijzondere prestatie bij zo’n relatief ingewikkeld onderwerp.
Ik ben het met Mosje eens waar het gaat om essay-achtig vs. column. Als je er volgende keer een [i]’twist'[/i] in weet te leggen heb je volgens mij een kei van een column in plaats van ‘slechts’ een erg goed stuk.

Domicela · 14 juli 2005 op 18:22

[quote]Kortom; ik wordt een beetje ziek van politiek [/quote]

Die indruk had ik al … vond dit verhaal al een stuk beter te verteren dan je vorige!

Li · 14 juli 2005 op 18:43

Ik sluit me bij de vorige reacties aan. Lekker leesbaar en zeer informatief stukje.

Li

Troy · 14 juli 2005 op 18:56

Dit is inderdaad overduidelijk een essay. Niets mis mee, want mijn “columns” vallen ook niet altijd onder de noemer column. Een informatief maar toch redelijk droog stuk. Ben het wel volstrekt eens met je conclusie en ik heb in ieder geval weer iets geleerd. Dank daarvoor.

Grt Troy

sally · 14 juli 2005 op 21:24

Ik kan niet anders dan me aansluiten bij de rest.
Mooi, voor iedereen goed te begrijpen informatief stukje.

groet
Sally

Louise · 14 juli 2005 op 21:44

En zo werd de donderdagavond voor mij een uitermate leerzame avond 😉
Duidelijk geschreven.

KingArthur · 14 juli 2005 op 22:10

Ja, goed stuk. Ema of is het toch E. Maessen :-), nooit te vroeg in oplossingen denken want snelle oplossingen liggen het meest voor de hand en kunnen daardoor het minst opleveren.

Gewoon naar een krant sturen deze tekst.

    emaessen · 8 oktober 2016 op 21:59

    Llink bood uiteindelijk een opening (de nieuwe omroep) hun oudjaars uitzending bestond uit de top van een stuk of 40 onderwerpen in de wereld, deze stond er niet bij en je kon zelf onderwerpen aandragen. Ik heb hem ingezonden en hij kwam te laag. Later hebben ze daar, de Virunga delta, met een eigen cameraploeg bezocht en twee uitzendingen van een uur aan besteedt op een publiek kanaal. Het is opgepikt door studenten van De TU Delft en uiteindelijk is er nu ook een versie met een andere accu op de markt waar gegarandeerd geen bloedgeld in zit. Met een beetje mazzel komt op een paar tientjes extra neer maar dan vrij van slijtmijt (Toonder)

Geef een reactie

Avatar plaatshouder