Flessen bleekmiddel en thinner zien er binnenkort saaier uit dan saai. Nu is de verpakking van schoonmaakmiddelen nog te vrolijk en daardoor aantrekkelijk voor kleine kinderen. Ieder jaar weer raken er 7.000 (!) koters gewond door een slok uit een verkeerde fles. Moeder let even niet op, terwijl ze op zaterdagochtend in de toiletpot hangt en hupsakee. Daar verdwijnen twee slokken ammonia in het tere strotje van Uk. Honderden peuters belanden zo in het ziekenhuis. Chloor brakend met een blauwe tong. Of hevig hoestend met een brandend slokdarmpje. Die stralend schoon is, dat wel. In elk geval ziet de stichting Consument en Veiligheid voldoende reden om een campagne te starten tegen aantrekkelijke verpakkingen van chemische stoffen. De rode tekst, de gele achtergrondkleur, het is allemaal te verleidelijk voor de kleintjes. Voor je het in de gaten hebt, grijpen ze naar de fles. Saai en degelijk. Dat wordt het credo.

De campagne betekent natuurlijk een ramp voor de schoonmaakindustrie. Reclamejongens zitten met de handen in het haar. Hun commercials waren al ondraaglijk voor de kijker en dat wordt alleen maar erger. Neem Mr. Muscle. Deze olijke schoonmaakheld schiet op de kijkbuis met een bontgekleurde fles wondermiddel radeloze huisvrouwen te hulp. Met zijn cape en oranje torso stuitert hij door de keuken en verwijdert een vetlaag van het fornuis. Net zo makkelijk. Mr. Muscle verschijnt in beeld en ik denk altijd maar één ding: zappen. Nu. Hoe moet dat als deze Superschrobber straks zijn goedje aanprijst, verpakt in een oerdegelijke witte fles? Zijn schoonmaakspul verkoopt dan voor geen meter meer. En dat allemaal door ellendige hummeltjes, die hun fopspeen ruilen voor een fles Cilit Bang.

Giftige poetsmiddelen in saaie verpakkingen betekent minder ongelukken met peuters, zo meent de stichting. Dat valt nog te bezien. Kijk naar een doorsnee speeltuin in een willekeurige buurt. Zo één met een felrode schommel, een gele glijbaan en een blauwe wipkip. Leuk voor de kleintjes. Zodra ze de aantrekkelijke speeltoestellen in hun viziertje krijgen, vliegen ze er dolenthousiast op af. Hoeveel van die dreumesen zouden er jaarlijks op de Eerste Hulp behandeld worden, na een tuimeling van de wipkip? Teveel denk ik. Maar ze hadden die krengen ook gewoon mat grijs moeten schilderen en er degelijke sjorbanden op moeten monteren! Onaantrekkelijk en saai, maar in elk geval fors minder ongevallen.

Categorieën: Actualiteiten

7 reacties

Mien · 8 april 2011 op 07:24

.

Dat geeft een mooi contrast. Van reclamejongens grijze muizen maken.

Ach ja, en elk nadeel heb z’n voordeel om maar eens een kleurrijke superheld aan te halen.

Met zo’n verbrand strotje kunnen de kindjes niet meer zo hard huilen. :pint:

[b][url=http://www.awise.org/files/productsimages/BS_C/20783.jpg]Mien Muscleman[/url][/b]

Meralixe · 8 april 2011 op 08:08

Ik begrijp de brug naar de speeltuin niet.
Men kan de voorzorgsmaatregel om 7000 ongevallen terug te schroeven toch niet verwerpen omdat er in de speeltuinen ook ongevallen gebeuren?
Maar, verder wel met veel zin voor humor geschreven hoor!!!
“Die stralend schoon is, dat wel”

SIMBA · 8 april 2011 op 08:14

Ik had dit nieuwsitem even gemist, gelukkig hebben we Kwiezel!
Ik ben vóór kleurige flessen hoor, poetsen is al zo saai, als dan ook nog eens de flessen saai worden…… 😀

LouisP · 8 april 2011 op 10:17

Kwiezel!!!

Oh, wat is deze sterk zeg! origineel en keigoed geschreven….precies de goeie toon!
“En dat allemaal door ellendige hummeltjes, die hun fopspeen ruilen voor een fles Cilit Bang.”
Top!
“Voor je het in de gaten hebt, grijpen ze naar de fles. Saai en degelijk. Dat wordt het credo.”
Top!

Schitterend opgemerkt. Ik vind die brug naar de speeltuin erg goed gevonden…ver doorgedacht..erg goed!
Dit is gewoon Kwiezelig..
Puntje van kritiek:Titel
Louis pals

arta · 9 april 2011 op 19:49

Ouders kunnen besluiten om die kleurige flessen in de kastjes bóven het aanrecht te bewaren…

Goed geschreven weer, Kwiezel. Scherp en alert!

sylvia1 · 9 april 2011 op 20:00

Goede column Kwiezel!! Laten we snoep dan ook vieze kleurtjes geven, is ook maar slecht, toch.

Ferrara · 10 april 2011 op 22:04

Die stuiterbal prijst dat goedje alleen maar aan, steekt niet eens de handen uit de mouwen… en moeder de vrouw heeft het weer gedaan, hangt boven de toiletpot en let even niet op. 😉

Geef een antwoord