Laten we vandaag allemaal eens heerlijk politiek correct zijn. We gaan iedereen vertellen wat ze horen te doen en vooral wat ze niet horen te doen. En vervolgens gaan we lekker iets anders doen. ‘Gij zult niet doden.’ Het is een christelijk gebod. Tenminste, ik ken het van mijn christelijke opvoeding. Maar het staat in het oude testament van de Bijbel en die is ook van de joden. Dus de Thora leert niet te doden, maar dan in een andere taal geschreven. En ergens heb ik begrepen dat moslims dezelfde voorouders hebben als de joden. Abraham en zo. En zij kennen ook de profeet Jezus. Slechts voor de christenen is hij de verlosser. Voor de joden en de moslims is het een doodgewone profeet. Het nieuwe testament begint bij Jezus, dus dan staat in de Koran ook het oude testament, maar dan in een andere taal geschreven. Iedereen is dus geleerd niet te doden.
Christenen noemen hem ‘God’ met een hoofdletter, want het is een naam. Joden noemen hem ‘JHWH’, terwijl deze naam uit eerbied weinig uitgesproken wordt. In plaats daarvan gebruiken zij onder andere ‘Elohiem’. Moslims noemen hem ‘Allah’. Opvallend is dat het Hebreeuwse Elohiem en het Arabische Allah etymologisch aan elkaar verwant zijn. Er lijken meer overeenkomsten dan verschillen te zijn tussen beide bevolkingsgroepen, en zo krijg je ruzie over nuances en details. Het Midden-Oostenconflict is dus eigelijk een luxeprobleem.
Nu zitten wij, van oorsprong christelijke, westerlingen op veilige afstand van alle dood en verderf, maar wij gaan ze wel vertellen wat ze daar moeten doen en vooral wat ze niet moeten doen.
Gij zult niet doden.

Een mug. Het is net als een mug die uren lang boven je hoofd zweeft, terwijl jij probeert te slapen. Het zoemen is al irritant genoeg, maar als je het negeert door je hoofd even onder de deken te stoppen, val je vanzelf in slaap. Het is de wetenschap dat zij je wel eens zou kunnen steken, dat maakt dat je de mug gaat haten. Zeker als je de volgende ochtend wakker wordt en inderdaad een jeukende bult op je elleboog hebt. En op je been. En op je bil. En op je rug. En op je buik. Haat, pure haat.
De volgende nacht, wanneer hetzelfde gezoem, van waarschijnlijk dezelfde mug zich boven je hoofd bevindt, begint het gevecht. Het licht gaat aan en met de Volkskrant van de vorige ochtend jaag je op alle muggen die je hoort, ziet of denkt te zien. Dood moeten ze, want als er ook maar één over blijft, dan zal die je wakker houden. Allemaal moeten ze dood, en eigenlijk ook alle miljarden andere muggen die zich buiten bevinden. Zij vuile, misselijkmakende boodschappers van malaria en jeuk. Dood. Dood. Dood.
Genocide is zo gek nog niet.

De Hezbollah is een mug voor de Israëlieten. Zolang ze niet dood zijn, blijven ze irritant zoemen, en steken ze af en toe dagelijks met driehonderd Katyusha raketten. JHWH zegt, gij zult niet doden. Israël bombardeert ondertussen Libanon. Allah zegt, gij zult niet doden. Hezbollah schiet ondertussen Katyusha’s op Haifa en anderen.
Was Adolf Hitler eigenlijk religieus?

[i]Cor Jan van Zwol[/i]

Categorieën: Actualiteiten

9 reacties

Eddy Kielema · 9 augustus 2006 op 13:15

Gelukkig een actueler onderwerp dan de verkiezingsstrijd bij de VVD! 😉

KingArthur · 9 augustus 2006 op 15:01

Mooie vergelijking.

madena · 9 augustus 2006 op 15:05

Heel sterk.

Het geeft alleen nog geen reden om dat ook de rest van het volk om te leggen. Laat ze het probleem Hezbollah intern oplossen met de hulp van extra troepen.
Ja we kunnen het goed vertellen. 🙂

klapdoos · 9 augustus 2006 op 17:48

Het is zo, wij kunnen het allemaal zo lekker vertellen en zo heerlijk genuanceerd oplossen maar niet heus..Maar wij wonen daar niet, wij zitten niet middenin de geluiden van weer een raket, weer beschietingen op straten. Weer ambulances, en ga maar even door.
Een ding weet ik zeker…het echte nieuws is hier geen nieuws in Europa, omdat wij dat gewoon niet te zien of te horen krijgen….Maar dat is altijd al zo geweest. Staat er ergens ook niet in de bijbel dat de derde wereldoorlog in het Midden Oosten begint? Of was dat Nostradamus?
Groetjes van leny

KawaSutra · 9 augustus 2006 op 17:54

Hitler geloofde alleen in zichzelf dus jouw theorie gaat volgens mij niet altijd op. Nietemin vind ik dit weer een van je betere columns, met interesse gelezen.

Ma3anne · 9 augustus 2006 op 19:09

Het begin van veel ellende is irritatie. Dat heb je goed zichtbaar gemaakt in deze column. Hoe groot de gevolgen van die irritatie kunnen zijn, zien we dagelijks op het journaal.

Daarom denk ik dat de oplossing is om irritaties uit te praten, voordat ze grotere vormen gaan aannemen. Alleen, hoe doe je dat als het al uit de hand is gelopen? 😮

Mug · 11 augustus 2006 op 15:02

Mooie vergelijking, al kom ik er niet zo mooi vanaf…:-D

Ik ben bang dat de problemen in het Midden-Oosten niet zomaar op te lossen zijn,niet alleen Israel vs Libanon, maar ook Israel vs Palestijnen en andere problemen. Daarvoor is de bemoeienis van het Westen vroeger en nu al veel te ver gegaan. Waar twee partijen vechten hebben er twee schuld, dus is iedereen even fout, niemand mag doden van zijn geloof. Het is alleen geen eerlijke strijd, en zal dat nooit zijn, Israel is een mug die een beschermend handje boven zijn hoofd heeft met heel groot ‘VS, sponsored by many oil companies’ erop.
Het is moeilijk oordelen over dit soort conflicten, vooral in het midden-oosten. Dat we maar de helft van de informatie krijgen, en daarvan de helft weer gemanipuleerd is, zoals al gezegd, klopt helemaal. Voor geinteresseerden: lees ‘Het zijn net mensen’ van Joris Luyendijk.

DreamOn · 12 augustus 2006 op 00:25

Maar in de bijbel staat ook: in het geval van oorlog heeft de overheid het recht om het zwaard te hanteren.

CJvZ · 13 augustus 2006 op 19:54

Jezus wat hypocriet! Dat is dan mijn gedachte. Eerst geweld veroordelen met bijbel als argument en vervolgens met diezelfde bijbel goed praten. Dan mag je het bijbel argument toch niet meer serieus nemen. Maar goed, zij die erin geloven doe het wel. Een actie van een ander wordt met de heilige boeken veroordeeld, eigen acties worden ermee verdedigd.

Het is precies zoals ik al zei in de inleiding van mijn column!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder