Onlangs ging het Klokhuis over honderd jaar radio. Honderd jaar. Hoe maak ik een kleuter duidelijk wat honderd jaar is, als het dutje van Doornroosje op een Disney DVD in een paar minuten voorbij vliegt. Ineens wist ik het: honderd keer vuurwerk. Honderd keer oud en nieuw. Dat sprak aan, haar gezicht sprak boekdelen. ColumnX bestaat drie jaar. Dat is lang. Zeker voor een internetsite die afhankelijk is van vrijwilligers. Drie jaar lang bijna dagelijks nieuwe columns online, een prestatie voor zowel redactie als columnisten. Geloof me, in die tijd heb ik heel wat sites zien opkomen en zien ondergaan. Door de jaren heen is een kleine vaste kern ontstaan, met daar omheen een grote wolk van wisselende, meer of minder regelmatige inzenders. En ook in de kern is af en toe beweging te bespeuren.

Drie jaar geleden ontdekte ik ColumnX. Bij toeval. Ik schreef in die tijd voornamelijk fictie. Enkele verhalen waren wat kort en niet fictief. Ik stuurde ze naar het Parool (“misschien hebben jullie er iets aan”) en naar een site die ik in Panorama tegenkwam. ColumnX. De redactie en lezers van ColumnX reageerden enthousiast. Van het Parool hoorde ik niets. Tot ik na vele maanden met open mond las:

‘Helaas moet ik u mededelen dat u in de eerste selectieronde bent afgevallen.’

Martin Bril nam afscheid en onbedoeld was ik als sollicitant aangezien. Afgewezen zonder te hebben gesolliciteerd. Ik was verbaasd. Ik had een baan, schreef voor de lol en had totaal niet de intentie columnist te worden. Dat wil zeggen, in die tijd had ik dat niet. Maar als ze me vandaag bellen…

Drie jaar en driehonderd columns later ben ik vaak en diep in gepeins verzonken. Terugkijkend op de vele jaren (meer dan zes) dat ik schrijf, vraag ik mij af wat ik wil. Ik wil veel. Misschien te veel. Boeken schrijven, maar ook korte verhalen, columns en artikelen. Er met de camera op uit trekken. Veel dus. Alles kost tijd en de klok tikt door – zelfs al sta je stil. Een korte inventarisatie leert mij dat ik genoeg stof heb voor acht boeken, twintig korte verhalen en honderd columns, en elke week groeit de lijst. Stof genoeg dus, maar te weinig tijd om lekker te stoffen.

Ik stipte het al even aan, de kern van ColumnX, waarin af en toe wat beroering is. Kort geleden heb ik in overleg met de redactie besloten te stoppen met mijn vaste column voor ColumnX. Ik wil meer tijd vrijmaken voor mijn derde boek, een spannende en complexe thriller. Voorlopig zal ik minder columns en artikelen schrijven – en vrijwel geheel stoppen met fotograferen. Ik heb veel extra tijd nodig en stoppen met werken is geen optie (ja, hij werkt overdag gewoon) en er bestaat ook nog zoiets als een gezin. Ik verdwijn dus niet van ColumnX, ik zal minder en onregelmatiger inzenden. Columns schrijven is leuk. Wie weet, misschien geef ik over twee maanden de fictie wel op.

Met pijn in het hart sta ik na drie keer vuurwerk mijn vaste plek op de voorpagina van ColumnX af. Vanaf komende maand zal er een nieuwe vaste columnist zijn. De redactie heeft een goede keuze gemaakt. Ik wens mijn opvolger veel inspiratie toe. Ik heb alle vertrouwen in je. Succes!


Kees

Zelfstandig schrijver en fotograaf

15 reacties

Jeroen · 1 april 2004 op 13:40

Voor het bereiken van een doel zijn soms offers nodig. Gas terugnemen hoort daar ook bij en leidde in dit geval tot het afstaan van je vaste column op Column X. Erg jammer, want ik vond je altijd een heel goede aanvulling op de andere columns en columnisten.

Maar, begrijpelijk. Je gaat je nu voor de volle 100% storten op je nieuwe boek. Dat columns schrijven en fotografie daarvoor moeten wijken is dan begrijpelijk.

Succes en tot spreeks/schrijfs! Ik heb veel vertrouwen in de afloop van je uitgeef-avonturen. Misschien kunnen we over een paar jaar handtekeningen verkopen via Column X? 😉

Mercurius · 1 april 2004 op 15:59

Kees,

Ik zal het kort houden:

Ik zal je missen …. 😥 😥 😥
maaaaaaaaaar jij ons ook, let maar op!
ColumnX is en blijft een verslaving, dat kun je niet zo maar loslaten, zelfs met therapie niet.;-)

Ciao Mercurius

Martijn · 1 april 2004 op 16:29

Kees,

Dit:

[quote] Hoe maak ik een kleuter duidelijk wat honderd jaar is, als het dutje van Doornroosje op een Disney DVD in een paar minuten voorbij vliegt [/quote]

vind ik zóóó mooi gevonden!

Drie jaar met driehonderd columns is niet niks. En dat je er nu mee stopt al helemaal niet, lijkt me.
Die thriller gaat er zeker komen, daar ben ik van overtuigd. Bij volgende KPN reclame zul jij misschien je telefoonnummer en handtekening uitdelen.

Het is mooi dat jij je tijd en energie nu in je boek en gezin wil stoppen, als dat je droom is.
Om een foute reclameslogan aan te halen: “Just do it”

Je vuurwerk is prachtig!

Succes! 😉

Groet Martijn 😀

viking · 1 april 2004 op 16:58

Ik wens je veel inspiratie voor je boek toe!

Greetz
Viking

Kees Schilder · 1 april 2004 op 17:27

Daar gaat de eerste der Mohicanen.Jammer! Maar begrijpelijk gezien je ambitie.Ik weet zeker dat je gaat slagen, Kees.
groet

Kobus · 1 april 2004 op 19:13

Kees, heel veel geluk met de zaken die je op je weg gaat tegenkomen. Heb altijd genoten van je columns over vaak alledaagse zaken. Dingen die in een gezin voorkomen. Voor mij ben jij het voorbeeld van huiselijkheid. Een gezinsmens van top tot teen. Het beste toegewenst !

pepe · 1 april 2004 op 19:43

*snik*, stom maar ik zal zeker de columns over Laura gaan missen, of kunnen we er toch nog wel eens eentje verwachten?

Ik wens je zeker heel veel suc6 met alles wat je van plan bent. 🙂
Niet te veel stoffen daar slijt alles van.

Eftee · 1 april 2004 op 21:00

Jammer dat je stopt op ColumnX. Ik wens je wel heel veel succes met je boek. Gaat je vast en zeker lukken. Ook jammer dat je stopt met foto’s nemen, ook die vind ik schitterend.
En toch heb ik zo’n klein vermoeden dat je af en toe best nog wel te zien zult zijn hier.
Kees, het ga je goed. Heel veel succes met schrijven en wie weet tot ziens!

Mosje · 1 april 2004 op 21:00

Kees,

Heel veel succes met je boek, en post een berichtje als ie uitkomt!

Ma3anne · 1 april 2004 op 23:42

Al ken ik je nog niet lang, ik vind het heel jammer dat je gaat. Heb nog niet al je columns gelezen die hier verzameld zijn, maar dat ga ik zeker doen. Wel grappig, dat ik je met terugwerkende kracht dan toch een beetje beter zal leren kennen ook al schrijf je hier niet meer.

Want,
‘Wie schrijft, die blijft…’ 😛

Ik wens je alle succes toe met je boek!

Godspeed · 2 april 2004 op 08:26

Heel veel succes, Kees

Je schrijft fictie?

Moet je een naar Ut Praothoes komen, ik heb elke dag het gevoel dat ik een stap (20 jaar) terug in de tijd ga als de kroeg binnen ga.:-D

De meeste klanten komen er al 30 jaar( en ze veranderen amper), en er is minimaal aan inrichting verbouwd.

Mischien is Ut Praothoes wel een tijdmachine.

Groet

Godspeed:pint:
02-04-1984

R@@F · 2 april 2004 op 12:22

Erg, erg jammer!!
R@@F

Kees · 2 april 2004 op 22:02

Met name alle lezers wil ik bedanken. Als je wat schrijft, is het wel zo leuk als iemand anders het leest. Als iemand een reaktie stuurde stelde ik dat altijd zeer op prijs.

Veel dank ook aan mijn medecolumnisten, van iedereen heb ik wel iets geleerd. Het werk van anderen lezen is altijd leerzaam. Zien hoe het anders kan, jaloers zijn op iemands vondst of schrijfstijl, het hoort er allemaal bij. En soms schrijft iemand op een manier, of over een onderwerp, zoals ik dat nooit zou doen. Ook dat, of: juist dat, zijn leerzame momenten.

Enne… zoals ik in deze laatste vc zeg: ik ga niet weg!

Li · 2 april 2004 op 23:50

Wat moet ik nu nog toevoegen. Ik sluit me bij de rest aan en vooral bij de reactie van Pepe. Als jongensmoeder kijk ik altijd uit naar je Lauracolumns. Kijk en geen keek, dus.:-)

Kees heel veel succes met je boek. En als je een bekend schrijver bent geworden dan ga ik opscheppen dat ik samen met jou bij columnX zat! 😉

Li

Mup · 4 april 2004 op 12:51

We gaan je lezen nog, daar ben ik van overtuigd,

Groet Mup.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder