,,Slivie is de grootste hoer uit Amsterdam!” , ,,Wesley je moeder is een hoer!“. Wat een taal zul je wel niet denken. Nou, dat is precies hetzelfde als wat ik dacht. Na een zware dag op school en de grote stapel huiswerk weg te hebben gewerkt, besloot ik maar weer eens lekker uitgezakt op de bank voor de tv te gaan liggen. Voetbal, Ajax – Ado Den Haag, 3-1. Tot mijn grote verbazing begon het publiek te schelden. Naast ,,Slivie is de grootste hoer uit Amsterdam” en ,,Wesley je moeder is een hoer“, werden er nog veel meer beledigingen geroepen door het spreekkoor. Waar gaat het heen met de sport? Wat is er in godsnaam aan de hand? Als het spel van mijn favo club niet echt lekker gaat, ga ik dan schelden op de tegenstander? De supporters zijn geen supporters meer. Van trouwe aanhangers veranderen ze in scheldende “maniakken”. Het spel wordt er niet beter van. Je moet je eigen team dan steunen, in plaats de tegenstander uit te jakkeren. Je gaat toch ook niet tijden een rc-auto race je vriend uitschelden omdat domweg de batterijen van je autootje op zijn?
Ze pakken zich er uiteindelijk zelf mee. Vanaf aankomend weekend zal een wedstrijd meteen worden gestaakt zodra er een vieze naar zweetstinkende nepsupporter ook maar zijn mond opentrekt om er een discriminerende of kwetsende uitspraak uit te kotsen. Zo Pak je dat aan! En een officiële waarschuwing van de bond voor het team waarvan de fans zich schuldig maken aan niet toelaatbare spreekkoren. Een tweede waarschuwing resulteert in een wedstrijd zonder publiek.
Niet alleen ik erger me aan de spreekkoren. Wat denk je van die andere miljoenen Nederlanders, de spelers op het veld, de trainers, enz. Zo zou ook de scheidsrechter er zich aan moeten ergeren. Na lang aandringen van Rafael v.d. Vaart, wat hij blijkbaar gewoon negeerde, liet hij de wedstrijd gewoon doorgaan. Maar niet iedereen moet nu naar de scheidrechter gaan wijzen. Als je tijdens een proefwerk geïrriteerd wordt door een medeleerling zal de leraar ten slotte ook niet het proefwerk staken. En weglopen is dan denk ik ook niet zo’n goed idee.
Ronald Koeman overwoog zelfs om de spelers van het veld te halen.
Koeman’s commetaar:,, ” We zijn toch verrot in Nederland, of niet? Ik heb er vanaf de kant genoeg aan gedaan, heb aangegeven dat het zo echt niet verder kon, maar daar werd niet op gereageerd. We praten er al zolang over, maar niets helpt. Alleen is het moment nu wel aangebroken om als team een keer een daad te stellen en van het veld te gaan.”
Maar bij een 3-2? Zou dat niet erg gemakkelijk zijn? Kan het alleen maar bij 5-0, 6-0?
De stand zou er niet toe moeten doen. Gewoon, Hupsakee het veld af. Doei schreeuwende supporters, doei scheids.. Naturlijk gaat dat niet zo makkelijk. Maar zo zou het eigenlijk wel moeten gaan. Want zeg nou zelf. Hoe zou jij het vinden om daar op het veld te staan. Zou je niet het liefst gewoon weg willen lopen? Moeten ze van een stadion nou een een fort knox maken? Moet iedereen dan maar gewoon vanaf zijn luie stoel voor de tv zitten? Op zich is dat toch helemaal niet zo’n gek idee (zeg ik als niet-voetbalfan). Dat scheelt veel “rellen”, parkeerproblemen, vernielingen, ziekenhuisbezoekjes, en natuurlijk de spreekkoren. Om zo maar wat voordelen op te noemen. Natuurlijk mis je dan de sfeer die normaal in een stadion heerst. En mist je club jouw “live support”. Maar laat het gewoon niet zo ver komen. Laten we het gewoon gezellig houden. Zo verrot zijn wij Nederlanders toch ook weer niet? Toch?

[i]Hallo iedereen,

Ik moet voor school een column schrijven, en zou graag wat tips willen.
Het stuk wat ik nu heb staat hieronder. Alle commetaar is welkom (als het kan ook met oplossing 😀 )[/i]


6 reacties

Bakema_NL · 22 september 2004 op 11:23

Wat boeit het eigenlijk als die knuppels dat soort dingen roepen? Zet je als rijke voetballer gewoon een dikke advertentie in de krant dat ze maar roepen wat ze willen, maar voorlopig nog geen miljoenen in hun zak steken zoals jij als voetballer en je ze dus allemaal uitlacht met hun proletenbek. De mond snoeren is wat werkt, niet van het veld aflopen. Als een club dan achterstaat kunnen ze het nog als wapen gaan gebruiken ook, want zelfs die proleten kunnen nog wel eens iets verzinnen.
Aan de andere kant verdienen die voetballers ook weer veel te veel en interesseert het me zelf geen ene hol dat hele voetbal.

FrancisM · 22 september 2004 op 13:04

Je wilt wat (opbouwende) kritiek horen.
Oke.

Ik zie in jouw column een beetje ontkenning van de tijd waarin wij leven. Je vergelijkt het vaak met voorbeelden waarbij het anders kan, maar vergeet niet dat de wereld om je heen toch echt verandert. Dat doet de wereld al duizenden jaren. We moeten wennen aan asymetrische oorlogsvoering en dus aan de beelden van mensen die andere mensen bijvoorbeeld het hoofd afsnijden. Het terrorisme zal een gegeven zijn waarmee wij moeten leven. Dat wordt ook veel te vaak afgedaan alsof het te overwinnen is, maar de voortgang in de techniek groeit ook bij die groep gestaag, al gaat het misschien niet zo hard als bij de ‘goeie mensen.’
Je moeten er rekening mee houden dat terroristen op een keer een atoombom hebben en of we het willen of niet, we moeten hiermee door.
Ik denk dat je zo ook over voetbal moet denken. De tijd dat supporters zij aan zij de wedstrijd afkeken is gewoon voorbij. We moeten nu weer inspelen op vandalen die de boel in de binnenstad afbreken, supporters die bommen goeien, of de boel in de brand steken. We moeten daar volgens mij slim mee omgaan. Vooruit kijken en slimme dingen bedenken. Niet terug willen naar die goeie ouwe tijd, maar aanpassen aan de tegenwoordige tijd. Ik mis dat element een beetje in jouw column.
Volgens mij zou het een toevoeging zijn als je in jouw column hier iets over aansnijdt.
Zo heb ik een tijdje in Alkmaar gewoond in de route van trein naar voetbalveld en van tijd tot tijd kregen we een briefje in de bus met de mededeling dat onze auto’s weg moesten of anders werden ze weggesleept.
Daarna werden de supporters door de politie voorbij geranseld en later weer terug naar de trein.
Och, ik vond dat nog niet eens zo’n slechte oplossing.
En weet je, de mensen zijn niks slechter dan vroeger, want hoelang is het nou helemaal geleden dat je je leven buiten de stadspoort niet zeker was? Het is altijd al zo geweest, maar men heeft nu veel meer mogelijkheden en die mogelijkheden moeten juist benut worden, niet om het te bestrijden, maar om de wereld acceptabel leefbaar te houden.

archangel · 22 september 2004 op 13:24

Ik zou daar nog aan willen toevoegen: probeer een beetje meer tijd te steken in de afwerking (spelling, grammatica, zinsbouw, dat soort dingen)… 😉

Mup · 22 september 2004 op 14:40

Zeker geen slechte aanpak van je opdracht. In je column zit ook een mening, ik mis alleen een beetje een ‘oplossing’ maar slecht vind ik hem zeker niet,

Groet Mup.

bartelsrobert · 22 september 2004 op 18:46

hallo iedereen,

bedankt voor jullie (snelle) reacties.
Op school had ik een andere leraar kunnen strikken om even mijn column door te kijken.
op basis van haar kritiek heb ik het wat aangepast.
Het leek me niet handig die hieronder te plaatsen dus hier een link naar versie 2 van mijn column.
[url=http://home.wanadoo.nl/jamaelro/nepsupporters.doc]nepsupporters.doc[/url]

DeVleg · 22 september 2004 op 20:58

Als voetbal volkssport nummer 1 is, is het niet ondenkbaar dat hier het volk op afkomt. Volk of mensen, in basis uit alle lage van de bevolking. Supporters van voetbalclubs uit de grote steden echter hebben vaak een harde achterban. ADO Den Haag is een volksclub met zo’n achterban, supporters met een grote muil en hart van goud.

Hagenezen zijn veelbesproken, rauw volk, plat accent, grote bek, Haagsche bluf en aparte vocabulaire. Tyfus, tering, pleuris en kankah is in hun beleving heel normaal taalgebruik. Per uitgesproken zin wordt minimaal een van voorgenoemde krachttermen gebruikt.

ADO Den Haag heeft bewezen zich als voetbalclub te kunnen handhaven op het hoogste niveau. Grote klasse, maar dit heeft voor ADO Den Haag ook een nadeel. Ze staat weer in de picture,…. en ADO heeft al zo te kampen met een negatief imago, enerzijds veroorzaakt door hun eigen aanhang maar zeker ook door de eenzijdige berichtgeving van de sensatiemedia.

Het aan de stoelpoten zagen van de Haagsche Club is weer volop aan de gang. Jaren lang was er niets bijzonders te melden over de Haagsche aanhang, maar nu zij op het hoogste niveau opereren staan zij weer volop in de negatieve spotlight.

Vooropgesteld is DeVleg er niet trost op wat er wordt gezongen vanaf de tribune, maar is ADO hier zo uniek in?. Waarom ligt ADO continue onder een media vergrootglas?. Waarom heeft de media oogkleppen op en oordoppen in als de aanhang van bijvoorbeeld PSV, Utrecht, Feijenoord en AJAX van zich laat horen?. Is dit niet een soort van klasse justitie.

Waarom mag een journalist, bijvoorbeeld Jan Mulder Dick Advocaat verbaal letterlijk en figuurlijk afbranden, waarom mag een schrijver, bijvoorbeeld Johan Derksen, meer dan kritische noten kraken over een elftal, waarom mogen pulpblaadjes, zoals Privé, zonder pardon het privé leven inclusief alle persoonlijke details van bijvoorbeeld Silvie Meis de wereld in helpen.

Waarom,……..Omdat het inmiddels algemeen goed geworden is, hoge bomen vangen immers veel wind is niet voor niets als spreekwoord uitgevonden. We halen onze neus er niet voor op.

Het spel van voetbalsupporters is toch duidelijk en niet van vandaag, zij proberen elkaar toch op elke manier af te troeven en indruk te maken. Spandoeken, gepaste spreekkoren, toeters, vlaggen en licht vuurwerk maken onderdeel van hun koude oorlog uit.

Dat ze hierin doorslaan is absoluut af te keuren, maar scheer daarbij het probleem niet over een kam, die van ADO Den Haag. Dat is wel heel erg gemakkelijk. Aan de andere kant geeft het ook precies dat aan, waar zij ADO Den Haag kapot mee willen maken………………………..

Geef een reactie

Avatar plaatshouder