Bij de titel van deze column zullen er vast mensen zijn die denken aan wolkenkrabbers, the twintowers, het vrijheidsbeeld, de aanslagen van 11 september en natuurlijk de oorspronkelijke naam Nieuw Amsterdam. Mijn column gaat echter niet over de stad New York , maar over Freddy Mercury. Nu zal iedereen zich wel even verbaast achter de oren krabbelen, want wat heeft die Mercury in godsnaam met New York te maken? De combinatie met Freddy en Barcelona kennen we inmiddels allemaal wel, wanneer we weer even terugdenken aan dat olympische sportmoment, waar hij dit nummer voor schreef. Freddy schreef echter ook een nummer over New York. Een nummer dat het nooit gehaald heeft om de hitlijsten te bestormen.

Hoe ik ineens bij dit nummer kom, komt door het volgende. Een aantal weken geleden sprak ik met een goede vriend en eveneens een grote fan van de inmiddels overleden zanger Freddy Mercury. Bij de naam Freddy Mercury gaan bij mij altijd gelijk weer de rillingen over mijn lichaam, want ondanks zijn dood leeft Freddy voort in zijn muziek en in de harten van zijn fans waaronder de mijne.

Zo wil het ook wel eens gebeuren dat we tijdens een gesprek op MSN weer over Freddy praten.. en over al die mooie muziek die hij voor ons gemaakt heeft. Over het album dat een jaar na zijn dood uitgebracht werd onder de titel “made in Heaven”, waar ik destijds 5 dagen van slag door was en over zijn sterke persoonlijkheid. Zo dus ook enkele weken geleden toen ik tijdens een gesprek ineens een stuk muziek van Freddy doorgezonden kreeg. Dit was niet zomaar een stukje, maar dit was een uniek stukje muziek waar Freddy mee aan het werk was vlak voor zijn overlijden.

Het nummer had als titel New York, en het was slechts voor een gedeelte ingezongen. De tekst gaat als volgt:
[i]
One two three four one
I didn’t get no sleep last night
Had a drink and I got uptight
I fell over

When the sun comes in inside
When the tide comes in I’m alive
I’m all over, so move over
Here I come New York

New York, you’re gaining on me
New York, you’re just that one step far away
But I’m here to stay

New York, (you’re gaining on me) stop gaining on me
New York, you’re just that one step far away
But I’m here to stay
You can’t catch me New York……[/i]

En dan gaat de muziek verder, maar zonder vocale geluiden van Freddy. Elke keer wanneer ik het nummer hoorde gingen mijn gedachten naar die 24ste november 1991 toen ik hoorde dat Freddy Mercury aan de gevolgen van aids was overleden. Vreemd dat het na zoveel jaren nog steeds impact op mijn gemoedstoestand heeft, en ook vreemd dat ik mezelf elke keer bij het luisteren van dit unieke stukje muziek weer de vraag stelde hoe het nummer uiteindelijk geworden zou zijn.

Een andere goede vriend van me had er wel een oplossing voor…. Stuurde het nummer door naar niemand minder dan Scott Akister. Scott die bekend staat onder de naam Smash en erg bekend is vanwege zijn talent in het mixen en bewerken van muziek. Een grote naam in het internet bootleg gebeuren en de persoon die verantwoordelijk is voor de “smash hits cd’s”. Scott raakte geïmponeerd door het nummer en ging ermee aan de slag.

Maandag stuurde ik hem mijn eerste mail nadat mijn goede vriend een eerste sample van het nummer had binnen gekregen, waar ik aardig van onder de indruk was, maar ook hier hield het na een aantal seconden op en dat was nu juist waar ik niet op zat te wachten. Ik kreeg gelijk antwoord terug van Scott:
[i]
Hi Sam,
It was you who sent Willem the demo, right? Glad you liked what you heard so far :o)
You’ll hear the whole track very soon don’t worry!
I’m just waiting to hear back from Queens management company. Patience! All the best things are worth waiting for….;o)

Scott[/i]

Ok, dat was duidelijk en ik stuurde hem een mail terug waarin ik hem zei dat het slechts ongerustheid was of de song nu daadwerkelijk een einde zou krijgen of dat hij er net als Freddy ook stiekem tussenuit zou knijpen zonder ons even op de hoogte te brengen.

Vanmiddag kreeg ik eindelijk weer een e-mail uit Engeland. Er stond een URL bij waar ik eens heen moest surfen. Er stonden een aantal namen op de site waaronder de mijne, maar toen ik op het plaatje van Freddy kliktte kreeg ik eindelijk het antwoord op mijn vraag ..
[url=http://www.btinternet.com/~scott.akister/mashups/full.htm]New York At Last![/url]

ps. voor de belangstellenden die zich afvragen hoe het nummer voorheen was, stuur me maar een privé berichtje!

Categorieën: Algemeen

7 reacties

Mosje · 14 maart 2004 op 13:17

Wow Pleuro!
Queenfan zijnde heb ik er van genoten. Cool! Je kunt er lekker op meetrommelen (er zitten deukjes in mijn bureaublad nu 🙂

pepe · 14 maart 2004 op 21:34

pfff… mooi geschreven weer.

Ma3anne · 14 maart 2004 op 21:36

Ik weet niet waarom, maar toen ik luisterde net, vulde ik automatisch steeds het woord ‘Heaven’ in, waar ‘New York’ staat.
Het kippenvel staat nog op mijn rug…

Dank Pleuro, dat je dit tot stand hebt laten komen. Heel, heel bijzonder…

viking · 15 maart 2004 op 08:24

Tja hier wil ik wel wat over kwijt in een reactie column…

Mup · 15 maart 2004 op 19:23

kippenvel.

Mup.

Suus · 15 maart 2004 op 19:30

Zit nog maar op 54% download maar vind het nu al zo gaaf!!!!!

pleuro · 15 maart 2004 op 20:52

Ik heb inmiddels ook een URL waar jullie de originele versie kunnen downloaden.

[url=http://www.resetmusic.com/Queen_New_York.mp3]New York (demo)[/url]

Geef een reactie

Avatar plaatshouder