Vanuit mijn auto zie ik een “niet schrijnend geval” lopen. Ik ken dit “niet schrijnende geval” omdat het achter mij woont. Het “niet schrijnende geval”, een Ingenieur, komt uit Iran waaruit het gevlucht is vanwege politiek niet correcte taal richting regime.

Om tot inzicht te komen werd het schrijnende geval in Iran aan de voeten opgehangen en met stokken bewerkt.
Ondertussen vraag ik mij af aan welke “integratieaspecten” het “niet schrijnende geval”, dat verdrietig en ietwat gebogen door de straat sjokt, niet heeft voldaan en waarom het niet werd gepromoveerd tot “schrijnend geval”, waardoor hij gewoon hier kan blijven wonen.
Nu moet hij terug naar Iran waar hij groot risico loopt, weer aan zijn voeten te worden opgehangen of erger.
Als ik er wat langer over nadenk kan ik de afweging van de Minister c.q. de beoordelingscommissie wel begrijpen. Want is het nu zo erg aan de voeten te worden opgehangen? Nee, eigenlijk niet.
Ik kan me van vroeger nog herinneren dat ik op school, in de gymzaal, aan mijn voeten in de ringen moest hangen. Vond ik helemaal niet erg terwijl ik toch met mijn hoofd naar beneden een meter boven de grond hing. Toegegeven, er lag een dikke mat onder en dat scheelde want dat zal bij het “niet schrijnende geval” ,niet zo zijn. Iran doet niet aan matten.
Gewoon, flinke kerel wezen, en losjes blijven hangen boven de kale grond is daar het motto.. Ja, zullen jullie ongetwijfeld denken,die matten worden toch maar vies van al het rondspattende bloed.?
Mis!! Daar is aan gedacht in Iran. Er wordt namelijk, terwijl de patiënt aan zijn voeten naar beneden hangt, uitsluitend met stokken op het lichaam gemept.. Anders dan met messen in genitaliën en andere zwakke lichaamsdelen te kerven, loopt het lichaam , door de toegediende stokslagen, uitsluitend wat losse breukjes op. En die bloeden niet. Veel humaner dus en met een knipoog naar de rechten van de mens, moeten we daar niet zo moeilijk over doen..
Nee, Iran is zo slecht nog niet. Hadden we het al gehad over het mooie weer daar? Nee he?
Kom op zeg.! De zon schijnt er altijd. Zonnebank heb je niet nodig, scheelt ook weer een euro of 10- aan een bestraling. Ik bedoel maar, gisteren liep ik nog zonder plu door de stromende regen bij een temperatuur van 2 graden. Nou, als ik me iets voelde dan was het wel een schrijnend geval. Ons “niet schrijnende geval”, weet niet hoe het boft. Even een paar stokslagen incasseren, misschien de genitaliën kwijt, hooguit een oog uitgebrand met een sigaret maar daarna pak je toch weer vrolijk je badhanddoek en loopt fluitend naar de dichtstbijzijnde oase voorzien van palmbonen en verse dadels om te genieten van een warme zonsopgang?
Ja, dat hebben de Minister en beoordelingscommissie goed gezien. Die zijn niet van gisteren hoor.Die weten waar ze het over hebben. Die lossen dat in een handomdraai en humaan op: stevige handdruk, 1000 euro zakgeld mee, gratis enkele reis naar Iran en het welgemeende advies; laat je niet kisten!

In mijn spiegeltje zie ik het “niet schrijnende geval’ langzaam uit beeld verdwijnen. Aan zijn hand zijn dochtertje van vijf die altijd mijn hond wil aaien en hele gesprekken met hem voert.
Intussen rijd ik langs het stadhuis en zie op het bordes twee mannen hand in hand staan. Net getrouwd.Dat kun je zo zien want ze kussen elkaar hartstochtelijk.
Dat worden twee schrijnende gevallen erbij, morgenochtend…….


15 reacties

pepe · 14 februari 2004 op 17:12

Helaas hoe waar is het, wat je schrijft, wie bepaalt wat erg is?

Triest…

R@@F · 14 februari 2004 op 17:13

Ben ik net terug van weggeweest, ik denk ff kijken of er nog wat leuks op CX staat ik lees, en dan….Godverdegodver Kees wat een wereld column weer, man waar haal je de inspiratie toch elke keer weer vandaan. Grote klasse!!

Groet
R@@F

deZwarteRidder · 14 februari 2004 op 17:21

Pakkend geschreven Kees zoals gewoonlijk, recht voor zijn raap en hard..
Maar… heeft ook deze medaille niet twee kanten..?

Hebben wij (de sociale- hulpverleners /advocaten/instellingen niet te lang de zaak weten te rekken?
Er waren een hoop “gevallen” die te horen hadden gekregen dat ze terug moesten..echter door te rekken en te trekken en uitstellen en hernieuwde aanvragen sleept hun zaak zich voort en nu..nu 5 jaar !!! later wordt/is het inderdaad schrijnend geworden..
Maar zo zag ik van de week op tv een Joegoslaaf getrouwd met een russiche en ze moesten ook terug want het was veilig…
maar dat wilden ze niet ze waren hier gewend.. en hadden daar niets..schrijnend ??
enfin ik ben blij dat ik niet in de schoenen van Verdonk sta…
Jaren lang roepen we met zijn allen om duidelijkheid edn strange toetsing en nu het zover is… blijkt dat het ook de ons bekende vreemdeling overkomt…
Regels zijn er om gehandhaaft te worden…MAAR uitzonderingen bevestigen de regel…
Kortom het is een klote wereld..!!
Rich@Rd

Mosje · 14 februari 2004 op 17:57

“Als het gaat om vragen op het gebied van asielbeleid wil ik nadrukkelijk stellen dat we de zaken met daadkracht en duidelijkheid hebben aangepakt.”

We worden geregeerd met behulp van oneliners. Schrijnend!

Farfalla · 14 februari 2004 op 18:55

Mooi geschreven:) Erg pakkend..

Mup · 14 februari 2004 op 19:54

Mooi verwoord, wat hopelijk velen denken, en waarover velen zich laten horen,

Groet Mup.

Martijn · 14 februari 2004 op 21:14

Beste Paco,

Uw cynische bewoordingen zijn een streling voor gedachte en geest..
Erg prikkelend verwoordt.

Groet Martijn:-D

Eftee · 14 februari 2004 op 21:48

En dan te bedenken dat er nog heel veel van die “niet schrijnende” gevallen in Nederland rondlopen. En van mij mogen ze in Nederland blijven rondlopen!
Mooi geschreven Kees, we zijn weer wakker.

Suus · 15 februari 2004 op 02:10

mooi, intens en goed! Keihard maar waar…klasse dat je het zo kunt omschrijven!

Liz · 15 februari 2004 op 10:11

Heel goed geschreven!
Ben er stil van….

Ma3anne · 15 februari 2004 op 10:37

Kees, zou je deze column s.v.p. willen publiceren waar Balkenende en trawanten het, zeker weten, zullen lezen????

Als dit verhaal ze nog niet wakker schudt, weet ik het ook niet meer.

Nondeknetter, wat ongelooflijk goed geschreven!

Kees Schilder · 15 februari 2004 op 13:17

Voel me erg klein met al die complimenten.Heel erg bedankt en Ma3ianne, ik heb de column naar de rechterhand van God, zijnde de Engel Balkenende, gezonden.

viking · 15 februari 2004 op 14:32

Volgens de media vindt het merendeel van de Nederlanders dat mensen, zoals nu bv dat gezin met die kinderen die in Nederland geboren zijn en hier godverdomme al 15 jaar wonen, hier moet mogen blijven. Het merendeel! Wij zijn een democratie! Hoe kan het dan dat de politiek beslist dat deze mensen eruit moeten. Wordt het niet eens tijd dat Nederlanders weer eens massaal van zich laten horen? Jaaaaaaa zal iedereen roepen. Maar er gebeurt weer helemaal niets. 😡

Ma3anne · 15 februari 2004 op 17:46

Goed zo Kees! Als je wat terughoort, hou je ons dan op de hoogte?

Yoyogro · 18 februari 2004 op 23:48

Ha,

Een prachtige column, maar het mooiste vind ik de afsluitende zin, een plotselinge draai aan het verhaal. Klasse, zeg! Zo kunnen we een wrang onderwerp, dat met je cynische benadering echt een pijnlijke zure augurk wordt, toch weer met een glimlach afsluiten. Duimpje op!

Yorien 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder