Het is weer een ochtend waarop ik me ook eens vroeg in het bruisende openbare vervoer meng. Nou ja, vroeg? De trein van 09.20 vanuit Hoorn naar Amsterdam.
Vijf minuten lang sjees ik de trein door, lopend naar de achterste coupé. In feite loop ik dus weer gewoon terug naar Hoorn. Best een aparte gedachte als je er zo over nadenkt. Ondertussen nog geen plaats. Zo was er vrouw die een plaats bezet hield, talloze mensen die je als gedachteloze zombies met grote ogen aankijken maar niet de praktische en sociale functies bezitten om hun spullen weg te halen.
Met veel moeite en behoorlijke pijn, dit door mijn nagels die ik half in mijn hand boor door pure frustratie, onderdruk ik de neiging om van iedere gedachteloze met grote ogen kijkende zombie de spullen door die kleine raampjes heen te proppen. Dezelfde raampjes die eigenlijk meer luikjes genoemd moeten worden. Maar goed, dit terzijde.

Dan komt mijn derde reden dat ik nog geen plaats heb kunnen waarnemen en gebruiken.
De eerste klas coupé, waar ik me eigenlijk vanuit eerlijke en onzekere principes niet in waag.
Een trap moet deze ochtend als steun werken voor mijn bijna 23 jarige zitvlak. En aangezien daar wel wat broekvulling zit zou ik het wel uit moeten houden.
Plots zit ik me dan eindelijk weer eens flink te ergeren. Ergernis om die ene coupé, de eerste klas.
Ik vraag me af waarom ze die niet gewoon allemaal wisselen voor tweede klas coupés. Misschien juist wel een goed idee om dan van al die eerste klas coupés gewoon één eerste klas trein te creëren. Scheelt voor de yuppen die het normale gepeupel willen mijden. Dan kan Pro-rail mooi de kosten voor die treinen omhoog gooien. Tja, je betaalt toch al meer voor eerste klas, dus waarom dan geen verhoogde kosten voor die treinen. Dan hebben de mensen die wel op hun bij elkaar gesprokkelde centen moeten letten ook een keer een zak lay’s chips i.p.v. aldi huismerk.
Een tweede mogelijkheid en verklaring voor de eerste klas coupé sluipt dan m’n kop in. Ze doen het expres! En dan wel om de volgende mogelijke redenen: het is een geheim onderzoek naar de eerlijkheid van de mensheid. Wat voor soort mens gaat wel zonder geldig “eerste klas waardig”- bewijs, in de beruchte coupé zitten? Persoonlijk heb ik mijn vermoedens, maar goed, dan verpest ik het onderzoek als ik het nu meld.
Aan dat onderzoek is een ander onderzoek gekoppeld. Namelijk het onderzoek naar het lef gehalte van de reizigers. Bijvoorbeeld studenten met een OV-studenten kaart of een persoon met een tweede klas trein kaartje, wie heeft genoeg lef om zijn kont op een luxe stoel te rusten?

Wat een brutaliteit van de NS, om dat zo in het geniep te doen. En maar denken dat het nooit naar buiten zou komen, ha goede grap.
Maar wat een lef van die knakkers. Wacht maar, de volgende keer zal ik ze eens een portie lef laten zien. Even geen eerlijkheidsprincipes, die kunnen ze zelf als zitvlak steun gebruiken in de eerste klas coupé.
Dit laatste bedenk ik me als ik net de trein uitstap en mijn dag echt begin. Met de gedachte dat ik de bovengenoemde redenatie aan het eind van de dag toch wel weer vergeten ben.

XX
Kaatje

Categorieën: Maatschappij

3 reacties

Mien · 11 juni 2009 op 13:29

Volgens mij zat je in een stoomtrein.
De column loopt net zo stoterig.
Het idee achter de column is goed.
De uitwerking vind ik wat minder.

Tip:
Lees de column hardop aan jezelf voor, voordat je hem definitief inzendt.
Pas vervolgens de zinnen die niet lekker lopen aan.

Mien (zit altijd op het dak)

LouisP · 11 juni 2009 op 17:17

Kaatje,
‘Vijf minuten lang sjees ik de trein door, lopend naar de achterste coupé. In feite loop ik dus weer gewoon terug naar Hoorn. Best een aparte gedachte als je er zo over nadenkt.’
Leuke zin!
‘T is een beetje zozo lala geschreven.
Nu ik weet dat kruisjes kussen zijn vind ik dat wel grappig.
gr.
L.

trex01 · 12 juni 2009 op 12:24

He Kaatje,
Het is inderdaad een goede tip om de stukjes die je instuurt eerst hardop voor te lezen. Ik doe hetzelf ook niet altijd, maar als ik het wel doe merk ik dat je net de niet lekker lopende zinnen eruit kan filteren. Ik vind dit wel een heel origineel stukje met een paar leuk gevonden zinnen.
Doorschrijven hoor!
XX
Carla

Geef een antwoord