De maanden april en mei staan in het teken van herdenkingen. De Tweede Wereldoorlog komt elke dag de huiskamer binnen. Er zijn onbekende verhalen, door journalisten compleet gemaakt zodat nabestaanden eindelijk weten wat er met hun vader, moeder, zoon, dochter, buurman, is gebeurd. Maar ook de overbekende verhalen worden opnieuw verteld. Opdat we niet vergeten.

Vroeger had je het over ‘de oorlog’. Tegenwoordig moet je er bij zeggen dat je de Tweede Wereldoorlog bedoelt. Hoewel bijna iedereen zegt ‘dat nooit weer’, zijn er nog nooit zoveel oorlogen gevoerd als na 1945. Hoe zou dát nou toch komen!

Zondag 15 april werd Henk Sneevliet herdacht. Hij werd in 1942 met 7 anderen door de nazi’s vermoord. Je hoeft het niet helemaal, of helemaal niet, met Sneevliet’s opvattingen eens te zijn om te begrijpen dat dit een gruwelijke slachting was. Hitler vermoordde miljoenen mensen en hij was niet de enige dictator die dit deed. Moorden, martelen, onderdrukken, discrimineren – vanwege welk politiek of ander ideaal of geloof ook – is nooit goed te praten. Daarom herdenken we op 15 april en 4 mei de slachtoffers van de nazi’s.
Maar ik denk op 6 mei ook aan Pim Fortuin (ja, met i, de ijdeltuit maakte er zelf Fortuyn van). Hoewel ik de opvattingen van Fortuin verafschuw, heeft niemand het recht hem daarom te doden.

Op 15 april trad het muzikaal-poëtisch trio ‘Trias Poëtica’ op bij het slot van de Sneevliet herdenking. Niet omdat ze de opvattingen van Sneevliet ten volle delen. Als je alleen mensen herdenkt met wie je het voor 100% eens bent, ben je gauw klaar en blijf je in een benauwend cirkeltje ronddraaien. Dat doen de dictators en hun hielenlikkers, tegen wie Sneevliet en vele anderen streden, al genoeg, of juister: teveel.
Anderen uitsluiten, groepen mensen of zelfs hele bevolkingen wegzetten als minderwaardig: het gebeurt wéér. Iedereen met een beetje gezond verstand weet wie die nieuwe barbaren zijn. Aan u de keus.

Categorieën: Actualiteiten

4 reacties

Libelle · 18 april 2012 op 12:49

Hele bevolkingsgoepen worden weggezet als barbaren, u zegt het.

JanBontje · 18 april 2012 op 19:09

Wat bedoelt u?

Libelle · 19 april 2012 op 11:14

Altijd weer dat conflictmodel. Rigoreus legt u een partij het predicaat ‘Barbaren’ op. Dat bestempelt het stuk. Of moet ik zeggen; dat bepaalt het niveau. ‘De pot verwijt de ketel…’

JanBontje · 19 april 2012 op 14:26

Welke partij dan? Ik noem geen namen, dat doet u 🙂

Als u de PVV mocht bedoelen, dan zit u ernaast: de PVV is geen partij, maar een beweging…

Overigens: u mag vinden wat u wilt, dát is de vrijheid waarvoor o.a. Henk Sneevliet viel…

Geef een antwoord