[i]This column is dedicated to every kid who ever got picked last in gym class…[/i]

Het is er al zolang ik mij kan herinneren, het is zo oud als de mens, en de Grieken schenen er dol op te zijn. Want, zo wordt beweerd, sporten is gezond. Mijn pogingen om te sporten hebben echter nog nooit geresulteerd in een gezonde afloop. Ernstige hersenbeschadigingen zijn het gevolg van talloze ballen die ik naar mijn hoofd heb gekregen. Alle keren dat ik van de bok ben gedonderd bij elkaar opgeteld is meer dan het aantal ballen dat ik ooit gevangen heb. Gekneusde ledematen, fysieke instortingen en psychische vernederingen: been there, done that.

Als je mij nu ziet sporten zul je wel moeten toegeven dat die verplichte gymlessen nooit een gunstige uitwerking hebben gehad. Iedere bal die op mij afsuist zie ik als een levensgrote bedreiging, mijn favoriete positie bij elke teamsport is die van wisselspeler en ‘liever lui dan moe’ is mijn motto. Als anderen fanatiek rondjes rennen, terwijl ik erachteraan wandel, vraag ik mij wanhopig af welke idioot zich zorgen maakt om mijn conditie.

Vroeger was ik altijd degene die als laatste werd gekozen voor teams. Bij elke bal die ik miste klonk gelach en gezucht, en bij een enkele bal die ik wel ving hoorde je een vermoeid ‘he he’. Niet zo leuk, maar daar ben ik inmiddels al lang over heen. Ik heb ontdekt waar ik wel goed in ben en daar besteed ik mijn tijd aan. Dat betekent geen sport in mijn vrije tijd. Buiten het feit dat ik daar simpelweg de tijd niet voor heb, verdom ik het om mezelf te confronteren met mijn grootste rivaal. Helaas ga ik nog naar school en dat is een grote beperking van de vrijheid om te kiezen en te doen wat je leuk vindt. Daar ben ik nog steeds verplicht om twee uur per week mijn geest en lichaam te martelen. Ode aan de gymleraar, maar niet heus.

Esther

Categorieën: Sport

11 reacties

Ma3anne · 18 augustus 2004 op 08:29

Je kunt altijd nog aan de ochtendgym op TV meedoen. Niemand kan je zien, niemand die commentaar op je heeft en je blijft er fit bij… zeggen ze. 😀

Richard · 18 augustus 2004 op 09:59

Leuke column.
Ik kon met balsporten en wandklimmen nog wel meedoen, maar als het op bokken en dergelijke acrobatische toeren aankwam zei ik tegen de gymleraar dat ‘ie de hik kon krijgen 😉

Bakema_NL · 18 augustus 2004 op 11:19

Tja, je fysiek heb je zeker niet altijd voor het uitkiezen, al kun je er wel veel aan veranderen en dat kan alleen, niet in teamverband. Helpt toch wel. Wie weet lach je later die kwelgeesten wel heel hard uit, zo moet je er maar over denken.

KingArthur · 18 augustus 2004 op 13:00

Op zich een leuke column. Maar heb ook een puntje van kritiek.

Zelf heb ik er ook en handje van om Engelse zinsnedes te gebruiken omdat ik soms van mening ben dat ik me op dat moment in deze taal net iets beter kan uitdrukken. Vaak krijg ik dan te horen:”waarom in het Engels je kan het toch ook in het Nederlands opschrijven?”

Op zich terechte kritiek we spelen hier tenslote met de Nederlandse taal, toch?

Ik herken dit terug in je eerste zin. Wat mij betreft had deze in het Nedelands gemogen.

Maar laat je hierdoor zeker niet uit het veld slaan.

rrobin · 18 augustus 2004 op 15:26

“Sport ist Mord”, ik ben dan ook geheelonthouder 😀

@King;
Zou je er ook over vallen als het een citaat in het Latijns was?

Raindog · 18 augustus 2004 op 20:44

Oeiiiii rrobin…..

Morituri te salutant 😛

(En zo heeft mijn gymleraar zich ook wel eens gevoeld als hij mij en mijn vrienden weer begroette heheh)

Mosje · 18 augustus 2004 op 22:14

[quote]Iedere bal die op mij afsuist zie ik als een levensgrote bedreiging, mijn favoriete positie bij elke teamsport is die van wisselspeler en ‘liever lui dan moe’ is mijn motto.[/quote]Jij lijkt op de spelers van het Nederlands elftal!! Komt dus wel goed met jou.
😛

ReporterL · 18 augustus 2004 op 22:43

Oplossing: ga Tai Chi’en of probeer een vechtsport. Lekker individueel, goed voor je en iedereen die geintresseerd is!

ignatius · 19 augustus 2004 op 00:41

Sport is tof!!
Als het aan mij lag werd op de middelbare school het aantal uren sport drastisch uitgebreid naar zo’n 6 uur per week. Waarom? Ga in deze dagen eens op het zwembad liggen, observeer (motoriek, souplesse, atletisch vermogen etc.) en verdere bewijsvoering wordt overbodig.(Voor alle duidelijkheid ik heb het niet over super afgetrainde en/of sportschoollijven).

Was het gymnasion naast de intellectuele training niet tevens een sportschool? Men werd niet alleen getraind in en geselecteerd om zijn geestelijke vermogens maar ook om zijn fysieke met als oogmerk “een gezond…”enfin je kent het wel.In mijn ogen is het een moeilijk los te koppelen van het ander.
Pfff ben moe..

archangel · 19 augustus 2004 op 17:39

Ben het voor de volle honderd procent eens met Ignatius!!!!

Levellae · 19 augustus 2004 op 20:36

Ik ben het niet met Ignatius eens, omdat in mijn geval verplicht sporten absoluut niet tot een gezonde geest leidt (daar ging de column dus over). Bovendien zijn de sporten die tegenwoordig op school gegeven worden zodanig beperkt dat er niet veel leuks (denk aan zwemmen of de bijzondere sporten) meer is overgebleven. En sporten in een groep waarin behoorlijke niveauverschillen voorkomen is zowel voor de slechtsten als de besten niet leuk.

Maar… ik ben van plan spoedig het zwemmen weer op te pakken, dat heb ik altijd leuk gevonden 🙂 In de vakantie heb ik er iig nog tijd voor, dus…

Geef een reactie

Avatar plaatshouder