Ik wist dat straatkatten en zwerfhonden onmerkbaar uit het straatbeeld van Athene verdwenen. Zonder aandacht van de camera’s kregen zij roemloos een overdosis doping toegediend. Achterbleven, afgedankt als product van de oude stad dat haar de doffe glans gaf, stierven zij naar eeuwige jachtvelden zodat toeristen en sporters onbekommerd konden genieten van het vervalste, lege panorama. Maar ik keek hoe zwemmers triomfeerden. Ik wist dat een compleet natuurgebied verdween voor grijs concreet. Ecologische teloorgang creëerde het bloeien van de Spelen. Zingende vogels, gezoem van insecten en het ontspannen ritselen van wind in onbezorgde olijfbomen voor het klappen van de riemen. Roeien is belangrijker dan winnen. Maar ik smeet een bord kapot en wenste voorspoed voor de Hollandse equipe.

Ik wist dat zwervers, bedelaars en drugsverslaafden ongevraagd zijn weggevoerd naar klinieken en gestichten. Hun verhalen rustten, verbrand door Olympisch vuur, als troosteloze hoopjes as ongehoord in de schaduw van akropolis. Zonder pardon, met straffe hand voor de schoonheid van heel Griekenland gezien door een willig wereldrijk. Terwijl twee weken lang de Olympische operette klonk, verstomde elders klaagzang van de zwakken. Maar ik genoot van de muziek.

Misschien moet ik mijn hypocriete kleur bekennen. Ik droeg mijn blinddoek van onwetendheid met veel plezier. Ik omhelsde de tragedie van een Griekse zwerver en keek over zijn schouder naar de finales van de Nederlandse sporters.
Met open ogen en een wrange maar toch zoete nasmaak vraag ik me, misschien wel met impulsieve twijfel, af: verliest sport niet haar essentie als broederschap en gelijkheid het woord niet meer omarmen?

Gelukkig biedt de toekomst hoop, wanneer de Spelen in 2008 afreizen naar China, een land dat mensen- en dierenrechten wél hoog in het vaandel heeft.

Categorieën: Actualiteiten

6 reacties

Bakema_NL · 31 augustus 2004 op 18:43

Tja, je hebt wel gelijk natuurlijk. Maar dit is ook dagelijkse kost in Amsterdam, een buurt heeft last van de junks en zwervers (en terecht), gaat klagen en de verschoppelingen worden ergens anders heengejaagd, alwaar het verhaaltje weer opnieuw begint.

Mup · 31 augustus 2004 op 19:00

Zoals Portugal en het EK, je hebt het goed neergezet, ik ben ook schuldig,

Groet Mup.

Dees · 31 augustus 2004 op 19:25

Het beeld dat je nu beschrijft, ken ik. Maar dan vanuit Rusland van jaren terug, waar prostituees en zwervers in gestichten werden gestopt om dezelfde reden.

Naief, ik heb me niet gerealiseerd (ook niet gelezen) dat het blijkbaar vaste prik is, om bij zulke evenementen het begrip zwerfvuil ruim te nemen en alles af te maken dan wel op te bergen…

So much voor verbroedering 🙁

Oh, goede column!

Louise · 1 september 2004 op 08:22

Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook niet wist dat het zo drastisch gebeurde, maar ergens was het wel te verwachten natuurlijk. Triest.

Goed onder woorden gebracht!

Snoppe · 1 september 2004 op 21:13

Een beetje kat weet in welke landen het slecht toeven is. Men mijde bijvoorbeeld China omdat in dat land het grootste aantal verdwijningen plaatsvindt. Mijn advocaat heeft mij gewaarschuwd geen verbanden te leggen met het ongehoord grote aantal resturants aldaar. Ik zwijg derhalve, maar denk het mijne… En katten hebben nu eenmaal geen organisatie als De Dwaze Moeders of Amnestie International om achter in rook opgegane familieleden aan te gaan.
Natuurlijk bekruipt de woede ook mij. Want zoals altijd wordt een ideaal beeld geschetst van iets wat verre van dat is. Een beetje zoals kattenvoer van Albert Hein, zal ik maar zeggen. Jammie op de reclame, maar in werkelijkheid haalt elke felix domesticus zijn neus ervoor op.

Mooie column trouwens. Helaas worden wij weer in één adem met honden genoemd. En dat is dan weer wat minder…

Mosje · 1 september 2004 op 22:10

Tja, en het gebeurt niet alleen bij de O.S.
Een door Nederland reizende Beatrix veroorzaakt eveneens een boeggolf van verdwijningen, waarvan gehoopt mag worden dat ze op een meer menselijke wijze plaatsvinden dan door jou beschreven.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder