Wil je gelezen of gehoord worden? Dan moet je de dingen blijkbaar veel hardhandiger opschrijven of zeggen, anders trek je de aandacht van de lezer of toehoorder niet. Wat dat betreft verschillen de dilemma’s van de columnist niet van de politicus. Je moet gewoon heel hard roepen wat je niet bevalt, anders luistert er niemand. Gewoon schreeuwen, wat je lelijk vindt. Zelfs dingen roepen die je niet letterlijk van mening bent. Een geheel nieuwe invulling van het begrip schreeuwlelijk dus.

Zoals die Hero Brinkman van de PVV. Die heeft door jarenlang overmatig drankgebruik een klap van de molen opgelopen, en dus vindt hij de windmolens die de stroomleveranciers in het landschap hebben geplaatst, ontsierend. Dus moeten ze weg. Daarbij gaat Brinkman voorbij aan het feit, dat die molens wel behoorlijk schone stroom leveren, in tegenstelling tot een vervuilende kolencentrale of een gevaarlijke kernreactor. Maar wat lelijk is, moet weg.

Maar ja? Wat is precies lelijk? Wat moet er weg?

Lallende politici? Moeten die inpakken en wegwezen? Omdat ze het Binnenhof ontsieren, het Plein en de Lange Poten? Tokkies die ons parlement van alle waardigheid ontdoen en hun -overigens begrijpelijke en in veel gevallen terechte- vreemdelingenhaat uitventen, ten koste van Henk en Ingrid die straks hun zorgtoeslag kunnen inleveren en duurder moeten gaan wonen?

Die nieuwe treinen van de NS, die de uitstraling hebben van een uit de hand gelopen tram? Waar je een uur inzit, maar zonder plee? Terwijl je met je spoorkaartje van oudsher wel betaalt voor het recht om onderweg te pissen? Volgens mij zijn de kaartjes niet goedkoper geworden sinds het afschaffen van die toiletten, toch?

Quote-chef Sjoerd van Stokkum, die in een artikel in de krant vol trots vertelt dat hij zo graag met meer dan 200 kilometer per uur over de snelweg scheurt, blij roepend dat hij met geen enkele politiewagen is bij te houden? Is hij dan ontsierend? Hij is er de personificatie van, dat we leven in een tijdperk waarbij rechts zijn vingers aflikt. Ik hoop zo enorm hard dat die meneer een klapband krijgt. Niet als hij 60 rijdt, niet als hij 120 rijdt. Nee, als de snelheidsmeter op 220 staat. En dat de bebloede wrakstukken worden neergezet in Arnhem. Naast het Openluchtmuseum. Op de plek van het wegbezuinigde Nationaal Historisch Museum. En dat iedere burger bij het wrak een lange neus kan trekken naar de nouveau-riche, die schijt heeft aan iedere vorm van fatsoen en respect.

Die 15 extra grafstenen per jaar? Die er zullen komen, wanneer we in plaats van 120, straks 130 kilometer per uur mogen rijden? Wanneer een fabriek een slecht product zou leveren, waardoor jaarlijks 15 doden en een paar honderd gewonden zouden vallen, dan zou die fabriek al zijn klanten verliezen, als die al niet op last van de overheid zou worden gesloten. Maar de PVV, de VVD en het CDA vinden dat we wel wat harder mogen rijden. Jammer dat dat hardere rijden betekent dat we net zo veel extra CO2 uitstoten als wordt bespaard met allerlei schonere auto’s. Ik denk dat we de afspraken in het verdrag van Kyoto dan helemáál niet gaan halen. Maar ja, dat is nu eenmaal niet het enige verdrag waar de PVV graag vanaf wil.

Almere dan? Spuuglelijke betonstad, met extra lullig aangeharkte tuintjes. In het algemeen bewoond door mensen die te onbenullig zijn om in een échte stad te mogen wonen. Een afgeserveerde VVD-burgemeesteres die ze verder nergens willen hebben. Waar meisjes van 16 door een seksmaniak van hun brommer worden getrokken. Woonplaats van Henk (vaste reaguurder GeenStijl) en Ingrid (trouw bezoeker van het Libelle Zomerfestival).

De bussen van het openbaar streekvervoer? Vroeger waren al die bussen herkenbaar geel. Tegenwoordig moeten ze worden geschilderd in de kleur die de gedeputeerde mooi vindt. Vaak spuuglelijk. Drankorgel Brinkman is met zijn Korsakovkop van mening dat die bussen moeten worden opgeheven, omdat het zonde van de subsidie is. Daarbij gaat hij voorbij aan het feit, dat die bussen een belangrijke functie hebben voor mensen die geen auto rijden. Omdat ze er te jong voor zijn, of juist te oud. Of om een andere reden. Of wil Brinkman de kleinere dorpen ook afsluiten van het stroomnet? En de post niet meer laten bezorgen? Allemaal onrendabel. Misschien kunnen we ook de bejaardentehuizen sluiten? Hartstikke onrendabel. Geven we iedereen die niet meer zelf kan koken en naar de wc, gewoon een spuitje. Klaar!

De Kuip? Een lelijk stadion in een lelijke stad. Volgend jaar het grootste stadion van de Juplier-league. Wordt volgend jaar omgedoopt tot het Aldi-Stadion. Waar de thuisclub om de haverklap met dubbele cijfers verliest. Waar iemand heel erg veel spijt heeft van zijn 17 miljoen geïnvesteerde eurootjes. Maar ja, die moskee bij het Varkenoordse viaduct, daar om de hoek dus, daar ben ik nog niet uit. Je kunt zeggen dat zo’n gebouw een aanslag is op een wijk die gebouwd is volgens mooie architectonische principes. Maar je kunt ook zeggen dat die moskee eigenlijk niet lelijker is dan een aantal andere gebouwen daar vlakbij. Dus wie het weet, mag het zeggen.

Kortom, het valt nog niet mee om aan te geven, wat precies ontsierend is. Met heel veel zaken kun je naar hartelust de draak steken, maar of die dan écht ontsierend zijn… Ik weet het niet. Maar van één ding weet ik heel erg zeker, dat ik dat erg ontsierend vind. Heel erg ontsierend.

Dat zijn zigeunerkindjes van zo’n jaar of 10, die bejaarden terroriseren, uitschelden, bespuwen en beroven. Bejaarden treiteren, mishandelen en beroven is wel het laagste van het laagste, dunkt me. Het bleek in Eindhoven strijk-en-zet te zijn. De jeugdige dadertjes bleken afkomstig te zijn uit twee Roma-gezinnen die al jaren stelselmatig alle opvoedhulp weigeren, maar zeer goed op de hoogte waren van het gedrag van hun kroost. De golf van straatterrorisme jegens bejaarden is een halt toegeroepen. De kinderen zijn uit huis geplaatst. Begrijp ik het goed? Dat die gezinnen verder nog gewoon in de buurt wonen? Waarom zijn die gezinnen niet helemaal hun woning uitgetrapt? Altijd maar van die halve maatregelen. De beste manier om het probleem op te lossen? Speciaal voor die twee Eindhovense Roma-gezinnen doen we iets met deportatie. En niet roepen dat het niet humaan is om Roma terug te sturen naar de Balkan. Want ze hoeven niet naar de Balkan. Dat zou mensonterend zijn. Ik zou het meer toejuichen als deze twee gezinnen werden gedeporteerd naar een heel andere locatie. Of vinden we opeens een bescheiden vernietigingskampje ook ontsierend?


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

6 reacties

Frans · 6 november 2010 op 13:17

Van dat kamp zul je wel niet menen. Mij is trouwens wel een baan als bewaker aangeboden met behoud van uitkering.

DriekOplopers · 6 november 2010 op 14:12

@Frans: nee, dat meen ik niet letterlijk. Ik schrijf niet voor niets in deze column: [quote]Je moet gewoon heel hard roepen wat je niet bevalt, anders luistert er niemand. Gewoon schreeuwen, wat je lelijk vindt. Zelfs dingen roepen die je niet letterlijk van mening bent. Een geheel nieuwe invulling van het begrip schreeuwlelijk dus.
[/quote]Maar ik pleit wel voor een veel steviger aanpak dan pappen en nathouden.

DriekOplopers · 6 november 2010 op 14:23

O, en trouwens excuus voor de taalkundige blunder in de intro. De laatste zin daarvan moet niet “Wat dat betreft verschillen de dilemma’s van de columnist niet van de politicus.” luiden, maar “Wat dat betreft verschillen de dilemma’s van de columnist niet van die van de politicus.”

*iets over schaamrood mompelt*

Prlwytskovsky · 6 november 2010 op 18:46

[quote]En de post niet meer laten bezorgen[/quote]

Da’s toch geen nieuwtje meer Driek? Komt al maaaaanden niet meer voor. 😆
Column naar mijn hart, leest lekker weg.

@Frans: wel of niet in één zin? Wat is het nou? Wel of niet?

Harrie · 8 november 2010 op 10:39

Ho, ho, ho meneer Driekoplopers. Ik heb ook Romabloed. Was uw mond met zeep.

Anti · 8 november 2010 op 22:46

‘Wil je gelezen of gehoord worden? Dan moet je de dingen blijkbaar veel hardhandiger opschrijven of zeggen, anders trek je de aandacht van de lezer of toehoorder niet.’
Heeft wel geholpen, dat geschreeuw en dat geschuimbek, echt ongelofelijk veel mensen onderschrijven daardoor je standpunt.
Not.
Sjammer Driek, volgens mij zijn zelfs de meesten gestopt je te lezen.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder